Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2019, 10:42
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Na Novom Zélande vybuchla sopka, dovolenkári erupciu zachytili na video

NEWS NOVÝ ZÉLAND
Uložiť Uložené

Hlásia minimálne päť obetí a viacerých zranených.

Na Novom Zélande sa prebudil vulkán White Island, známy aj ako Whakaari. CNN informuje o minimálne piatich úmrtiach a stále približne 10 nezvestných. 

Sopečný ostrov má priemer len približne dva kilometre a nachádzať sa na ňom malo menej než 50 ľudí, ako informoval zástupca komisára pre národné operácie John Tims. Úrady zatiaľ evakuovali 23 z nich, turistov aj miestnych obyvateľov. 

Ostrov je v súčasnosti pokrytý prachom a kameňmi. Oblasť je považovaná za veľmi nebezpečnú, no polícia napriek tomu vedie záchranné a pátracie operácie. 

Okolo vulkánu v čase erupcie prechádzala aj menšia výletná loď. Práve z nej zrejme pochádzajú aj niektoré videá, ktoré sa objavili na YouTube. Dovolenkári boli okamžite poslaní dovnútra plavidla, aby boli chránení pred padajúcimi kameňmi. 

Inštitút geologických a nukleárnych vied ukázal aj video zvnútra sopky, na ktorých tesne pred výbuchom vidno skupinku turistov zostupujúcich z jej okraja. Ich osud zatiaľ nie je známy. 

Odporúčané
Islandskou sopkou otriaslo cez 700 zemetrasení. V prípade erupcie by Európu mohla čakať pohroma, upozorňujú vedci Islandskou sopkou otriaslo cez 700 zemetrasení. V prípade erupcie by Európu mohla čakať pohroma, upozorňujú vedci 13. novembra 2019, 12:31

Dym stúpa do výšky vyše tri a pol kilometra, čo však v porovnaní s ostatnými podobnými udalosťami nie je až tak veľa. 

Zrejme najznámejším prípadom výbuchu sopky v poslednom období je rok 2010 a vulkán Eyjafjallajökull. Väčšina Európy v tom čase musela na niekoľko dní zavrieť svoj letecký priestor. Sopečné mikročastice totiž môžu poškodiť a doslova upchať a vypnúť prúdové motory lietadiel.

Domov
Zdieľať
Diskusia