Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2016, 11:21
Čas čítania 0:00
Simon K.

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?

ZDRAVIE FITNES INSTAGRAM POSILŇOVANIE
Uložiť Uložené

Ignorantstvo, neznalosť, hlúposť. Možno naivita a možno marketing. Možno skazený svet a chorá doba. Trendy, mýty, instagramy a dnešná fitness realita.

Žijeme v dobe, kedy ľudia veria takmer všetkému, čo si prečítajú. Žijeme v dobe, kedy tí, čo majú titul, sú automaticky múdrejší, kvalifikovanejší a ich informácie sú 100 % pravdivé. Kedy ľudia, ktorých telo dobre vyzerá, sú hneď najpovolanejší a nie je možné, aby ich fitness rady neboli skutočne pravdivé. V dobe, kedy ľudia nerozmýšľajú nechcú rozmýšľať a robiť research či to, čo si prečítali, má zmysel a je to pravda. V dobe, kedy je relevantnosť a kvalita informácií založená na počte followerov na Instagrame. Ale nečudujem sa. Hľadať pravdu v takom kvante dezinformácií, ktoré sú verejné a často podpísané "odborníkmi", nie je pre bežného človeka významné. Kde hľadať? Čo je skutočne pravda? Obyčajná mladá slečna či mamička, ktorá sa snaží schudnúť a vyformovať zadok, jednoducho nemôže vedieť, čo je pravda a čo nie, tak sa jednoducho orientuje podľa toho, čo sa omieľa vo fitness kruhoch stále dookola. Alebo podľa toho, čo jej vyskočí na Facebooku, či podľa titulov, postavy, krásy, článkov, ktoré slúžia niekomu len ako marketingový nástroj pre predaj produktov, či podľa stupidít v televízii alebo podľa počtu followerov. Čím viac, tým väčšia pravda.

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Kto má slabšie srdce a pravda ho skolí, nasype do rán soli, ten by mal hneď stlačiť kombináciu kláves CTRL+W. V tomto článku sa nedozvieme, ako to je s gluténom, nepovieme si tu, čo stojí za tajomstvom tréningu pre maximalizovanie nárastu svalov, neobjasníme si ani problematiku anabolického okna po tréninguÚprimne nás mrzí, že musíme uverejniť tento článok, ale situácia je taká, že je to nutné, aj keď sa to mnohým určite nebude páčiť a na konci si možno povedia to typické: „aaeh, závidia. Obyčajní hejteri!“ Radi by sme však boli, ak pri a po čítaní pomyselne zastavíte čas a skúsite sa zamyslieť.

Jedálničky šité na mieru

Začnime tým, čo nie je len poľutovaniahodné a choré, ale navyše môže vážne poškodiť zdravie a skutočne zničiť mentálny stav človeka. Jedálničky od "fitnesky". Vopred však napíšeme veľkými písmenami, ČESŤ VÝNIMKÁM. Zo 100 náhodných žien, ktoré cvičia, by sme našli aspoň 80 tých, ktoré majú instagramový účet, alebo tie odvážnejšie facebookovu fanstránku "XXX YYY Fitness" a aspoň polovica by ponúkala jedálničky šité na mieru. Ak žena vyzerá dobre, ľudia si myslia, že jej jedálničky musia robiť zázraky a musia byť excelentné. Vidia krásu, chcú krásu. Zaplatia akékoľvek peniaze a dostanú to, čo chcú? Čiastočne. No a žiaľ, nie je reč len o "instagramových fitneskách", ale aj o tých profesionálnych, ak to tak môžeme nazvať. Nebolo to tak dávno, čo sa na Facebook dostal jedálniček jednej českej dvojnásobnej majsterky bikini fitness. Je sympatická, pekná, vypracovaná, súťaží, dokonca neraz vyhrala a ponúka jedálniček? Toto je instantná kúpa! Žiaľbohu, a niekedy je to aj chvalabohu, že žiaľbohu, existuje internet. Tu vidíte jedálniček, ktorý sa dostal na verejnosť, resp. jeho cenzurovanú verzia.

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Pri rozpočítaní kalórií daných jedál, ktoré sa dostalo von spoločne s jedálničkom, sa zistilo, že:

V pondelok mal človek (povedzme žena), prijať 660 kalórií (79g bielkovín, 49g sacharidov a 23g tukov)

V utorok 1252 kalórií (93g bielkovín, 149g sacharidov, 29g tukov)

V stredu 645 kalórií (50g bielkovín, 91g sacharidov, 8g tukov)

Vo štvrtok 802 kalórií (73g bielkovín, 106g sacharidov, 8g tukov)

...... (ďalej už dni rozpočítané neboli) ......

Avšak bežná žena, ktorá chce schudnúť, moc o kalóriách nevie (takže si ich asi nenahodí do MyFitnessPal), vidí na papieri len dané jedlá a myslí si, či dúfa, že toto je to správne jedenie na jej ceste za chudšou postavou. Omyl. Všimnite si tie nízke hodnoty. Kto aspoň minimálne vidí do výživy, vie, že toto je kritické a zdravie ohrozujúce. Pri takomto jedálničku sú možné (na základe mixu rôznych štúdií) tieto veci: žlčové kamene, únava, poškodenie vlasov, kostí, strácanie cennej svalovej hmoty, nevoľnosť, menej vážne a veľmi vážne narušenie metabolických procesov, zničenie produkcie niektorých hormónov a s tým spojené ďalšie zdravotné komplikácie, poškodenie metabolizmu a úplne bežné sú i "ženské veci" ako vážne problémy s menštruačným cyklom a podobne. Nehovoriac o narušení psychiky. „Aaaale, veď keď sme v diéte, je to asi normálne.Nie, nie je. Alebo sa vám zdá toto normálne? 

Následky

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Chudnúť by sme mali postupne (!!) - zvýšením našej aktivity, skvalitnením tréningov, pridaním pomôcky menom kardio, následne pomalou a postupnou reštrikciou kalórií. Nakoniec, o tom máme na Fitculte kopec článkov. Určite však nie nasadnutím na takýto a jemu podobné jedálničky. Tie nie sú ničím čarovným, iba stačí poznať potraviny a ich nutričné informácie.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

O pár dní sa dostal na internet ďalší skvost. Uvedieme (budeme citovať, aj s chybami) si len časť jedálnička, pre predstavu (konkrétne názvy suplementov budú cenzurované)

5:00 - Glutaf****** 5g + Ana*** Amino prof 5g + 3000 mg l-carnitine + Thermo fus*** 4 tab, striedať s Therm ene*** power 6 tab. + 1000 mg Vitamín C + 0-3 - 05l čaj

6:00 - 60 minút Airobná aktivita (schody,stepper,výpady ... zameranie na gluteály) + kontrakcie na sedacie svaly 3x 100 opakovaní na každú polku Počas airobky pijeme 5 - 10g bcaa powder

12:00 - 100g losos + 50g zelená fazuľka

14:30 - zelenina, prípadne, keď más tréning daj 50g kuraciny

Summa-summarum, jedálniček obsahoval 10 jedál, pričom jedlom by sme mohli označiť len asi 3 fázy. Doplnky výživy predčili samotné potraviny a tu už niečo nie je v poriadku. Ďalšia rana pod pás nastáva po kompletnom sčítaní kalórií, ktoré podľa zdrojov činia 848 kalórií, k tomu kardio 5-krát týždenne nalačno a ďalších 4-krát 40-minút kardia spolu s tréningom. A pre koho bol jedálniček určený? Pre bežné dievča, ktoré chce schudnúť. Kto sa trošku vyzná vie, že toto hraničí s ďalším závažným prípadom. Naozaj smutné, ak vieme, že ide o "profesionálneho trénera".

Odporúčané
Anonymne ukrývajú po celom Slovensku peniaze. Kto stojí za profilom Cash Catch a prečo ich kritizujú? (ROZHOVOR) Anonymne ukrývajú po celom Slovensku peniaze. Kto stojí za profilom Cash Catch a prečo ich kritizujú? (ROZHOVOR) 8. apríla 2024, 14:30

Nuž a nebuďme naivní mysliac si, že toto je len náhodný ojedinelý a nešťastný prípad. Kto sa orientuje vo fitness trochu hlbšie a nejeden rok, vie, že týchto prípadov je neúrekom. Stravovací plán, ktorý má uložený vo Worde už desiaty rok a posiela ho každému - rad za radom. Nezáleží, či si muž, žena, máš 17 rokov alebo 71. Tu máš jedálniček "priamo pre teba" a sme vybavení. Na prvý pohľad možno vtipné, na druhý až tak nie. Ak niektorú potravinu náhodou nemôžeš, povie ti, že náhrada neexistuje. Skvosty ako "jablko môžeš jesť len prvý mesiac, od 12hod do 17hod" alebo "vajcia jedz aj v surovom aj uvarenom stave" či rada, že "zo syrov môžeš jesť len Kleopatra Light po jednom mesiaci môjho jedálnička". Čo je toto za výmysel? Žiaľ, krutá realita ďalšieho osobného trénera s počtom lajkov na Facebooku presahujúcich niekoľko desiatok tisíc. Teraz nastáva opäť slzy-sa-mi-tlačia-do-očí predstava. Tisíc žien dostane podobnú vec do mailu. Každá druhá tieto rady posúva ďalším ženám, kamarátkam. Tie ďalším a.... odmietam pokračovať. Fatálne následky si vieme všetci spoločne predstaviť.  Bonus č.2, inšpiratívne premeny zákazníkov. Skvelé! Len škoda, že takmer všetky ti nájde reverzný google vyhľadávač obrázkov s odkazmi na zahraničné fóra či náhodné tumblr blogy rôznych ľudí z Ameriky či iných kútov sveta. Kam to speje?

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Ťažké peniaze vďaka klamstvám - marketing, fitnesky, fitnesáci, biohackeri, erotický priemysel, moc 

Témy, ktoré sa viac-menej viažu na predchádzajúcu kapitolu. Veľa ľudí si nechce uvedomiť, že fitness priemysel je enormne prepletený marketingom a je spätý s vytváraním povedomia o produktoch a tlačením ku konečným spotrebiteľom. Treba si uvedomiť, že krása nerobí z človeka na slovo vzatého odborníka, ani 45-centimetrový biceps, ani viac ako 10 000 followerov na Instagrame, ani certifikát (hlavne na Slovensku) a žiaľ ani vyhraná súťaž (viď. jedálniček vyššie). Samozrejme určite existujú ľudia, ktorí podliehajú tomuto všetkému, no i tak sú to skutoční odborníci, ktorí si zaslúžia poctu. V našich končinách však väčšinou platí smutná realita, že ak niekto schudol alebo vyzerá dobre, nebodaj súťaží, musí mať pravdu a akýkoľvek produkt z jeho rúk a informácia z jeho úst musí byť legitímna. V Amerike je to niekoľko spoločností s doplnkami výživy, ktorých devízou je propagácia produktov cez ženy s fejkovými prsiami i zadkami. A to nie sú len detoxikačné čaje, o ktorých sme si už písali dávnejšie. Sú to rôzne blokovače sacharidov, spaľovače tukov, zrýchľovače metabolizmu či testosterónové boostre. Rečnícka otázka - čo sa stane, ak firma s dvomi miliónmi fanúšikov propaguje nefunkčné hlúpe doplnky výživy a iné produkty?

A potom, že tu máme mániu detoxov...

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Marketing je vládca, nevedomosť je darca. Dnes je žiaľ fitnesák a fitneska každý, kto cvičí polroka a má kurz osobného trénera (s ktorým by sa malo niečo seriózne robiť, pretože jeho relevantnosť je hlboko pod zemským povrchom spoločne s kvalitou podávaných informácií na kurzoch). Vlastné fanúšikovské stránky, pár fotiek, motivačný citát k tomu, a základňa fanúšikov je vybudovaná. Už len ryžovať na predpotopných produktoch skrz affiliate marketing, prípadne sa ďalej hrať na výživového poradcu a brať nehorázne peniaze za jedálničky, aké sme videli vyššie. Alebo oboje. Ľahko budovať povedomie o značke, keď máme pod palcom ľudí dokonca až s miliónovou fanúšikovskou základňou. Tu sa však točia miliardy eur či dolárov, čo si niektorí neuvedomujú.

Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

Kto je teraz pohoršený a čuduje sa, prečo uverejňujeme fotky z Brazzers? Žiaľ, ide len o ďalšiu suplementy propagujúcu a motivačnú fitnesku z Instagramu. Asi sa už nečudujeme, že mnohé majú toľko followerov, že? A to nie je len zahraničný prípad, ale aj z našich končín.

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

V našich končinách zase letia zoštíhlovacie pásy na zúženie bokov. Tam to však nekončí a propagujú sa rôznorodé hlúposti založené na marketingu. Čo je ešte smutnejšie? Všetky tieto výroky povedali profesionálne fitnesky, dokonca s podtitulom IFBB. Áno, aj taký je náš slovenský a český fitness priemysel.

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Našťastie, očividne stále existujú ľudia, ktorí to majú v hlave zrovnané.

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Avšak, nie všetci. Stále je kvantum ľudí, ktorým stačí, že sa s daným výrobkom odfotí jej obľúbená fitneska alebo kulturista. Ak navyše povie, že sám tento produkt používa/konzumuje, ide o automatický nákup.

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Jednoduché šírenie klamlivých informácií vďaka nevodomosti  

Asi 3-4krát nám prišla správa, prečo neprispievame článkami častejšie - každý deň - že sú skvelé a chceli by ste ich viac. V prvom rade za takéto slová ďakujeme a radi by sme mali články ako na bežiacom páse. Ich vyprodukovanie si však pýta veľa času, aby sme zachovali kvalitu. Pre mnohé weby je jednoduché mať množstvo článkov aj na dennej báze. Špeciálnych diét sú stovky, detoxikačných diét a potravín takisto a zaručené návody ako schudnúť, ktoré sú niečo ako lep na kliky a ktoré sa dajú dookola recyklovať, len v podobe trošku iného kontextu a nadpisu, tiež. Dnes to bude mrkvová diéta, zajta detoxikačné kiwi a na ďalší deň uhorková 28-dňová diéta so zaručenými výsledkami v podobe schudnutia. Áno, naozaj schudneš, stačí sa na to pozrieť kritickejším okom. Ak každý deň konzumuješ kalórie pod bazálny metabolizmus, je jasné, že kilá idú dole. Okrem toho si nádherne rozhádžeš hormóny, zničíš zdravie, pokazíš metabolizmus a po skončení diétky si tam, kde si aj bola, ba dokonca si na tom ešte horšie. Nasledovať nejakú nezmyselnú diétu založenú na hlúpostiach najhrubšieho zrna je však jednoduchšie, než svoj drahocenný čas venovať čítaniu si o kalóriach, kalorickom deficite a makronutrientoch, aby ľudia chápali, o čom celé chudnutie je, na čom je založené a že v diéte nemusia jesť iba tilapiu bez soli a korenia osemkrát denne. Len škoda, že spomínané veci majú na Slovensku vždy zaručený úspech.

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Takisto si myslím, že ak sa snaží niekto pomôcť v rámci rôznych fitness tém, nemôže hrdo napísať, že: bezvýznamný piesok = sacharidy“ Nejde len o hlúposť, ale takýmto štýlom sa len šíria dezinformácie a ku žiadnej náuke to nevedie. Keď však ľudia dokážu natlačiť svoj obsah do komerčných relácií či pofidérnych mienkotvorných médií, žiaľ, nikdy, opakujem, nikdy sa situácia na Slovensku nezlepší. Nuž, neplatí, že ja som tréner/kulturista/fitneska/bikinárka, mne môžeš veriť. A je veľká škoda, že to neplatí.

Gély na zoštíhlenie bokov?

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Korzety sú na Slovensku a v Česku nový nevydarený trend. 

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Keď  popredná fitneska ukradne niekomu inému fotku, no nevšimne si, že je na nej tag.

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Angelina má tak silné nohy, že sa pod ňou ničí podlaha.

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Keď ich zadky sú tak guľaté, že zmiznú aj čiary na stene

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Konečne, produkt storočia! Zajesť koláč FATFIGHTEROM a je po probléme...

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

A že to s Photoshopom bola len náhoda... Nuž, nebola. 

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com
Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com
Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Keď si bikiny fitnesky funkčne žuvkajú...

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

Žiaľ, ani niektorí slovenskí doktori nemusia mať pravdu.

Klamstvá, pofidérne fitnesky či zapredanosť vo fitness priemysle. Vládne ignorantstvo, nevedomosť alebo hlúposť?
Zdroj: www.instagram.com

... a je toho pochopiteľne viac. Verte nám, článok na túto tému sme nechceli publikovať. Nechceli sme sa zapodievať tým, s čím možno nič nespravíme. Nechceme v žiadnom prípade šíriť nejakú negativitu - o tom zdravý životný štýl a radosť z neho, rozhodne nie je. Avšak situácia je tak zlá a zdá sa, že sa len a len zhoršuje, že sme ho uverejnili. Vieme, že niektorí nebudú nadšení a povedia si, že len závidíme, ale myslíme si, že mnohí s nami budete súhlasiť. Chceme jednoducho poukázať na odvrátenú stranu fitness priemyslu, ktorú mnohí neradi vidia. A po ďalšíkrát opakujeme, česť výnimkám. Ak sa ťa však nič z tohto netýka, nemáš byť prečo dotknutý(á). Na záver len dodám, robte si research, neverte všetkému, čo uvidíte v televízii, nekupujte AB Generators za 99,99 €, zapamätajte si, nie všetky fitness weby na svete ponúkajú informácie tak, aby seriózne pomohli ľudom, nie každý, kto má super formu, má aj vedomosti, a nie každý, kto si dá prívlastok fitness tréner a výživový poradca, poskytuje kvalitné informácie. Otvorte oči, zostaňte open-minded, užívajte si cvičenie, stravovanie a fitness. Je to životný štýl, ktorý mnohí ničia. Zostaňte Fit & Fresh! 

Bavia ťa články na Fitculte a chceš vedieť, prečo využiť aj náš Online Coaching, resp. poradenstvo? 10 dôvodov nájdeš v tomto článku a zistíš, že možno toto je konečne pre teba tá správna spolupráca, ktorú hľadáš a potrebuješ. Ak chceš, môžeš sa stať aj Premium užívateľom, podporiť našu prácu a získať ešte viac faktov a zaujímavostí.
Domov
Zdieľať
Diskusia