Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2016, 10:42
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Kto vyhrá Oscara za najlepší soundtrack? Arrival a Silence to nebudú, keďže ich Akadémia diskvalifikovala

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Famózny Islanďan Jóhann Jóhannsson si na zlatú sošku nesiahne ani tentokrát. Šancu mu totiž zhatila Akadémia a jej prísne pravidlá.

Ku každoročnému udeľovaniu zlatých sošiek, ktoré sa najbližšie uskutoční už 26. februára 2017, neodmysliteľne patrí aj kategória pre najlepšiu hudbu. Čo sa soundtrackov týka, je jasné, že každý z nás obľubuje na filmovej hudbe niečo iné, a preto je predpovedanie absolútneho víťaza takmer vždy poriadne ťažké. Dochádza však aj k prípadom, kedy je skladateľova práca jednoducho diskvalifikovaná, takže sa do samotného boja o vytúženého Oscara ani len nezapojí. A pritom môže byť akokoľvek úžasná. Pravidlá Akadémie sú totiž veľmi prísne a hovoria o tom, že soundtrack nemusí byť uznaný, ak obsahuje už existujúcu hudbu od niekoho iného, prípadne bola jeho výsledná kvalita zatienená práve kvôli použitiu inej skladby, nepochádzajúcej od skladateľa, ktorý pre daný film komponoval.

Žiaľ, tentokrát na tieto pravidlá nedoplatila iba Lesley Barber (chválená dráma Manchester by the Sea) či manželia Kim Allen a Kathryn Klugeovci (Silence od Martina Scorseseho), ale čo nás mrzí pravdepodobne úplne najviac, aj nesmierne talentovaný Islanďan Jóhann Jóhannsson. Ten mal podľa mnohých premeniť nomináciu už so svojím nádherne znepokojujúcim soundtrackom pre Sicario, no a za jedného z najhorúcejších ašpirantov na výhru bol považovaný aj teraz, teda vďaka vynikajúcemu výkonu v mimoriadne atmosférickej a zároveň totálne odzbrojujúcej sci-fi snímke Arrival. Za jeho diskvalifikáciu môže skutočnosť, že sa vo filme objavila skladba On the Nature of Daylight od Maxa Richtera, ktorá bola predtým použitá už v mysterióznej pecke Shutter Island.

Arrival síce obsahuje viac ako 80% originálnej hudby od Jóhannssona, no Akadémia sa aj napriek tomu rozhodla, že najdominantnejšou skladbou celého soundtracku bola práve tá, za ktorou stojí Richter. Nuž, dvorný skladateľ Denisa Villeneuva si tak na zlatú sošku s istotou nesiahne ani tentoraz. Nemusí ale predčasne vešať hlavu, pretože je stále v hre aspoň o Zlatý glóbus. Snáď mu to teda s Oscarom vyjde nabudúce. Rozhodne mu to prajeme. Kompletný zoznam kandidátov, ktorí úspešne prešli neľútostným sitom Akadémie, nájdete na spodku tohto článku. Finálového výberu ašpirantov sa potom dočkáme niekedy v priebehu januára 2017. Dovtedy nám však určite dajte vedieť, aký máte názor na vyššie spomínané pravidlo a kto z nominovaných je vaším najväčším favoritom na zisk tohto prestížneho ocenenia za najlepšiu filmovú hudbu.

Kto vyhrá Oscara za najlepší soundtrack? Arrival a Silence to nebudú, keďže ich Akadémia diskvalifikovala
Zdroj: Timothée Lambrecq
Domov
Zdieľať
Diskusia