Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2018, 13:33
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

RTVS pripravuje monumentálnu seriálovú trilógiu o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Po Márii Terézii sa svojho filmového spracovania dočká významná osobnosť česko-slovenskej histórie. Tvorcovia pre nás chystajú trojdielnu minisériu aj televízny film.

RTVS po úspešnom projekte Mária Terézia pripravuje ďalšiu výpravnú trilógiu a zároveň aj televízny film s názvom Generál.

Tentokrát bude rozprávať príbeh jednej z našich najvýznamnejších osobností - Milana Rastislava Štefánika. O scenár sa postarajú Hana Cielová a Mariana Čengel Solčanská, réžie sa chopí francúzsky filmár Jérôme Cornuau.

„Film o M. R. Štefánikovi je veľkou výzvou. Na jednej strane stojí skutočnosť, že v novodobých dejinách sa na Slovensku o tomto mužovi celovečerný hraný film nenakrútil a na druhej strane stojí nesmierna náročnosť vytvorenia takéhoto filmového diela. Dôležité však je, že si to tento veľký človek zaslúži,“ uvádza producent Milan Stráňava.

RTVS pripravuje monumentálnu seriálovú trilógiu o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi
Zdroj: Wikimedia Commons

Projekt Generál zachytáva väčšinu dôležitých okamihov života Milana Rastislava Štefánika - od jeho detstva v Košariskách až po nešťastnú tragédiu v Ivanke pri Dunaji.

Autori sa venujú Štefánikovým aktivitám v zahraničí pri konštituovaní Československej republiky, spoločenskému životu vo Francúzsku, jeho astronomickým výskumom, pracovným cestám po svete, ale aj vojenskému pôsobeniu - budovaniu légií v Rusku a ich záchrany pred záhubou.

Spolu s T. G. Masarykom a Edvardom Benešom bol Štefánik kľúčovou osobou pri založení ČSR. Zomrel pri havárii lietadla ako 39 ročný, a to 4. mája 1919.

RTVS pripravuje monumentálnu seriálovú trilógiu o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi
Zdroj: Wikimedia Commons

Trilógia aj televízny film vznikajú v slovensko-česko-francúzsko-taliansko-ruskej koprodukcii a celkový rozpočet činí 4,5 milióna eur. Celovečerného filmu sa dočkáme na jeseň budúceho roka a televíznej trilógie na jar roku 2020.

Domov
Zdieľať
Diskusia