Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2018, 20:18
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Luca Bessona, tvorcu filmov Valerian či Piaty element, obvinilo zo sexuálneho obťažovania 9 žien

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Minulosť dobehla ďalšieho známeho tvorcu.

Počas jesene minulého roku sa na svetlo sveta dostali správy o sexuálnom obťažovaní a dokonca aj niekoľkých znásilneniach, ktorých sa mal dopustiť filmový producent Harvey Weinstein.

Toho obvinilo viac ako 80 žien a celý tento prípad odštartoval lavínu podobných obvinení, napríklad voči Kevinovi Spaceymu, Louisovi C. K. či Jamesovi Francovi. Zároveň sa zrodilo hnutie MeToo, ktoré sa snaží bojovať proti sexuálnym útokom a zneužívaniu.

Posledné mesiace sa zdalo, že sa situácia trochu upokojila, teraz sa však opäť vzniesli obvinenia, a síce proti svetoznámemu a uznávanému režisérovi Lucovi Bessonovi

Luca Bessona, tvorcu filmov Valerian či Piaty element, obvinilo zo sexuálneho obťažovania 9 žien
Zdroj: EuropaCorp

Tvorcu geniálnych peciek, ako Magická hlbočina, Leon, Piaty element či Brutálna Nikita obvinilo dohromady 9 žien, vrátane režisérovej osobnej asistentky a bývalej pracovníčky Bessonovej spoločnosti EuropaCorp. Herečka Sand Van Roy už v máji dokonca režiséra obvinila zo znásilnenia.

K incidentu podľa nej došlo v hoteli Bristol v Paríži. Tento konkrétny prípad už vyšetruje aj francúzska polícia. Besson sa mal závažného sexuálneho obťažovania dopúšťať opakovane, a to už od roku 1995 na svojich spolupracovníčkach či herečkách.

Samotný režisér ústami svojho právnika kategoricky poprel všetky podobné obvinenia. Zatiaľ nie je známe, či tieto prípady overovala/overuje polícia (okrem spomenutého obvinenia zo znásilnenia).

Luca Bessona, tvorcu filmov Valerian či Piaty element, obvinilo zo sexuálneho obťažovania 9 žien
Zdroj: EuropaCorp

Luc Besson prežíval hviezdnu kariéru najmä v 80. a 90. rokoch. Debutoval sci-fi snímkou Le dernier combat z roku 1983. Okrem toho sa vyprofiloval aj ako plodný scenárista a producent, najmä akčných filmov, ako Kuriér, Odtrhnutý z reťaze či 96 hodín.

Jeho zatiaľ posledným režijným dielom je epické sci-fi Valerian a mesto tisícich planét s Daneom DeHaanom a Carou Delevigne v hlavných úlohách, ktoré si odbilo premiéru v roku 2017.

Domov
Zdieľať
Diskusia