Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. novembra 2019, 9:25
Čas čítania 0:00
Mario Hudák

Na slovenských plastických operáciách ušetria cudzinky tisíce eur. Polícia obvinila chirurgov, mali sa obohacovať na úkor štátu

Na slovenských plastických operáciách ušetria cudzinky tisíce eur. Polícia obvinila chirurgov, mali sa obohacovať na úkor štátu
MÓDA KOŠICE LIPOSUKCIA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Medicínska turistika zažíva na Slovensku boom. Stovky Angličaniek prichádzajú do Košíc, aby si nechali zväčšiť prsia, vyhladiť vrásky a odstrániť tuk. Pre škandalózne operácie obvinila polícia bývalých lekárov Univerzitnej nemocnice.

Nie je to tak dávno, čo slovenské mediálne a medicínske vody rozvíril prípad škandalóznych plastických operácií v košickej nemocnici.

Začiatkom minulého roka prišli redaktorky týždenníka Trend na to, že kliniku plastickej chirurgie v štátnej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura na Rastislavovej ulici v Košiciach, využívala súkromná agentúra „New Look Holiday – Plastic Surgery Abroad“ na plastické operácie zahraničných klientiek.

Predovšetkým Angličanky, platili tisíce Eur na ruku, bez dokladu. Využívali sa priestory štátnej nemocnice, prakticky zadarmo. Vedenie nemocnice vraj o tom nevedelo. Dvoch priamo zodpovedných lekárov dnes už stíha polícia. Škoda štátu? Podľa vyšetrovateľa viac ako 200 tisíc Eur.

Refresher sa pozrel na to, ako biznis s plastikami v Košiciach funguje dnes. Tvárili sme sa ako klienti a podarilo sa nám zistiť nielen to, že zahraničné klientky do Košíc stále lietajú, ale aj to, koľko dokážu za zákroky u nás ušetriť.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo je to medicínska turistika a ako funguje
  • Ako v štátnej nemocnici operovali načierno a koho za to obvinila NAKA
  • Ktorá agentúra vymyslela lukratívny biznis s anglicky hovoriacimi klientkami 
  • Koľko ušetria krásychtivé Angličanky na jednej operácii prsníkov 
  • Ako celý medicínsko-turistický pobyt v Košiciach prebieha, koľko trvá a kto na ňom zarába 

Očná chirurgia, plastická chirurgia, umelé oplodnenie, liečba obezity ale aj stomatológia. Toto sú najčastejšie destinácie nového fenoménu - medicínskej turistiky.

Plánované cestovanie za lekárskymi zákrokmi do zahraničia, spojené s turistikou a spoznávaním inej krajiny, je dnes lukratívny biznis. Väčšina pacientov si ich platí z vlastného vrecka a väčšina zákrokov prebieha na súkromných klinikách.

Medicínska turistika zažíva aj na Slovensku obrovský boom

Na slovenských plastikách ušetria Angličanky tisíce eur
Na slovenských plastikách ušetria Angličanky tisíce eur Zdroj: pixabay

Zatiaľ čo Američania lietajú do Mexika, Angličania, Francúzi, Dáni a Holanďania vyhľadávajú renomované kliniky a lekárov v strednej Európe, v Poľsku, na Ukrajine, alebo na Balkáne.

Do susedného Česka pricestovalo v roku 2018 za plánovanými lekárskymi zákrokmi viac ako 13-tisíc cudzincov. A medicínska turistika je na raketovom vzostupe aj na Slovensku.

Odporúčané
Slovenskou divočinou: Boli sme v tajuplných pralesoch pátrať, ako pomôcť našej prírode. Stretli sme aj medveďa a jelene? Slovenskou divočinou: Boli sme v tajuplných pralesoch pátrať, ako pomôcť našej prírode. Stretli sme aj medveďa a jelene? 23. októbra 2019, 9:53

Košické rajské plastiky

Agentúra, ktorá sprostredkúvala spomínané plastické operácie v štátnej nemocnici sa síce na webe tvárila ako zahraničná, no doménu jej webovej stránky zaregistroval Slovák a všetky kontakty mali slovenskú predvoľbu. Web teda primárne cielil na anglicky hovoriacu klientelu a ponúkal medicínske zákroky a pobyty výlučne v metropole slovenského východu.

Dokonalá postava navzdory veku láka ženy do lacnejších krajín

Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur
Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur Zdroj: pixabay

Anglicky hovoriace klientky navyše platili v nemocnici "cash" priamo na ruku chirurgovi. Bez vydania akéhokoľvek platobného dokladu. Niekto jednoducho rozbehol super výnosný biznis s medicínskou turistikou. 

Čo by bolo samozrejme v poriadku. Poriadne za čiarou bolo využitie štátnej nemocnice, ktorá funguje z peňazí nás všetkých, daňových poplatníkov, na súkromný biznis. Opäť teda na to doplatilo štátne zdravotníctvo, ktoré sa dlhodobo borí s problémami v mnohých oblastiach.

Domov sa vrátite krajšie a ako bonus dostanete výlet do strednej Európy

Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur
Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur Zdroj: pixabay

K tomu, aby bol zisk agentúry takmer stopercentný potreboval organizátori iba tri veci. Dôveryhodnú web stránku v perfektnej angličtine, dobrého plastického chirurga a štandardne vybavenú operačnú sálu. Najlepšie štátnu s bezpečným krytím v nemocnici a zadarmo.

A medicínska turistika sa mohla rozbehnúť. Vitajte na palube! Váš nízkonákladový let do Košíc aj operácia sú pripravené. Okrem toho, že sa domov vrátite krajšia, ako bonus dostanete výlet do strednej Európy.

Odporúčané
Preslávila Fekišovce. Ako dnes riadi obec starostka, na ktorej sa smialo celé Slovensko? Preslávila Fekišovce. Ako dnes riadi obec starostka, na ktorej sa smialo celé Slovensko? 19. októbra 2019, 18:23

V štátnom a načierno

Veľkonosé, úzkoprsé, širokoboké či vráskaté tridsiatničky aj štyridsiatničky, s ospalými viečkami a vyžitými postavičkami, prevažne z upršaných Britských ostrovov, sa na plastický web začali lepiť ako osy na med.


Dať si zväčšiť prsia, prípadne urobiť liposukciu, k tomu si letecky užiť temperamentné Košice, a to všetko o niekoľko tisícok lacnejšie ako doma, to vôbec nevyzeralo zle.

Výnimkou nebolo ani niekoľko estetických chirurgických zákrokov, absolvovaných v slnečných Košiciach naraz. Samozrejme s primeranou zľavou.

Angličanky si plastické operácie aj bezpečnú anonymitu v Košiciach pochvaľujú

Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur
Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur Zdroj: pixabay

Pár klikov na webovú stránku, odoslanie fotiek, vyplnenie dotazníka, výber zákroku, podpísanie zmluvy a dvojhodinový let do Košíc. Potom krátka konzultácia so sympaťákom chirurgom, rýchle odovzdanie bankoviek z ruky do ruky a ide sa pod nôž.

Liposukcia, viečkovanie, zmenšovanie, zväčšovanie, zoštíhľovanie, omladzovanie, napínanie, skrášľovanie. Ubytovanie v hotelových apartmánoch blízko nemocnice, ak chcete tak aj so sprievodom. Dvetisíc plastických operácií ročne, dve stovky samoplatcov a sto štyridsať anglicky hovoriacich klientiek za rok, prevažne zo Spojeného kráľovstva. Cena? Oproti cenníku štátnej nemocnice, asi trojnásobnáPrínos pre nemocnicu? Nula eur.

Na košickej plastike bola o umelú krásu z dielne súkromnej agentúry tlačenica

Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur
Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur Zdroj: pixabay

Všetko by zrejme fungovalo za štátne peniaze doteraz, keby sa do toho nezamontovali tí otravní novinári.

Košická štátna nemocnica totiž nemala s agentúrou, registrovanou (pre istotu) v daňovom raji na britských Panenských ostrovoch, žiadnu zmluvu. Operácie sa tu teda robili načierno. Dobre vyšpekulované podnikanie. Na cudzie náklady.

Odporúčané
Nazreli sme do rómskych domov a boli sme prekvapení. Našli sme veselé interiéry, slušné bývanie, chuť stavať a pracovať Nazreli sme do rómskych domov a boli sme prekvapení. Našli sme veselé interiéry, slušné bývanie, chuť stavať a pracovať 30. septembra 2019, 15:01

Lekárov obvinila NAKA

Novinárky zistili aj to, že zatiaľ čo v Košiciach ako na bežiacom páse operovali kešovkové anglické klientky, zdravotnou poisťovňou hradené Slovenky posielali prevažne do iných nemocníc. Na košickej plastike bola skrátka o umelú krásu z dielne súkromnej agentúry New Look Holiday tlačenica.

Napriek tomu, že cenníkové ceny košickej nemocnice boli výrazne nižšie ako tie, ktoré ponúkala anglicky hovoriacim klientkám agentúra. No povedzte nie, rýchlym peniazom, ktoré vám nedočkavá pacientka tlačí pekne do rúčky ešte pred operáciou, po prvej konzultácii. No a čo, že hotovostné platby nad 5-tisíc eur sú na Slovensku zakázané. Kde je vôľa (a biznis), tam je aj cesta.

Zákroky estetickej chirurgie využívajú hlavne ženy

Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur
Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur Zdroj: pixabay

Kauza nakoniec stála miesto primára košickej Kliniky plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie Róberta Sabovčíka.  Ten odstúpil vo februári minulého roka hneď potom, čo sa prípad prevalil.

Plastický chirurg Oleg Turkin, ktorý Angličanky na štátnej klinike operoval, sa vtedy vyjadril, že je iba chirurg a že nevedel, odkiaľ prichádzali pacientky.

Vedenie nemocnice sa tvárilo, že o ničom nevie, nemocnica dokonca podala trestné oznámenie a pobúrené ministerstvo zdravotníctva začalo interné vyšetrovanie. 

Koncom septembra 2019 obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA) oboch spomínaných lekárov. Bývalý primár a chirurg košickej Univerzitnej nemocnice  aj plastický chirurg čelia trestnému stíhaniu pre nelegálne plastické operácie cudziniek v rokoch 2016 a 2017.  Nemocnici podľa polície vznikla škoda 215-tisíc eur. Obaja lekári už síce nie sú zamestnancami štátnej nemocnice, no pôsobia vo svojom odbore dodnes.

Košická Klinika plastickej a rekonštrukčnej chirurgie

NAKA koncom septmbra obvinila dvoch jej bývalých lekárov

NAKA obvinila košických plastických chirurgov. Na slovenských plastikách ušetria cudzinky tisíce eur
NAKA obvinila košických plastických chirurgov. Na slovenských plastikách ušetria cudzinky tisíce eur Zdroj: ZL/MH

Vyšetrovateľ ich obvinil z obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného vo forme spolupáchateľstva, píše košický denník Korzár.

"Uskutočnené výkony podľa zistení polície neboli dôsledne zaznamenané v zdravotnej dokumentácii alebo v nej boli uvedené fiktívne diagnózy. Neúčtovali sa v súlade s cenníkom, v dôsledku čoho  vznikol celkový rozdiel viac ako 215-tisíc eur,“ uviedol pre Korzár hovorca prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Poskytovaním platenej zdravotnej starostlivosti, ako aj iných plnení sa mala dvojica obohatiť, keďže získané finančné prostriedky neboli náležite účtované v prospech nemocnice," doplnil Slivka.

Odporúčané
Pátrali sme, ako žijú ľudia bez domova na východe Slovenska a narazili sme na les, kde sa chodí v Prešove za sexom Pátrali sme, ako žijú ľudia bez domova na východe Slovenska a narazili sme na les, kde sa chodí v Prešove za sexom 13. septembra 2019, 14:53

Kauza prehrmela, biznis funguje ďalej

Krásychtivé Angličanky však do Košíc lietať neprestali. Plastická agentúra sa rozbehla, nabalila, poučila a zreštartovala. Skrátka získala potrebný kapitál, aby mohla preradiť na vyšší level.

Pozreli sme sa teda na to, ako vyzerá medicínska turistika za slovenskými plastikami na východe dnes. A koľko ušetria Angličanky, ak sa za estetickým zákrokom vyberú priamo do Košíc.

Vžívame sa teda na chvíľu do úlohy, prírodou neobdarenej, anglicky hovoriacej klientky a predstierame záujem o úpravu prsníkov. Do agentúry New Look Holiday posielame e-mail so žiadosťou o presný postup, cenu zákroku a ďalšie informácie. Odpoveď príde takmer okamžite.

Fotografie intímnych partií a depozit 450 eur sú ešte pred odletom nevyhnutné

Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur
Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur Zdroj: pixabay

Slovenská koordinátorka pre pacientov, hovorme jej Katarína, nás emailom informuje, že na operáciu môžeme prísť už o dva týždne a žiada o čím skoršie zaslanie fotografií (tie sú veľmi dôležité) a vyplnenie lekárskeho dotazníka.

Celý pobyt bude trvať 6 až 10 dní, v našom prípade, keďže ide o prsia, odporúča agentúra 7 dní. Na letisku nás vyzdvihne pracovník agentúry a dovezie do apartmánov na ulici Topoľová, kde budeme bývať.

Ešte pred odletom je potrebné zaslať agentúre depozit 450 eur. Ten sa potom, keď všetko prebehne bez komplikácií, samozrejme, odpočíta od celkovej ceny. 

Odporúčané
Herba je chemický drogový zabijak z juhovýchodu. Išli sme po stopách látky, ktorú predávajú aj za pár desiatok centov Herba je chemický drogový zabijak z juhovýchodu. Išli sme po stopách látky, ktorú predávajú aj za pár desiatok centov 14. augusta 2019, 16:44

Pekné guľaté alebo prirodzene naturálne?

Dozvedáme sa, že na druhý deň po prílete absolvujeme predoperačné vyšetrenie a konzultáciu s chirurgom. Tých je dnes na agentúrnych stránkach päť. Majú tam pekné usmievavé fotky, bohaté profesné životopisy a pôsobia na rôznych súkromných klinikách a ambulanciách od Popradu po Košice.

Áno, je to možné, podľa referencií na webe, si dokonca môžeme lekára vybrať. Najlepšie hodnotenia zo všetkých má ruský špecialista Oleg Turkin, ktorý na Slovensku pôsobí od roku 2011. Zhodou "okolností" je to ten istý chirurg, ktorý operácie robil aj v štátnej nemocnici a dnes je obvinený z trestného činu.

Základná cena zväčšenia prsníkov v Košiciach je v agentúre New Look Holiday 2690 eur

Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur
Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur Zdroj: pixabay

Platí sa po konzultácii ešte pred operáciou, priamo na klinike, pokiaľ možno v hotovosti. Ešte v ten istý, prípadne hneď na druhý deň, podstúpime operáciu. Ak to bude potrebné, zostaneme po operácii na klinike v centre mesta ešte jeden deň.

Potom nás prevezú do apartmánov, kde sa budeme niekoľko dní zotavovať a užívať si turistickú časť nášho výletu. Lekársky tím nám, samozrejme, bude počas rekonvalescencie plne k dispozícii. Rovnako ako agentúrny pracovník z New Look Holiday.

Budete si želať pekné guľaté, alebo radšej naturálnejšie anatomické?

Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur
Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur Zdroj: pixabay
Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur
Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur Zdroj: pixabay

A teraz to hlavné, píše v odpovedi koordinátorka Katarína. Základná cena za zväčšenia prsníkov je 2690 prípadne 3190 eur. Podľa toho, či uprednostníme okrúhle alebo anatomické implantáty.

Okrúhle dodajú výstrihu plnší objem, prsia sú pekné guľaté. Anatomické majú skôr tvar slzy, alebo hrušky. Pôsobia prirodzenejším, naturálnejším dojmom, upresňuje Katarína neskôr telefonicky. Ocenia to najmä náročnejší a alternatívni muži a milenci.

Plus celková anestézia za 400 eur, ubytovanie na šesť nocí za 288 eur (48 eur za jednu noc). Celkovo nás „okrúhly“ medicínsky pobyt v Košiciach vyjde bez letenky na 3378 eur. Ak sa rozhodneme „anatomicky“, cena bude 3878 eur.

Odporúčané
Mafián Reichel: Keď som vošiel do miestnosti, Černákovci mu rezali hlavu Mafián Reichel: Keď som vošiel do miestnosti, Černákovci mu rezali hlavu 28. júla 2019, 14:48

Trikrát lacnejšie

Ak by sme náhodou chceli v tom istom čase podstúpiť ešte ďalší estetický zákrok, je tu pre nás pripravená agentúrna 10 percentná zľava. Okrem toho, môžeme grátis poslať cez webovú stránku agentúry fotky našich intímnych partií „pred“ a o pár dní nám experti na digitálne zobrazovanie pošlú upravené snímky a dozvieme sa, ako približne budeme vyzerať s novými prsiami „po“ našom košickom pobyte.

Na ďalší kozmetický zákrok je pripravená pre klientky zľava aj vernostný program

Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur
Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur Zdroj: pixabay

Na dodatočnú telefonickú otázku či agentúra už vyriešila problém s kauzou čiernych operácií v štátnej nemocnici, nás koordinátorka Katarína ubezpečí, že firma má nový manažment a začiatkom tohto roka prešla kompletnou reštrukturalizáciou. Operácie sa dnes robia výlučne na súkromnej klinike v centre Košíc.

Zahraničné klientky tak môžu v Košiciach ušetriť až 4-tisíc eur

Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur
Na slovenských plastických operáciách ušetria krásychtivé Angličanky tisíce eur Zdroj: pixabay

Priemerná cena za operáciu zväčšenia prsníkov sa v Anglicku pohybuje medzi 5700 a 6900 eurami. Rozdiel v porovnaní s tým, čo ponúka agentúra New Look Holiday v Košiciach, sa môže vyšplhať na 3 až 4-tisíc eur. Vrátane letenky a pobytu na Slovensku. Zahraničné klientky tak môžu ušetriť viac ako dve tretiny nákladov v porovnaní s podobným zákrokom v ich domovskej krajine.

POROVNANIE CIEN PLASTICKÝCH OPERÁCIÍ NA SÚKROMNEJ KLINIKE V KOŠICIACH A V ANGLICKU
  • Zväčšenie prsníkov: 2690 eur / 5700 eur
  • Plastika nosa: 2190 eur / 6100 eur
  • Liposukcia: 1980 eur / 4200 eur
  • Korekcia očných viečok: 1990 eur / 4200 eur
  • Facelift: 2350 eur / 5700 eur
  •  Operácia previsu brušnej steny: 2390 eur / 6400 eur
  • Labioplastika – zmenšenie malých pyskov ohanbia: 1390 eur / 2900 eur
Domov
Zdieľať
Diskusia