Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2019, 8:14
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Zem vraj čaká oteplenie až o 7 stupňov, odborníci hovoria o klimatickej katastrofe

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Hovorí to najhorší scenár vývoja klimatickej zmeny, ktorý vzišiel z viacerých simulácií z výskumných stredísk vo Francúzsku.

Globálne otepľovanie Zeme je rýchlejšie, ako sa predpokladalo. Môžu za to predovšetkým skleníkové plyny, dostávajúce sa do atmosféry spaľovaním fosílnych palív. Ak by sa miera otepľovania klímy aj naďalej vyvíjala takýmto tempom, do roku 2100 by priemerné teploty mohli narásť o 6,5 až 7 stupňov Celzia.

Ako tvrdí CNA, je to až o 2 stupne viac, ako uvádzala správa Medzivládneho panelu pre klimatické zmeny (IPCC) v roku 2014. Odborníci, ktorí vytvorili niekoľko simulácií s rôznymi scenármi, varujú, že ide o najhorší scenár vývoja klimatickej zmeny. S prognózou prišli dva nezávislé klimatické modely od výskumných stredísk vo Francúzsku.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

„Máme lepšie modely. Majú lepšie rozlíšenie a presnejšie ukazujú súčasné klimatické trendy,“ skonštatoval pre AFP Olivier Boucher z Inštitútu Pierre-Simona Laplaca v Paríži. Tiež dodáva, že aktuálnym cieľom je udržať globálne oteplenie do roku konca storočia pod dva stupne Celzia. Ľudstvo by tak čo najskôr muselo zabudnúť na spaľovanie fosílnych palív.

Experti však varujú, že by bolo veľmi ťažké dosiahnuť niečo takéto. Krajiny a predovšetkým veľké svetové mocnosti, by sa museli dohodnúť na silnej medzinárodnej spolupráci s dôrazom na udržateľný rozvoj.

„Celý svet v posledných dekádach pri opatreniach v oblasti klímy zlyhal. To nás, bohužiaľ, priviedlo do situácie, keď nám ostáva urobiť jedinú vec, aby sme udržali otepľovanie na bezpečnej úrovni. Svetové emisie oxidu uhličitého sa musia dostať na nulu,“ dodáva Joeri Rogelj, jeden z hlavných autorov správy IPCC.

Domov
Zdieľať
Diskusia