Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Kooperativa.
24. septembra 2019, 10:14
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Čo budú robiť, keď zavesia kariéru na klinec? Títo športovci už teraz myslia na svoje ďalšie povolanie

ŠPORT LYŽOVANIE ŠPORT
Uložiť Uložené

Športový dôchodok síce prichádza skôr, no pripravený na zmeny by si mal byť aj ty.

Športová kariéra je pre nich všetkým, no už teraz o nej hovoria ako o jednej z etáp, ktorou ich profesný život nekončí. Uvedomujú si, že nebude trvať večne. Si pripravený na zmenu, ktorá môže prísť aj v tvojej kariére? Títo športovci môžu pre teba byť inšpiráciou v tom, ako myslia dopredu.

V rozhovore s nimi vidieť, že sú na výzvy zvyknutí. Napríklad skateboardista Rišo Tury, ktorý sa chystá na olympiádu už teraz rozbieha vlastnú skateovú značku


Rišo to má do Tokia dobre našliapnuté. Čaká ho kvalifikácia v Los Angeles, ktorú keď zvládne má miestenku istú. Rišo si uvedomuje,  ako by úspešnou kvalifikáciou mohol inšpirovať budúcu generáciu skateboardistov.  Ako sám hovorí, "V prvom rade si to chcem užiť. Ale samozrejme, keď sa mi podarí ísť tam za Slovensko, bude to pre mňa mega cťou. A ak by prišla medaila, uvedomujem si, že by to bol obrovský impulz do budúcna, čo sa týka podpory skateboardingu na Slovensku."

Koľko povolaní zvládne vrcholový športovec? Aj keď sú ešte aktívny, už teraz myslia na svoju budúcnosť
Koľko povolaní zvládne vrcholový športovec? Aj keď sú ešte aktívny, už teraz myslia na svoju budúcnosť Zdroj: Kooperativa

Ako vidí Rišo svoju budúcnosť po ukončení kariéry?  "Skateboarding bude v budúcnosti, verím, aj z olympijského pohľadu čoraz atraktívnejšia disciplína. Mojou víziou je pomáhať zlepšovať podmienky pre mladých skejterov, organizovať súťaže, prinášať na Slovensko know-how, ktoré majú ostatné krajiny." Okrem toho má však už teraz rozbehnutú vlastnú značku skateboardov. S predajom vlastných skateboardových dosiek je spokojný.  "Snažíme sa nielen predávať, ale to, čo zarobíme, aj vracať späť do scény – organizáciou súťaží, podporou jazdcov."

Aktívna lukostrelkyňa má tiež svoj plán B 

Kariéra lukostrelca trvá o niečo dlhšie, ako pri iných športoch. Alex Longovej sa už raz podarilo kvalifikovať na Olympijské hry, napriek tomu ju ešte lukostrelecká dospelosť čaká. "Lukostrelecká špička dosahuje svoje najlepšie výkony väčšinou až ďaleko po 30-ke a bežne sa strieľa až do 45 rokov."

To neznamená, že neuvažuje o svojej budúcnosti. Podobne ako Riša, aj ju láka zotrvať vo svojej disciplíne, ktorá ešte na Slovensku nenaplnila svoj potenciál. "Chcem byť aktívnou súčasťou olympijského hnutia a v lukostreľbe chcem pokračovať ako trénerka – na úrovni domáceho klubu a možno jedného dňa aj v reprezentácii. Mojou istotou je trénerská licencia, ktorú si plánujem zvýšiť o vyšší kvalifikačný stupeň." Jej teóriu potvrdzuje aj rýchlosť, ako sa vypredalo lukostrelecké podujatie na olympiáde v Londýne.  "Teším sa, že sú už rozbehnuté pekné projekty v rámci lukostreleckého zväzu, do ktorých mám možnosť byť zapojená aj ja. Verím, že sa na Slovensku črtá pekná lukostrelecká budúcnosť." Dodáva Alex.

Koľko povolaní zvládne vrcholový športovec? Aj keď sú ešte aktívny, už teraz myslia na svoju budúcnosť
Koľko povolaní zvládne vrcholový športovec? Aj keď sú ešte aktívny, už teraz myslia na svoju budúcnosť Zdroj: Kooperativa

Mama na plný úväzok

Ak sleduješ zimné športy, meno olympioničky a bronzovej medailistky Zuzky Stromkovej ti musí byť dobre známe. Jej kariéra už dávno nie je na začiatku. Dnes má za sebou mnohé úspechy. Nie sú to len pódiové umiestnenia zo svetových súťaží, ale napríklad aj pozvánka na olympijské hry či X Games, súťaž v extrémnych športoch, kde sa v jej disciplíne dostane len 6 ľudí z celého sveta.

 Zuzke sa jej život mení už teraz, pretože kariéru akrobatickej lyžiarky musí vymeniť za iné povinnosti. "Tešíme sa s priateľom na naše bábätko a na to, že budeme ako rodina spolu tráviť viac času v okolí Liptova, kde je môj domov a kde to milujem."


Koľko povolaní zvládnu vrcholoví športovci? Aj keď sú aktívni, už teraz myslia na svoju budúcnosť
Koľko povolaní zvládnu vrcholoví športovci? Aj keď sú aktívni, už teraz myslia na svoju budúcnosť Zdroj: Kooperativa
Okrem toho, že sa sústredí na materstvo, chce zostať pri športe. "Verím, že tak budem môcť byť užitočná mladším generáciám lyžiarov, ale aj trénerom, ktorí budú vychovávať mládež na Slovensku. Navyše, mám vyštudovanú fotografiu a táto oblasť ma tiež veľmi napĺňa. Preto si viem svoju budúcnosť predstaviť aj ako fotografka. Mám teda plán, čo budem robiť, keď prestanem aktívne lyžovať."

 

Koľko povolaní zvládnu vrcholoví športovci? Aj keď sú aktívni, už teraz myslia na svoju budúcnosť
Koľko povolaní zvládnu vrcholoví športovci? Aj keď sú aktívni, už teraz myslia na svoju budúcnosť Zdroj: Kooperativa

Zaujali ťa príbehy športovcov Riša, Alex a Zuzky? Celé rozhovory si môžeš prečítať aj na  stránke preistotu.sk, ktorá vznikla vďaka poisťovni Kooperativa - hlavnému partnerovi Slovenského olympijského a športového výboru

Domov
Zdieľať
Diskusia