Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2019, 9:40
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Robotníci zaliali korene stromov v Martine asfaltom. Nie je isté, či sa ešte budú dať zachrániť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Asfalt bol síce z koreňov odstránený, je však možné, že stromom sa už nebude dať pomôcť.

Keď robotníci na Škultétyho ulici v Martine upravovali chodník po zakopávaní optických káblov, z nejasných dôvodov naliali asfalt aj na korene stromov.

Stavbyvedúci už podľa SME priznal, že v tomto prípade musel zlyhať ľudský faktor, keďže nejde o bežný technologický postup. Na vine má byť teda nepochopenie zadania vykonávateľmi prác. 

Ešte v piatok mala byť vykonaná aj náprava, k iniciatíve však prišlo až po tom, čo sa obyvatelia mesta sťažovali priamo na radnici. Je však otázne, do akej miery to stromy ovplyvní. 

„Nevidíme, čo sa stalo pod asfaltom a do akej hĺbky zasiahol koreňový systém. Môže sa stať, že dreviny začnú časom vysychať, strom sa stane nestabilný a po niekoľkých rokoch spadne. Toto bolo veľmi nešťastné riešenie. Na druhej strane chodníka vidíme, že je ponechaný priestor na vodu, aj vzduch,“ zareagoval odborník na dreviny pre SME.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Autorovi facebookového profilu Robím to dobre, ktorý na problém upozornil, sa podarilo získať aj odborné stanovisko vedca Jána Topercera. Podľa toho nejde o ojedinelý prípad: „Na fotkách vidno jednu z najčastejších chýb pri starostlivosti o dreviny v mestách SR. Vzniká typicky kombináciou neodbornosti, nedbanlivosti, až nezáujmu a zlej organizácie či koordinácie prác a vedie tak k škodám na strane drevín.“

Domov
Zdieľať
Diskusia