Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. júla 2019, 11:52
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Nočná obloha cez víkend bude úchvatná. Čakajú nás až dva meteorické roje

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nezabudni si počas pozorovania nebeského divadla nájsť nejaké príjemne miesto bez svetelného smogu.

Len pred pár dňami sme mali možnosť na našom území sledovať počas nočnej oblohy čiastočné zatmenie Mesiaca. Po viac ako týždni nás však čaká ďalšie fascinujúce nebeské divadlo. Svoje pozorovateľné maximum totiž na oblohe dosiahnu počas posledných júlových dní hneď dva meteorické roje.

Odporúčané
Dnes v noci nás čaká úchvatné nebeské divadlo. Počas zatmenia Mesiaca uvidíš aj Saturn či Jupiter Dnes v noci nás čaká úchvatné nebeské divadlo. Počas zatmenia Mesiaca uvidíš aj Saturn či Jupiter 16. júla 2019, 9:15

Delta Aquaridy

Prvý s názvom Južné Delta Aquaridy sa uskutoční v noci z nedele 28. júla na pondelok 29. júla. Názov roja pochádza z polohy jeho radiantu nachádzajúceho sa v blízkosti jednej z najjasnejších hviezd súhvezdia Vodnár, Delta Aquarii.

Okrem nich existujú aj severné, avšak južné považujú astronómovia za silnejší roj s priemernou hodinovou frekvenciou 15-20 meteorov za hodinu, so špičkou okolo 60 meteorov. Ak teda ešte stále nemáš plány na víkend, rozhodne vieš, ako si ho spestriť. Dokonca aj počasie hrá v tvoj prospech, v noci by malo byť približne 19 stupňov Celzia.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jeremy Evans - www.evansdp.com (@jeremyevansphotography),

Alfa Capricornidy

Predposledný deň prvého letného prázdninového mesiaca sa bude taktiež niesť v podobe nezabudnuteľných astronomických javov. Voľným okom pozorovateľný roj meteorov si totiž užiješ aj v noci 30. júla. Ide o Alfa Capricornidy nachádzajúce sa v súhvezdí Kozorožec.

Ich rýchlosť je 23 kilometrov za sekundu a sú typické dlhými, pomalými a jasnými meteormi, ktoré zanechávajú žiarivé a nádherné stopy. Frekvencia je však o niečo nižšia,ako u Aquaridov.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Prof. Fernanda Katiusca (@prof.fernandakatiusca),

Domov
Zdieľať
Diskusia