Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2019, 12:34
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Už budúci týždeň nás čaká nádherné vesmírne divadlo. Na zatmenie Mesiaca bude zo Slovenska parádny výhľad

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zatmenie Mesiaca si treba vychutnať z oblasti bez svetelného smogu.

Budúci týždeň z utorka 16. júla na stredu 17. júla nás na Slovensku čaká zatmenie Mesiaca. V lete sa tisíce ľudí vyberajú von z miest, aby mohli pozorovať hviezdy či Mesiac svietiaci na oblohe, avšak tentokrát sa náš prirodzený satelit dostane do zemského tieňa. Informovali o tom TVNoviny.sk, ktorým priebeh zatmenia vysvetlil Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

The Independent.
The Independent. Zdroj: MaxPixel


Mesiac sa v utorok večer objaví nad obzorom krátko pred deviatou večer. Čiastočné zatmenie budeš môcť pozorovať od desiatej až do 23:31. Mesiac napokon z tieňa vyjde okolo jednej ráno, takže ak všetko správne naplánuješ, so svojou polovičkou či kamarátmi môžete zažiť romantický večer s výhľadom na Mesiac v tieni niekoľko hodín.


Samotný astronomický úkaz zatmenia Mesiaca nastáva vtedy, ak sa Slnko, Zem a Mesiac nachádzajú v jednej priamke. V praxi to znamená, že tieň našej planéty zasiahne Mesiac a náš prirodzený satelit sa tak na niekoľko hodín pomyselne stratí z oblohy.

Domov
Zdieľať
Diskusia