Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júna 2019, 15:37
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Blížime sa k vyhubeniu rakoviny krčka maternice

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vakcíny pomáhajú v boji s vírusom, ktorý rakovinu spôsobuje.

Rakovina je stále jednou z najzákernejších chorôb, s ktorou musí moderná medicína bojovať. Pri krčku maternice ju často spôsobuje vírus menom HPV, teda ľudský papilomavírus. Tento vírus sa prenáša najmä pohlavným stykom a sídli v pohlavných orgánoch, kde začína infekciu. Nádor sa následne vyvinie za približne 15 mesiacov.

Spojené kráľovstvo však práve dokončilo štúdiu, počas ktorej skúšali aplikovať vakcíny proti HPV 12- a 13-ročným dievčatám a výsledkom je, že množstvo rakoviny krčka maternice raketovo kleslo.

Blížime sa k vyhubeniu rakoviny krčka matenrice
Blížime sa k vyhubeniu rakoviny krčka matenrice Zdroj: unsplash


Rakovinou trpí o 83 % menej dievčat vo veku 13 až 19 rokov a 66 % žien vo veku 20 až 24. Fantastické výsledky tak dokazujú, že aj keď na vakcíne ešte treba pracovať, rakovina krčka maternice sa s očkovaním dá poraziť.

Za niekoľko desiatok rokov bude Spojené kráľovstvo očkované na dostatok percent, aby nezaočkovaných jedincov ochránili tí očkovaní. Očkovanie sa tam začalo v roku 2008, na Slovensku od januára 2019. Ročne u nás na choroby spôsobené vírusom HPV zomrie 400 ľudí.

Čoskoro sa začnú vakcíny testovať aj na mužoch, ktoré by mali zabrániť infekciám a nádorom na ich súkromných častiach. HPV u mužov spôsobuje bolestivé infekcie a pokiaľ sa vyvinie do rakoviny, ide najmä o rakovinu penisu alebo konečníka. Obidve rakoviny sú však veľmi zriedkavé a muži sú voči HPV omnoho imúnnejší. Fakty tvrdia, že sex dvoch mužov je 17-krát náchylnejší na prenos HPV, než medzi mužom a ženou.

Domov
Zdieľať
Diskusia