Rozdielne zloženie však nemusí automaticky znamenať horšiu kvalitu.
Európska komisia dnes zverejnila dlho očakávanú štúdiu, ktorá mapuje kvalitu potravín v 19 štátoch EÚ. Cieľom bolo overiť, či skutočne platí, že výrobcovia distribuujú na západ kvalitnejšie produkty ako na východ. Celkovo Joint Research Centre analyzovalo 113 značkových výrobcov a 15 značiek obchodných reťazcov, medzi ktorými boli aj populárne značky z našich končín.
Zo zistení vyplýva, že dvojaká kvalita potravín je v Európskej únii skutočne realitou, nemá však priamy súvis s geografickými predpokladmi. 9 % zo všetkých analyzovaných produktov ukázalo, že aj napriek rovnakému alebo veľmi podobnému prednému obalu je zloženie rozdielne.
Platí však, že rozličné zloženie nemusí automaticky znamenať horšiu kvalitu. Európska komisia zároveň navrhla legislatívne opatrenia spojené s bojom proti dvojakej kvalite potravín, je však na členských krajinách, aby ich schválili.
- 2 % skúmaných produktov mali rovnaké zloženie, ale balenie, resp. jeho predná časť boli iné
- 9 % výrobkov sa odlišovalo v zložení aj napriek tomu, že mali totožný obal a spotrebiteľ nemal šancu dozvedieť sa rozdiel
- 22 % výrobkov sa odlišlovalo v zložení, no aspoň do istej miery to bolo pre spotrebiteľov uvedené priamo na obale
- 27 % produktov malo rozličné zloženie, ktoré bolo spotrebiteľom jasne komunikované viditeľným rozlíšením na prednom obale
- 31 % skúmaných produktov malo rovnaké zloženie a rovnaké balenie