Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2019, 15:49
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Komunisti Ruska žiadajú zablokovanie seriálu Chernobyl a žalovanie tvorcov

Komunisti Ruska žiadajú zablokovanie seriálu Chernobyl a žalovanie tvorcov
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Najprv natočenie vlastného seriálu a teraz zablokovanie či žaloba?

Zhruba pred týždňom sme ťa informovali o tom, že Rusi plánujú natočiť svoju vlastnú verziu seriálového Chernobylu. Podľa najnovších správ však ich odozva na populárny projekt od HBO týmto nekončí. 

Ako píše portál The National, politická strana Komunisti Ruska si myslí, že Chernobyl vykresľuje Sovietsky zväz v príliš negatívnom svetle. Preto jej členovia žiadajú Roskomnadzor (Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií) o to, aby zablokoval seriál v rámci celej krajiny, no a taktiež požadujú žalobu voči režisérovi, výkonnému producentovi a scenáristovi seriálu.

Odporúčané
Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) 23. mája 2019, 11:01

Strana sa v tomto prípade odvoláva na článok 189 Trestného zákonníka Ruskej federácie. Komunistická strana považuje Chernobyl za „ideologický nástroj na diskreditáciu a démonizáciu Sovietského zväzu“. Okrem Roskomnadzoru sa strana rozhodla svoju žiadosť poslať taktiež ministerstvu vnútra. Seriál mimochodom veľmi ocenil ruský minister kultúry Vladimir Medinskij, ktorého otec bol miestnym likvidátorom rádioaktívneho odpadu.

Vedúci komunistickej strany síce uznáva chronológiu udalostí seriálu a je názoru, že hlavné momenty zväčša zodpovedajú realite, ale vykreslenie činov hrdinov, zobrazenie vzťahov na scéne a v neposlednom rade degradácia morálnej klímy v Sovietskom zväze je podľa neho ukážkou úplného klamstva.

Odporúčané
Seriál Černobyľ hodnotí likvidátor: Zvieratá sme nestrieľali, ale kŕmili. Z vodky sa ľudia opíjali a potom nevedeli pracovať Seriál Černobyľ hodnotí likvidátor: Zvieratá sme nestrieľali, ale kŕmili. Z vodky sa ľudia opíjali a potom nevedeli pracovať 10. júna 2019, 17:12
Domov
Zdieľať
Diskusia