Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. marca 2019, 10:19
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Imaginárnemu priateľovi zanechal list na rozlúčku. 20 zaujímavostí o Kurtovi Cobainovi, ktoré si (možno) nevedel

Imaginárnemu priateľovi zanechal list na rozlúčku. 20 zaujímavostí o Kurtovi Cobainovi, ktoré si (možno) nevedel
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://en.wikipedia.org/wiki/File:Nirvana_logo_yellow.svg" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">wikipedia.org</a>
HUDBA KURT COBAIN NIRVANA
Uložiť Uložené

Cobain bol skôr samotár a jeho manželka Courtney Love povedala, že nenávidel všetkých a všetko.

Spevák a umelec, ktorý po sebe zanechal nezmazateľnú stopu. Aj tak by sa dal jednou vetou opísať odkaz Kurta Cobaina, ktorý v roku 1994 spáchal samovraždu. Bol spoluzakladateľom a členom skupiny Nirvana, ktorá sa po jeho smrti rozpadla.

Kurt sa narodil 20. februára v americkom meste Aberdeen 140 km od Seattlu. Otec bol automechanik, matka servírka, boli skôr chudobnejšia rodina. Keď mal 9 rokov, rodičia sa rozviedli a každý z nich si našiel nového partnera. Kurt to znášal ťažko, s otcom mal zložitý vzťah.

Odporúčané
Je bisexuálka a pri tvorbe piesní fajčí trávu. 20 zaujímavostí o Lady Gaga, ktoré si (možno) nevedel Je bisexuálka a pri tvorbe piesní fajčí trávu. 20 zaujímavostí o Lady Gaga, ktoré si (možno) nevedel 28. februára 2019, 11:05

Prvú kapelu založil v roku 1985, mala názov Fecal Matter. Po jej rozpadnutí založil v roku 1987 Nirvanu, v roku 1997 vydali album Bleach. Popularita prišla v roku 1991 s albumom Nevermind a pesničkou Smells Like Teen Spirit.

Spísali sme pre teba dvadsať zaujímavostí, ktoré by si mal o spevákovi Kurtovi Cobainovi vedieť.

  • Kurta Cobaina našli mŕtveho dňa 8. apríla 1994 o 8:40. V jeho dome ho našiel ležať s prestrelenou hlavou elektrikár Gary Smith. Doktori neskôr zistili, že tam bol tri dni a v krvi mal smrteľnú dávku heroínu, dátum jeho smrti bol stanovený na 5. apríla 1994.

O jeho smrti sa šíria konšpirácie, mal imaginárneho priateľa. 20 zaujímavostí o Kurtovi Cobainovi, ktoré si (možno) nevedel
O jeho smrti sa šíria konšpirácie, mal imaginárneho priateľa. 20 zaujímavostí o Kurtovi Cobainovi, ktoré si (možno) nevedel Zdroj: TASR
  • O spevákovej samovražde sa vedie mnoho špekulácií. Najčastejšie z jeho smrti obviňujú manželku Courtney Love, ktorá ho mala zastreliť preto, že sa s ňou chcel rozviesť. Nesedí taktiež dávka heroínu v krvi – ak by sa predávkoval takým množstvom, určite by po sebe nedokázal „upratať“ náčinie späť do krabičky a už vôbec nie zodvihnúť brokovnicu a namieriť si ju na tvár.
  •  Kto by už len nepoznal pesničku Smells like teen spirit? Málokto však vie, že vznikla vďaka náhode. Po párty na hoteli napísala speváčka Kathleen Hanna deodorantom na stenu hotelovej izby Kurt smells like teen spirit. Keď si Kurt všimol nápis, dostal nápad na skladbu a výsledok už poznáš.

  • Vďaka Nirvane vznikol hudobný alternatívny štýl rocku grunge. Mieša prvky punk rocku a heavy metalu. Po hudobnej stránke zdieľa s punkom surový zvuk. Používa taktiež oveľa pomalšie tempo, čo je zas pozostatok heavy metalu. Texty sú zväčša o spoločenskej odcudzenosti, apatii, uzavretosti a túžbe po slobode.
  •  Kurt sa najskôr bránil hrávať veľké koncerty, mal radšej komornú atmosféru v kluboch, bolo to podľa neho osobnejšie. Najskôr, keď ešte neboli slávni, im na koncerty chodilo tak 10 ľudí, za koncerty dostávali pár dolárov, ak vôbec. Nakoniec, počas najväčšej slávy, vypredávali štadióny s kapacitou desiatok tisíc.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kurt Cobain (@kurtcobain),

  •  Pôvodný rozpočet na nahranie albumu Nevermind bol 65 000 dolárov, nahrávanie sa ale predĺžilo. Konečná čiastka bola nakoniec 120 000 dolárov. Nirvana mala troch pevných členov – Kurt Cobain, Krist Novoselic a Dave Grohl.
  •  Spevák trpel chronickou bolesťou žalúdka. Začal preto užívať heroín s presvedčením, že mu droga utlmí bolesti. Pravidelným užívaním drog si nakoniec vypestoval návyk, denne minul aj 100 dolárov na heroín. Priatelia prehovorili Kurta na odvykačku, vydržal však len jeden deň, následne ušiel do Seattlu, kde spáchal samovraždu.
  •  „Pamätám si, ako raz niekto povedal: Ak ten heroín raz skúsiš, je z teba závislák. Samozrejme mi to prišlo smiešne a bavil som sa na tom, lenže teraz viem, že to bolo hlboko pravdivé,“ cituje Cobaina E. True v knihe Nirvana – Pravdivý príbeh.
  •  Na prelome 80. a 90. rokov sa Cobain zaľúbil do Courtney Love, s ktorou mal aj dieťa Francis Bean. Istý čas hrozilo, že im pre ich divoký životný štýl dcéru zoberú.

  Courtney Love a dcéra Francis Bean.

O jeho smrti sa šíria konšpirácie, mal imaginárneho priateľa. 20 zaujímavostí o Kurtovi Cobainovi, ktoré si (možno) nevedel
O jeho smrti sa šíria konšpirácie, mal imaginárneho priateľa. 20 zaujímavostí o Kurtovi Cobainovi, ktoré si (možno) nevedel Zdroj: TASR
  • Cobain bol skôr samotár. Jeho žena Courtney bola jedna z mála, s ktorou mal blízky vzťah. „Všetkých a všetko nenávidel. Nenávidel. Nenávidel. Nenávidel,“ cituje Courtney autor knihy True.
  • Kurt po sebe zanechal list na rozlúčku. Venoval ho svojmu imaginárnemu priateľovi Boddahovi a opisuje rozhodnutie, pre ktoré sa rozhodol siahnuť na život. List na rozlúčku zakončil slovami Je lepšie zhorieť než vyhasnúť.
  • Po jeho smrti niekoľko ľudí, najmä zo Spojených štátov a Austrálie, spáchalo samovraždu rovnakým spôsobom.

O jeho smrti sa šíria konšpirácie, mal imaginárneho priateľa. 20 zaujímavostí o Kurtovi Cobainovi, ktoré si (možno) nevedel
O jeho smrti sa šíria konšpirácie, mal imaginárneho priateľa. 20 zaujímavostí o Kurtovi Cobainovi, ktoré si (možno) nevedel Zdroj: en.wikipedia.org
  • Počas svojej tvorby skupina Nirvana vyprodukovala celkom sedem hudobných videoklipov – Come As You Are, Heart-Shaped Box, In Bloom, Lithium, Sliver, Smells Like Teen Spirit, You Know You're Right. Štúdiové albumy mali tri, Bleach, Nevermind a In Utero.
  • Nápad na dnes už ikonický obal albumu Nevermind dostal Cobain počas sledovania televíznej relácie o pôrodoch do vody. Vytvoriť jeho pôvodný návrh bolo zložité, na obale sa v konečnej verzii objavuje už len samotné dieťa.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kurt Cobain (@kurtcobain),

  • Svojou smrťou „vstúpil“ Kurt Cobain do neslávne slávneho klubu 27, kam patrí napríklad aj Amy Winehouse, Jimi Hendrix alebo Jim Morrison. Všetci boli slávni a úspešní umelci, ktorí zomreli v nedožitých 27 rokoch.
  • Keď mal Kurt 14 rokov, svojmu spolužiakovi tvrdil, že z neho bude superstar, bude slávny a bohatý. Dodal, že chce odísť zo sveta ako Jimi Hendrix. Ten však nespáchal samovraždu.
  • Keď bola Nirvana na vrchole slávy, kontaktovala ich Metallica. „Páčite sa nám. Nevermind je najlepší album tohto roka. Poďme spolu niečo vymyslieť. PS, Lars nenávidí kapelu.“

  • Kurt Cobain ešte predtým, než sa stal slávnym, nemal ani poriadne kde spať. V dospelosti nebýval s rodičmi, prespával kde sa dalo. Občas dokonca prespal pod mostom. Živil sa príležitostnými robotami, pracoval napríklad ako plavecký inštruktor.
  • Keď sa ho spýtali, aké to je byť v rebríčkoch na prvom meste, odpovedal, že „je to ako byť šestnásty, akurát že ľudia ti viac bozkávajú zadok.“
  • Keď mal Cobain s Courtney prvýkrát sex, mal oblečené leopardie trenky. Keď skončili, Courtney Love mu navrhla, aby ich radšej vymenil za boxerky (a naozaj ich vymenil).
Domov
Zdieľať
Diskusia