Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2019, 17:07
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Mladík, ktorý popieral holokaust, natočil reakčné video. Svoj názor od prednášky v synagóge nezmenil

ZAUJÍMAVOSTI HOLOKAUST
Uložiť Uložené

Študent Adam zarezonoval v médiách a rozhodol sa vyjadriť.

Na Facebooku sa minulý týždeň objavilo rozporuplné video, ktoré zachytávalo diskusiu Zabudnuté Slovensko z konca roku 2017, kde Andrej Bán, Pavel Sibyla aj Eva Mosnáková premietali gymnazistom dokument o holokauste a následne s nimi debatovali.

Pavel Sibyla, v tom čase šéf Nadácie Zastavme korupciu, medzitým vstúpil do politickej strany Progresívne Slovensko a video nahral v zostrihanej forme na svoj politický profil. Video po čase stiahol, lebo nečakal, aká kritika sa na študenta znesie.

Vtedajší gymnazista Adam na ňom vystupuje so slovami, že žiadny holokaust sa neodohral, tvrdí, že milióny Židov sa po vojne presťahovali do okolitých krajín či do Izraela, a pred očami Evy Mosnákovej, preživšej holokaustu, spochybňuje jeho existenciu. Video bolo zdieľané bez informácie o tom, kedy vzniklo a bez odkazu na pôvodnú nahrávku celej diskusie, na čo napokon zareagoval aj samotný Adam.

Vo svojej obývačke natočil reakčné video, o čom informoval aj samotný Andrej Bán na Denníku N, ktorý skonštatoval, že pôvodne šľachetný čin dosiahol úplný opak. Medzi svojou komunitou Adam získal popularitu a využil ju. Článok upozorňuje na to, že na Adama sa vylialo vedro kritiky a nenávisti, aj keď on od roku 2017 svoje názory nezmenil.

Odporúčané
Doposiaľ nevidené fotky zachytávajú prvé chvíle holokaustu. Takto nacistické Nemecko spustilo pogrom proti Židom Doposiaľ nevidené fotky zachytávajú prvé chvíle holokaustu. Takto nacistické Nemecko spustilo pogrom proti Židom 12. novembra 2022, 10:30

Aj my na Refresheri sme šírili zostrihané video Pavla Sibylu, aby sme upozornili na to, ako politické pôsobenie ĽSNS či ľudí ako Marián Magát, o ktorých sám Adam v diskusii povedal, že s nimi sympatizuje, ovplyvňuje mladých ľudí, a vystavili zrkadlo súčasnému slovenskému vzdelávaciemu systému.

Adam v reakčnom videu odprezentoval 9 bodov spísaných na papieri. Kritizuje, že nikto nespresnil, kedy bolo video natočené a upozorňuje, že predmetom prednášky nebol holokaust, ale téma Zabudnuté Slovensko bojujúca proti extrémistom.

Ako však môžeš počuť od Adam, v rámci prednášky premietali dokument o holokauste, takže máme pocit, že diskusia sa prirodzene presunula aj k téme holokaustu. Adam sa sťažuje, že sa na prednáške zúčastnil v rámci vyučovania, a tak tam nešiel dobrovoľne a na vlastnú päsť prezentovať svoj názor.

Napriek tomu sa po zhliadnutí dokumentu postavil a začal holokaust popierať. Nezáleží pritom na tom, či ho popieral v synagóge presne počas Dňa spomienky na obete holokaustu, najdôležitejšie je samotné popieranie a šírenie podobných myšlienok bez ohľadu na to, kedy sa uskutočňuje.

Mladík, ktorý popieral holokaust, natočil reakčné video. Svoje názory od prednášky v synagóge nezmenil
Mladík, ktorý popieral holokaust, natočil reakčné video. Svoje názory od prednášky v synagóge nezmenil Zdroj: Adam Buzinkay

Mladík pokračuje tým, že video bolo podľa neho určené na predvolebnú diskreditáciu Mariana Kotlebu. My na Refresheri nie sme zapojení do žiadnej predvolebnej kampane, avšak jedným z našich cieľov je poukazovať na to, ako Kotleba so svojou stranou ovplyvňuje myslenie mladých ľudí. Koniec koncov, samotný Adam vyhlásil, že je sympatizantom ĽSNS, nikto pritom netvrdil, že je aj členom strany. Z tohto dôvodu sme o vyjadreniach gymnazistu informovali aj my. 

Odporúčané
20-ročný Daniel Feldmar: Niektorí členovia židovskej mládeže sa boja na strednej škole priznať, že sú Židia (Rozhovor) 20-ročný Daniel Feldmar: Niektorí členovia židovskej mládeže sa boja na strednej škole priznať, že sú Židia (Rozhovor) 11. septembra 2022, 12:30

Nasledujú argumenty o tom, ako by mala byť trestná len podpora a oslava holokaustu, nie pochybovanie o existencii a rozsahu historických faktov. Sám priznáva, že na otázku o tom, či podľa neho holokaust neexistoval, odpovedal áno. Vraj ďalej nedostal dostatočný priestor na obhajobu.

Preto sa rozhodol svoj názor na holokaust vysvetliť vo videu. Adam nespochybňuje, že v koncentračných táboroch za druhej svetovej vojny zomrelo veľké množstvo Židov či Rómov, ale medzi dôvody ich smrti uvádza nedostatok jedla či šírenie chorôb, za ktoré bolo zodpovedné nacistické Nemecko. Zmienky o hromadnom vyvražďovaní a plynových komorách by si od Adama čakal márne.

Za skutočnosť Adam považuje aj násilie páchané nacistami na väzňoch, ale najmä v časoch, keď Nemci ustupovali na všetkých frontoch. Zaujíma ho, prečo médiá stále zaujíma len židovský holokaust, pričom mylne dodáva, že podľa zákona na Slovensku nesmieme kritizovať štát Izrael. Žiadny takýto zákon v našej krajine neexistuje, Izrael môžeš kritizovať rovnako, ako každý iný štát na svete, a legislatíva ti v tejto oblasti pery pomyselne nezväzuje.

Čerešničkou na torte je Adamove vyjadrenie, že veľa Židov zomrelo v dôsledku nezvládnutia situácie Nemcami. Ak preňho nezvládnutie situácie Nemcami v praxi znamená vyvražďovanie mužov, žien a detí len na základe náboženského či etnického pôvodu, tak zrejme žije vo vlastnej realite, ktorá nemá s historickými faktami nič spoločné.

Odporúčané
Nesmiete prestať bojovať proti pravicovému extrémizmu, odkazuje mladým ľuďom Eva Umlauf, ktorá ako dvojročná prežila Osvienčim Nesmiete prestať bojovať proti pravicovému extrémizmu, odkazuje mladým ľuďom Eva Umlauf, ktorá ako dvojročná prežila Osvienčim 22. marca 2021, 14:30

Adam napokon rozprával aj o nadávkach, ktoré inkasoval na sociálnych sieťach. Vraj mu každá dodala energiu na to, aby sa postavil pred kameru a verejne vyjadril svoj názor. Svoje rozprávanie zakončil odporučením knihy od nemeckého autora, aby si údajne ľudia mohli vytvoriť vlastný názor a pozrieť sa na holokaust z inej perspektívy.

Spomínaný Nemec je však chemik, ktorý bol v minulosti viackrát v Nemecku trestne stíhaný aj odsúdený na trest odňatia slobody za podnecovanie rasového násilia a znevažovanie mŕtvych. Očividne preto nejde o dôveryhodný zdroj informácií o jednej z najhorších genocíd ľudskej histórie.

Domov
Zdieľať
Diskusia