Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
28. januára 2019, 11:10
Čas čítania 0:00

Žiadny holokaust nebol, tvrdil mladý Slovák pred očami ženy, ktorá hrôzy druhej svetovej vojny prežila

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Najskôr si pozrel dokument o holokauste, následne ho pred ženou, ktorá ho prežila, spochybňoval.

 

Len včera si ľudia po celom svete pripomínali jedno z najdesivejších období našej histórie. Za druhej svetovej vojny rozpútalo nacistické Nemecko peklo na Zemi, keď spustilo holokaust a začalo vyvražďovať všetkých nepohodlných ľudí na čele so Židmi.

Našťastie, väčšina ľudí na holokaust nezabudla a spoločne sme si pripomenuli, aké hrôzy sa počas vojny odohrávali, po ktorých boli zavraždené milióny nevinných ľudí. Pri tejto príležitosti sa konala aj diskusia v zrekonštruovanej synagóge v Bardejove, kde prišla skupina študentov, aby si pozrela film o holokauste a potom sa porozprávala s niekoľkými hosťami.

Na stoličke medzi hosťami tam sedela aj Eva Mosnáková, ktorá holokaust prežila len vďaka tomu, že ju aj jej rodinu skrývalo niekoľko statočných ľudí. Riskovali vlastné životy, aby vtedy mladá Eva nemusela odísť na smrť do koncentračného táboru, ale zachrániť sa nepodarilo každého. Aj Eva stratila množstvo kamarátov a známych, ktorých nacisti našli a odvliekli.

Keď sa v Bardejove dokumentárny film skončil, o slovo sa prihlásil mladý študent Adam. Nechcel sa nič vypytovať, vraj prišiel len povedať svoj názor. Žiadne masové vyvražďovanie Židov podľa neho nebolo. Už na začiatku ozrejmil, že je fanúšikom strany ĽSNS a podporuje Mariána Magáta, a „skutočnú“ pravdu o holokauste vraj našiel v knihách a článkoch.

12. novembra 2022, 10:30 Čas čítania 2:30 Doposiaľ nevidené fotky zachytávajú prvé chvíle holokaustu. Takto nacistické Nemecko spustilo pogrom proti Židom Doposiaľ nevidené fotky zachytávajú prvé chvíle holokaustu. Takto nacistické Nemecko spustilo pogrom proti Židom

Prítomných prekvapil aj slovami, že koncentračný tábor v Osvienčime už navštívil, ale nevidel žiadne dôkazy o vyvražďovaní. Nevidel schémy funkčnej plynovej komory, hŕby topánok či vlasov a podvyživených mŕtvol na dobových fotografiách zase vysvetľoval vojnovou situáciou a bežnou praxou v tábore.

Všetko to rozprával priamo pred očami pani Mosnákovej, ktorá holokaust prežila. Keď sa ona postavila, aby zareagovala, mohla spustiť hŕbu kritiky a na Adama zaútočiť. Neurobila to, označila ho za mladého človeka, ktorý zrejme stále hľadá pravdu a ako skonštatovala, ona neprišla šíriť nenávisť, ale pomáhať.

Domov
Zdieľať
Diskusia