Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2019, 23:31
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Nikto nevie, kedy udrie: Novému Zélandu hrozia obrovské zemetrasenie a tsunami, teraz rýchlo pripravujú záchranný plán

ZAUJÍMAVOSTI NOVÝ ZÉLAND ZEMETRASENIE
Uložiť Uložené

Zemetrasenie Hikurangi bude neopísateľne ničivé.

Experti varujú Nový Zéland pred gigantickým zemetrasením, ktoré má už čoskoro na ostrovy udrieť. Nikto však nedokáže presne povedať, kedy. Vieme len, že to bude onedlho, a že sa tomu ostrovania nemajú ako vyhnúť.

Nový Zéland totiž leží presne v medzere medzi dvomi litosferickými platňami, indo-austrálskou a pacifickou. Platne sa k sebe čoraz väčšmi približujú, až nastane takzvaná subdukcia, teda pri zrážke sa jedna z platní podloží pod druhú. Výsledkom bude ničivé zemetrasenie, ktoré nesie meno Hikurangi.

Zdrojom zemetrasenia bude pravdepodobne
zlom dosiek na východ od Severného ostrova

Nikto nevie, kedy udrie: Novému Zélandu hrozia obrovské zemetrasenie a tsunami, teraz rýchlo pripravujú záchranný plán

Stále existuje miniatúrna šanca, že k zrážke platní nedôjde, no muselo by sa udiať viacero nepravdepodobných udalostí, preto novozélandské inštitúcie narýchlo vypracúvajú záchranný plán pre katastrofu.

Odborníci predpokladajú, že Nový Zéland zasiahne zemetrasenie s magnitúdom 8,9 (najsilnejšie zaznamenané je 9,4-9,6, novozélandské by hypoteticky bolo šieste najsilnejšie v histórii) a chýbať nebude ani masívne tsunami.

Odporúčané
Na Novom Zélande žijeme, akoby pandémia neexistovala, hovorí Kristýna. Trikrát vyšší plat ako doma si vie užiť lepšie (Rozhovor) Na Novom Zélande žijeme, akoby pandémia neexistovala, hovorí Kristýna. Trikrát vyšší plat ako doma si vie užiť lepšie (Rozhovor) 20. februára 2021, 10:48

V takom prípade však už ide o nesmierne vážnu udalosť, gigantické vlny sú schopné zabitia desaťtisícov ľudí a tie najväčšie preniknú aj dva kilometre za pobrežie. Všetky inštitúcie tak teraz usilovne plánujú na záchranných plánoch, aby nedošlo k takej katastrofe, akú zažila Indonézia v roku 2004, kedy vplyvom zemetrasenia a následného tsunami zahynulo 230 000 ľudí.

Nikto nevie, kedy udrie: Novému Zélandu hrozia obrovské zemetrasenie a tsunami, teraz rýchlo pripravujú záchranný plán
Zdroj: pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia