Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. decembra 2018, 13:37
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Mužov viac uspokojujú mužské kamarátstva ako vzťahy so ženami. Vďaka priateľom sú šťastnejší, tvrdí výskum

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Mužské kamarátstva sú často navždy.

Mať výborného kamaráta je pre heterosexuálnych mužov často dôležitejšie ako udržiavať vzťah so ženou. V žurnále Men and Masculinities sa objavila nová štúdia o tom, ako vnímajú muži kamarátstva medzi sebou, a aj keď bola vzorka účastníkov obmedzená, drvivá väčšina z nich poskytla jednoznačné odpovede na otázky výskumníkov.

Všetci účastníci pritom boli druháci na vysokej škole, ktorí aktuálne randili s dievčaťom, alebo mali vzťah v nedávnej minulosti.

Mužov viac uspokojujú mužské kamarátstva ako vzťahy so ženami. Vďaka priateľom sú šťastnejší, tvrdí výskum
Zdroj: Instagram

Výskumu sa zúčastnilo 30 heterosexuálnych mužov, pričom výskumníci chceli zistiť, ako sa blízke kamarátstva medzi mužmi vyvinuli za posledných takmer 20 rokov. Kedysi boli oveľa viac tabuizované, pretože muži mali zohrávať rolu tvrdých a drsných jedincov, lenže v dnešnej dobe nie je nič zlé na tom, ak sa muž dokáže výborne porozprávať so svojím kamarátom.

Väčšina účastníkov výskumu skonštatovala, že mužské kamarátstvo, a teda v angličtine bromance, im zvyklo ponúknuť viac ako vzťah so ženou. Svojich kamarátov si pochvaľovali, pretože sa s nimi vedia zblížiť emocionálne, po sociálnej stránke a dokážu spoločne riešiť aj konflikty.

Každý účastník výskumu mal minimálne jedného blízkeho mužského kamaráta, s ktorým zdieľal svoje tajomstvá, vážil si ho, vedel ho oceniť a nemal s ním v prípade potreby spať v jednej posteli.

Muži dokonca povedali, že sa medzi kamarátmi cítia menej súdení ako v spoločnosti svojich frajeriek. Vraj spolu vedia zdieľať emócie či prediskutovať intímne záležitosti oveľa lepšie ako s dievčinami, s ktorými tvoria pár.

Zrejme najkrajšie zhrnul blízke kamarátstva medzi mužmi jeden z účastníkov, ktorý vyhlásil: „Frajerky sú dočasné, mužské kamarátstvo môže trvať až do konca života.“ 

Domov
Zdieľať
Diskusia