Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2018, 12:42
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Domorodý kmeň vystrašil policajtov, ktorí chceli odniesť telo mŕtveho Američana z izolovaného ostrova

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Domorodci nedovolili policajtom telo odniesť.

Americký misionár John Allen Chau sa pripravil o život vlastnou hlúposťou. Na izolovaný ostrov Severný Sentinel sa vybral ilegálne s pomocou miestnych indických rybárov, pretože chcel domorodý kmeň žijúci na ostrove naučiť, kto bol Ježiš a čo im vie náboženstvo ponúknuť.

Nepodarilo sa mu to, pretože po príchode na ostrov ho zasiahli šípy vystrelené z lukov, a Chau na mieste zomrel. Domorodci ho priamo na pláži zakopali a pochovali, pričom odborníci hneď upozorňovali, že akýkoľvek kontakt s domordocami by pre nich mohol mať tragické následky.

Nemajú vybudovanú žiadnu imunitu voči moderným chorobám, a tak by mohli podľahnúť aj obyčajnej chrípke. Misionár Chau na riziká nebral ohľad, jednoducho chcel domorodcom kázať o náboženstve.

Aj keď krátko po smrti jeho rodina zverejnila vyhlásenie, v ktorom domorodcom odpustila za zabitie Johna Allena, indickí policajti momentálne riešia problém, ako telo misionára prepraviť späť do Indie a naspäť domov, kde ho budú môcť pochovať. 

Policajti sa hneď spočiatku vyjadrovali o potenciálnej akcii opatrne, pretože sa najviac boja o to, že by mohli domorodcov nakaziť vírusmi. Predbežne tak zorganizovali obhliadkovú akciu, pri ktorej sa cez víkend priblížili k ostrovu.

Lode boli vzdialené približne 400 metrov od pobrežia a policajti pozorovali ostrov z bezpečia, avšak onedlho si všimli, že domordoci sa pripravovali na útok. Po pláži sa rozostavili s lukmi a šípmi, a tak policajti pokus odvolali. 

Zatiaľ ani oni presne nevedia, kde bolo telo misionára zahrabané do piesku, a snažia sa na to prísť s rybármi, ktorým John Allen za prevoz zaplatil.

Svoj postup konzultujú s antropológmi, ktorí sa už s kmeňom v minulosti stretli priamo pri pobreží, avšak dostať sa na ostrov tak, aby neboli ohrození ani policajti, ani domorodci, zatiaľ vyzerá ako nemožná úloha.

Domov
Zdieľať
Diskusia