Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2018, 13:46
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Po zjedení slimáka sa do jeho tela dostal parazit, kvôli ktorému ochrnul a 8 rokov na to zomrel

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Bývalý hráč ragby zostal pripútaný na invalidný vozík, boj so zákerným parazitom nakoniec prehral.

Z nevinnej alkoholickej zábavky sa pre mladého Sama Ballarda stalo peklo. Podľa jeho kamaráta, Jimmyho Galvina, ako 19-roční tínedžeri v roku 2010 popíjali víno a snažili sa urobiť dojem jeden na druhého.

Ako píše britský portál Metro, Sam sa v alkoholickom opojení rozhodol zjesť slimáka, pričom táto nerozvážnosť mu už niekoľko hodín na to privodila ťažký zdravotný stav. Chlapec upadol do kómy, z ktorej sa neprebral rovných 420 dní.

Po prebudení ho jeho priatelia nevedeli spoznať. Sam na nich pôsobil veľmi vychudnutým a neprirodzeným dojmom. Nikto však pri popíjaní vína netušil, že po zemi sa plaziaci slimák v sebe nosí parazita, ktorý môže narušiť mozog svojho hostiteľa.

Mladícky výstrelok jeho priateľom ani svojmu synovi Samova matka Katie Ballard nevyčíta, no priznáva, že jeho stav obrátil celú rodinu hore nohami. Sama z nemocnice v Sydney prepustili až po dlhých troch rokoch.

Finančne nákladná liečba dokázala zmierňovať komplikácie. V tomto ohľade im pomáhala najmä nadácia National Disability Insurance Scheme, ktorá bola schopná na Sama vyčleniť veľké množstvo peňazí. Jeho stav sa ale začal zhoršovať v priebehu minulého septembra, kedy mu bol pridelený menší rozpočet.

Parazit s názvom Angiostrongylus cantonensis by vo väčšine prípadov nemal u človeka privodiť žiadne symptómy, no v naozaj výnimočných prípadoch môže napadnúť mozog. Práve tento raritný prípad sa, nanešťastie, týkal aj Sama, ktorý 5. novembra 2018, 8 rokov po konzumácií nakazeného slimáka, nakoniec umrel.

Domov
Zdieľať
Diskusia