Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci sRed Bullom.
27. septembra 2018, 18:55
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Alex vytvára úchvatné minikrajinky, ktoré si podmanili Instagram. Na originálne výtvory sa pozerá fantasticky

ZAUJÍMAVOSTI RED BULL REDBULL PAPER WINGS
Uložiť Uložené

Šikovný Alex sa vnuje niečomu poriadne nezvyčajnému.

Takmer každý človek sa popri práci, respektíve škole venuje aj nejakej vzrušujúcej forme sebarealizácie, či už ide o umenie alebo napríklad šport. Život predsa treba prežiť naplno. V šikovnom Alexovi Zelinovi sa však skrýva poriadne nezvyčajná záľuba, ktorú si okamžite zamiluješ.

Naplno totiž otvára dvere svojej kreativite a vytvára čarovné miniatúrne krajinky, ktoré sa hodia snáď do každej izby či officu. Alexa si Slováci na Instagrame zamilovali a jeho nevšednú tvorbu nakupujú ostošesť.

Nedávno sa talentovaný chalan pritom spojil aj s Red Bullom, ktorý len pred pár týždňami predstavil sviežu líniu Red Bull Organics. Výsledok je pritom dychberúci, v rozhovore sa dočítaš nielen o vzniku celého veľdiela, no i o tom, kde Alex berie inšpiráciu a ako sa o krajinky treba starať.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ZELINA (@zelina.world),

Ahoj Alex, kto vlastne za týmto projektom stojí? Súvisí tvoje priezvisko úmyselne s tým, čomu sa venuješ? 

Ahoj. Veľa ľudí si myslí, že je za všetkým nejaká dievčina, ale nie, zatiaľ iba ja, Alex Zelina. Celé ti však bola skôr náhoda ako úmysel. No keď som vymýšľal meno pre firmu, tak som neváhal, pekne to do seba zapadlo.

Každého zaujíma jedna otázka: Sú rastliny umelé či živé? 

Práve to je na tom to zaujímavé, že sú živé. Ak by boli umelé, úplne by sa stratila tá poézia, ktorú každý svet vyjadruje.

Rôzne rastlinky však rastú rôznymi rýchlosťami. Majitelia sa teda o výtvory musia starať. Ako dlho si asi udržia svoj tvar?

Pridávam do pôdy látku ktorá spomaľuje rast rastliniek, čiže nerastú až tak rýchlo. Ale keďže sú živé, občas sa stane, že presiahnu nádobu, ktorú použijem. Ľudia sa často obávajú zasahovať do sveta, ktorý vytvorím. Netreba sa toho však vôbec báť, občas niekde stačí pristrihnúť alebo nechať prerásť, každému sa to páči inak a v prípade potreby vždy rád poradím.

Alex vytvára úchvatné minikrajinky, ktoré si podmanili Instagram. Na originálne výtvory sa pozerá fantasticky
Zdroj: Matej Hakar

Máš obľúbené rastliny, ktoré pri svojich dielach používaš? Odkiaľ ich získavaš? 

Na začiatku som napríklad mach hľadal na parkoviskách a na uliciach. Po čase som pochopil, že to nebola práve najzdravšia alternatíva a pouličnému machu sa v mojich svetoch príliš nedarilo.

Teraz rastlinky získavam z veľkoskladu alebo z klasických obchodov. Kamene však stále chodím zbierať do lesa. Čize aj taká prechádzka lesom je pre mňa v podstate pracovnou záležitosťou. Medzi obľúbenými kúskami mám určite asparágus, fitónie, figovník popínavý, všetky druhy papradí, bonsaje a samozrejme som nadšeným fanúšikom machu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ZELINA (@zelina.world),

Ako vzniká samotná krajinka? Vymýšľaš si scenérie sám alebo ideš podľa predlohy?

Predlohy nemám žiadne. Keď robím na objednávky, niekedy sa riadim prácou, ktorú som kedysi vytvoril. Veľmi ma baví vymýšľať nové scenérie. Najradšej by som celý deň len experimentoval a vytváral takéto malé svety. Ešte je veľmi veľa toho, čo chcem dať dokopy.. 

Ako na tvoju tvorbu reagujú ľudia? 

Začal som sa tomu venovať ako môjmu hobby, s myšlienkou posunúť sa od maľby (ktorú som študoval na VŠMU) niekam inam. Na začiatku tohto roka som uverejnil svoj prvý svet a tým to celé začalo. Ľudí tento koncept oslovil a vďaka sociálnym sieťam sa moja aktivita rýchlo rozšírila.

Alex vytvára úchvatné minikrajinky, ktoré si podmanili Instagram. Na originálne výtvory sa pozerá fantasticky
Zdroj: Matej Hakar

Najskôr som zásoboval všetkých známych darčekmi a postupne mi začali písať aj cudzí ľudia. Pri príležitosti vydania nových Red Bull Organics sme mi dali príležitosť ľudia z Red Bullu, tak sme vymysleli 4 dychberúce svety, pre každý nápoj jeden. Bolo naozaj skvelé vymýšľať niečo väčšie a potom vidieť všetky tie prekrásne fotky, ktoré vznikli. Uvidíme, či sa výsledok bude ľuďom páčiť a čo na to povedia.

Čo si sa pri Red Bull krajinkách snažil vyjadriť? Jasno z nich cítiť sviežosť a prírodnú energiu, ktoré sa k Red Bull Organics fantasticky hodia.

Áno, moje hobby krásne sadlo k posolstvu Red Bull Organics. Keď ma Red Bull oslovil, hneď sa mi začali vynárať nápady, aké svety by som mohol vyrobiť. V prvom rade som chcel, aby bol prvotný pocit pri zhliadnutí tohto spojenia magický, aby mal každý svoju vlastnú atmosféru, presne ako samotné produkty.

Ide skutočne o majstrovské diela. Čo ti pri Red Bull krajinkách dalo zabrať najväčšmi? Koľko času si strávil pri každej z nich?

V prvom rade ďakujem. Najviac mi dal zabrať asi púštny svet pre Ginger Ale, s tým bolo naozaj veľa práce. Inšpiroval ma film Duna a tak trochu utopistické vízie sveta. Každý svet som mohol pripravovať maximálne jeden deň a keďže ide o živé veci, musel som sa ponáhľať.

Alex vytvára úchvatné minikrajinky, ktoré si podmanili Instagram. Na originálne výtvory sa pozerá fantasticky
Zdroj: Matej Hakar

"Zatváraš" krajinky len do zaváraninových pohárov alebo využívaš aj iné nádoby?

Práveže do zaváraninových vôbec. Také mám asi dva. Využívam všelijaké nádoby, hlavne veci z kuchyne, stavané na potraviny. Je s tým však dosť problém. Rád by som si vymýšľal vlastné veci. Čiže v pláne je ideálne nájsť si nejakého šikovného sklára, ktorý číta tento článok a chcel by spolupracovať. :)

Ide čisto o hobby alebo skôr o prvky interiérového dizajnu? 

Pre mňa to je a vždy aj bude hobby. Moja primárna práca je za počítačom (venujem sa 3D mappingu, animáciám, vizuálnemu umeniu), a toto vnímam ako neskutočný oddych. Som rád, že ľuďom sa moje svety naozaj páčia a považujú ich za dizajnové doplnky či umelecké diela. Potešilo by ma, keby mal každý v kancelárii svoj svet, svoj kúsok prírody, na ktorý keď sa počas pracovného dňa pozrie, urobí mu radosť.

 

Alex vytvára úchvatné minikrajinky, ktoré si podmanili Instagram. Na originálne výtvory sa pozerá fantasticky
Zdroj: Matej Hakar
Domov
Zdieľať
Diskusia