Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. augusta 2018, 2:34
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

V indickom národnom parku zastrelili leoparda po tom, ako ohrozoval miestnych. Šelma má údajne na svedomí až 21 životov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Množstvo ľudí však doteraz nesúhlasí s odsúdením mačkovitého tvora na smrť.

V národnom parku Rajaji v blízkostí Nového Dillí na severe Indie boli miestni poľovníci a ochranári nútení zastreliť leoparda z dôvodu ohrozovania miestnych. V lokalite, kde sa divoká šelma pohybovala, malo za posledné tri roky prísť o život 21 ľudí. Usmrtenie škvrnitého cicavca však bolo posledným možným riešením, predtým sa ho primárne snažili odchytiť a premiestniť, no neúspešne.

Keďže poľovníci nechceli riskovať ďalšie životy, museli konať urýchlene. Podľa slov riaditeľa Rajaji Parku to nebolo po prvýkrát, čo sa museli vysporiadať s dravou šelmou. Konkrétne päť leopardov sa im doposiaľ podarilo buď upokojiť, alebo premiestniť do iných rezervácií, kde nie sú schopní naďalej ohrozovať ľudí. Pri dvoch z nich dokonca našli stopy ľudskej DNA.

V indickom národnom parku zastrelili leoparda po tom, ako ohrozoval miestnych. Šelma má údajne na svedomí až 21 životov
Zdroj: TASR/AP

Odborníci sa prípadom divokého leoparda začali zaoberať najmä po tom, čo sa na verejnosť dostalo video, v ktorom vychádza z rodinného domu. To však nebola ojedinelá situácia, kedy sa šelma rozhodla navštíviť miestne obydlia. Domáci povolali ochranárov aj po tom, čo zviera svojvoľne vstúpilo na stavbu plnú robotníkov či vošlo do obytnej rezidencie, kde pobudlo viac ako tri hodiny až do príchodu polície.

Bezpečnostné orgány sa ho spoločne s poľovníkmi rozhodli najprv uspať, avšak pri akcii sa zranili až traja ľudia. Po prvej uspávacej šípke si totiž mysleli, že zviera už zaspalo, no to sa rozhodlo pri kontrolovaní stavu zaútočiť.

Množstvo ľudí však doteraz nesúhlasí s odsúdením leoparda na smrť a na sociálnych sieťach kolujú názory, že ochranári mali vymyslieť iné riešenie. Niektorí poukazujú aj na to, že tento mačkovitý tvor sa nachádza na Červenom zozname IUCN, a teda evidencii ohrozených živočíchov a rastlín, ktorým hrozí vyhynutie.

Domov
Zdieľať
Diskusia