Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2018, 21:58
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Študentka objavila baktérie požierajúce plast, zatiaľ čo 10 riek je zdrojom 90 % znečistenia v moriach

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

A ešte že napríklad 40 % odpadu v Stredozemnom mori majú na svedomí turisti.

Plasty vo svetových oceánoch robia vrásky na čelách nielen ochranárov, ale aj bežných ľudí. Idete kamsi na dovolenku do Karibiku či Pacifiku a počas plávania sa musíte vyhýbať ostrovčekom (ale aj kdesi doslova aj ostrovom) plastov a odpadu. Čo sa však akoby stáva športom v tejto oblasti, sú najrôznejšie výmysly, ktoré údajne dokážu so spomenutým problémom bojovať. Technologické vychytávky a zariadenia, masové akcie či iné.

Najnovšie sa do kolotoču pridala Morgan Vague, študentka z Oregonu, USA. Čo vymyslela a objavila? Baktérie schopné požierať a rozkladať plastové časti do neškodných foriem. Jej záujem o prírodné vedy spôsobil, že sa začala zaoberať životom a biologickými procesmi baktérií a zistila, že by vedeli rozložiť toľkokrát spomínaný plast. Dané baktérie dokážu rozložiť polyetyléntereftalát (tzv. PET) na neškodné vedľajšie produkty a zmierniť tak negatívne dopady na životné prostredie.

Študentka objavila baktérie požierajúce plast, zatiaľ čo 10 riek je zdrojom 90 % znečistenia v moriach
Zdroj: www.independent.co.uk

Ako sama však prezradila pre independent.co.uk, netvrdí, že vyriešila celý problém, no aspoň troškou prispeje k pozitívnej zmene. Ktovie, čo bude v budúcnosti konečným riešením.

K problematike opätovne zaujímavým spôsobom prispel aj Youtube kanál Kurzgesagt. Vo videu vysvetľuje veľkosť nepríjemností spôsobených plastami a definuje ich rozmach. Vystrihnúť môžeme napríklad fakt, že až 90% plastov, ktoré sa nachádzajú vo svetových oceánoch, pochádza len z 10 riek z Ázie a Afriky. Najväčší znečisťovatelia sú Čína, India, Alžírsko či Indonézia a veľa ďalších. Určite si prezrite nižšie priložené video, je skvelo spracované.

Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Hoci my Slováci taktiež prispievame k znečisteniu či pozitívnejším zmenám, kvôli našej veľkosti svet nezachránime, ani nezničíme. Chce to globálnu spoluprácu a celosvetové pokroky.

Domov
Zdieľať
Diskusia