Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júna 2018, 10:42
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Číňania „odrezali“ z hory, aby mohli vo výške 1800 metrov postaviť letisko. Na odstraňovanie horniny používali výbušniny

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA LETISKO
Uložiť Uložené

V ďalekej Číne nie je žiadny konštrukčný projekt príliš ambiciózny.

Neďaleko čínskeho mesta Čchung-čching prebiehala posledných šesť rokov konštrukcia mimoriadneho projektu. Letisko Wushan Airport bude na konci júna úspešne dokončené a otvorené v roku 2019, pričom konštrukcia nebola vôbec jednoduchá. Projekt bol vybudovaný na hore Taohua vo výške viac ako 1800 metrov nad morom a stavbári si museli poradiť aj s nerovným a hornatým terénom.

Upravovali ho výbušninami, a tak by sa dalo skonštatovať, že pohli horou, pretože nemali inú možnosť. Náklady na výstavbu letiska sa vyšplhali na približne 250 miliónov eur a obsahovať bude jednu dráhu dlhú 2600 metrov a širokú 45 metrov. Letisko bolo vybudované na to, aby pomohlo odľahčiť neďaleké letisko priamo pri meste Čchung-čching, ktorým sa v roku 2017 premlelo takmer 40 miliónov cestujúcich.

Ak sa sám seba pýtaš, prečo Číňania zvolili ako miesto výstavby nového letiska rovno nedostupný vrchol hory, potom je vysvetlenie celkom jasné. Celý región je výrazne hornatý, a tak nebolo k dispozícii veľké množstvo potenciálnych miest, kde by projekt mohol vyrásť. Na internete sa nedávno objavilo video zachytávajúce usilovnú prácu stavbárov, ktorých bolo občas na vrchole hory aj 2000 naraz.  

Domov
Zdieľať
Diskusia