Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2018, 18:53
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Žena zažalovala NASA, lebo vlastní prach z Mesiaca, ktorý jej dal Neil Armstrong. Bojí sa konfiškácie

ZAUJÍMAVOSTI NASA
Uložiť Uložené

Laura pre istotu zažalovala vesmírnu agentúru, aby svoj suvenír nestratila.

Prvý muž na Mesiaci bol Neil Armstrong. Legendárny astronaut kráčal po povrchu nášho prirodzeného satelitu a zo svojej vesmírnej misie si priniesol aj viacero zaujímavých artefaktov. Nechýbala medzi nimi aj kôpka mesačného prachu, ktorý dostala ako darček malá Laura Cicco pred viac ako 50 rokmi, ale pred pár dňami zažalovala vesmírnu agentúru NASA na federálnom súde, pretože sa obáva štátnej konfiškácie.

V USA je vlastníctvo materiálu z Mesiaca technicky ilegálne, lenže Laura by chcela aj s pomocou súdneho systému dokázať, že NASA na jej mesačný prach nemôže mať právo. Americký kongres v roku 2012 schválil zákon, podľa ktorého si môžu ľudia nechať v osobnom vlastníctve všetky suveníry z vesmírnych misií. Časti raketoplánov či kombinéz tak skončili v súkromných zbierkach, ale zákon obsahoval aj výnimku. Výnimku tvorí práve mesačný materiál, a tak by NASA teoreticky mohla prach od Armstronga zhabať.


Odporúčané
Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty 2. októbra 2022, 13:30

Laura ho získala už v roku 1972 vďaka tomu, že jej otec Tom Murray bol členom rovnakého tajného spoločenstva elitných pilotov ako ako Neil Armstrong. Astronaut jej daroval aj venovanie s prianím šťastia. NASA však argumentovala, že mesačný prach a kamene privezené zo štátnej misie patria výhradne od vlastníctva americkej vlády. 

Agentúra v minulosti už viackrát mesačné artefakty zhabala, pričom na svete by malo existovať 270 vzoriek mesačného materiálu, ktoré USA darovalo zahraničným vládam. Viac ako 150 z nich je však stratených, čo z mesačného prachu Laury Ciccovej pravdepodobne robí suvenír v hodnote stoviek tisíc až miliónov. Je preto rozumné, že sa chce radšej súdne poistiť, aby jej ho náhodou NASA neprišla zhabať.


Domov
Zdieľať
Diskusia