Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2018, 18:26
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Letná brigáda za 1500 eur mesačne? Slovenské študentky v experimente upozorňovali mladých na obchod s ľuďmi

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na podobné praktiky treba upozorňovať stále.

Každý mladý Slovák by sa potešil, keby si mohol cez leto nájsť brigádu so zárobkom cez 1000 eur. Veľa z nich cestuje do zahraničia, aby tam strávili zopár mesiacov a zarobili mnohonásobne viac ako u nás, lenže práca v zahraničí skrýva aj zopár problémov.

Ak si človek nie je istý organizáciou, ktorá mu prácu sprostredkuje, mal by radšej vždy zbystriť pozornosť a spoločnosť si overiť. Obchod s ľuďmi ani v dnešnej dobe nezanikol a tisíce mužov aj žien ročne doplácajú na to, že sa nechajú nachytať na fiktívne pracovné príležitosti, ktoré znejú príliš dobre na to, aby boli pravdivé.

Skupina slovenských študentiek marketingu z Nitry preto rozmýšľala, ako by mohli ľuďom v našej krajine opäť raz pripomenúť nástrahy práce a brigády v zahraničí. Postavili sa do centra Žiliny s provokatívnym plagátom, ktorý hlásal, že ponúkajú brigádu v zahraničí s platom 1500 eur.

Študentky by sa ti vraj postarali o všetko a stačilo by ti len vycestovať, lenže v brigáde sa ukrývalo viacero háčikov. Aj keď študentky rozdali viac ako 70 predvyplnených zmlúv, žiadny zo záujemcov po ich prečítaní nemal záujem o podpis. Meno firmy znelo Obchod s ľuďmi s.r.o. a zmluva obsahovala aj článok o tom, že sa žiadna mzda vyplácať nebude.

Vždy pred odchodom do zahraničia si treba overiť sprostredkovateľa, získať referencie a predísť tomu, aby z teba firma spravila sexuálneho otroka alebo človeka pracujúceho v tvrdých podmienkach bez riadnej výplaty. Odoberanie dokladov či bývanie v nehostinných podmienkach nie je nič nezvyčajné, a tak neskoč podvodníkom na lep.

Domov
Zdieľať
Diskusia