Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2018, 10:30
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Americké úrady zabránili SpaceX livestreamovať pohľady na Zem z vesmíru. Proti firme Elona Muska použili 26 rokov starý zákon

ZAUJÍMAVOSTI NASA
Uložiť Uložené

Práva na snímanie planéty má len jeden americký úrad.

Známa firma SpaceX Elona Muska čelí poriadnym komplikáciám. Pred niekoľkými dňami sa jedna z ich rakiet, Falcon 9, vydala do vesmíru, nesúc desať satelitov pre svojho klienta menom Iridium Communications. Netreba sa však báť žiadneho pádu rakety, problémy sú totiž z právnej sféry. SpaceX totiž svoje štarty pravidelne livestreamuje na YouTube, no tentokrát nastal problém. V jednej časti priameho prenosu sa totiž pred kameru dostal zamestnanec SpaceX, ktorý oznámil, že pokračovanie v livestreamovaní štartu Falcon 9 nebude ďalej možné.

Za všetko môže 26 rokov starý zákon, podľa ktorého vlastní všetky práva na natáčanie našej planéty americkými firmami spoločnosť NOAA, teda americký Národný úrad pre oceán a atmosféru. NOAA si zrejme na starý zákon spomenulo vďaka slávnemu štartu rakety Falcon Heavy s červenou Teslou. Pri štarte Falconu 9 sa tak rozhodli pripomenúť a keďže SpaceX o povolenie požiadalo len 4 dni pred štartom, naplánované vysielanie nebolo možné uskutočniť podľa plánu.

Americké úrady zabránili SpaceX livestreamovať pohľady na Zem z vesmíru. Proti firme Elona Muska použili 26 rokov starý zákon
Zdroj: SpaceX


NOAA totiž povolenie firme Elona Muska neudelilo, no pokiaľ sa pýtaš, prečo oňho SpaceX jednoducho nepožiadalo skôr, odpoveď je jasná. O 26-ročnom zákone nemal nikto ani poňatia. Jeho význam plynie z hromady komerčných družíc na obežnej dráhe a z dôvodov vojenskej bezpečnosti a snímania zemského povrchu ich treba regulovať.

Odporúčané
Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty 2. októbra 2022, 13:30

Napríklad, spoločnosť Planet má na obežnej dráhe Zeme stovky satelitov. NASA však všetky potrebné povolenia už dávno získala a aj keď ide o štátnu agentúru, ich činnosť je podobná, neexistuje tak dôvod, prečo by SpaceX takisto nemalo obdržať podobné oprávnenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia