Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2018, 15:16
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Vzniklo len 99 kusov a jeden za vyše milión € je v Prahe. Unikátne Zagato zaujme na prvý pohľad

TECH
Uložiť Uložené

Výsledok spolupráce značiek Aston Martin a Zagato vyzerá nádherne.

Niežeby za posledné mesiace na našich cestách nepribúdali všakovaké exkluzívne automobily, pravdou však je, že už pomerne dlho sme neboli svedkami poriadne exotického kúsku. Pochopiteľne, nemožno sa tomu veľmi čudovať, keďže počas zimného obdobia v našich končinách vzácne superšporty obyčajne na cestách nestretnete, ťažko teda hovoriť o akýchkoľvek novinkách v radoch domácich exemplárov. S príchodom jari sa však v susednom Česku objavila poriadna exkluzivitka.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o jeden z mnohých variantov od britskej automobilky, pozorné oko automobilového znalca však vie, že vo veci je Aston Martin Vanquish Zagato Volante, teda veľká vzácnosť, ktorú sme spoznali v roku 2016. Ďalšia zo spoluprác medzi značkou Aston Martin a talianskou karosárňou Zagato vyústila práve v podobe upraveného modelu Vanquish, konkrétne v otvorenom karosárskom variante Volante. Ten vznikol v striktne limitovanom počte 99 kusov, no a jeden z nich sa nachádza v Prahe.

Vzniklo len 99 kusov a jeden za vyše milión € je v Prahe. Unikátne Zagato zaujme na prvý pohľad
Zdroj: www.instagram.com

Za exkluzívne fotografie patrí vďaka dlhoročnému fanúšikovi projektu #exkluzivitaciest z Česka, ktorý nám pravidelne posiela tie najväčšie bomby. Už teda iste tušíte, že ide o osobu, ktorá stojí za dobre známym a v našich končinách veľmi úspešným instagramovým účtom Supercars of Prague. O akú chuťovku teda ide tentokrát?

Exemplár pokrýva výrazný červený lak, ktorému sekundujú čierne detaily a efektné 20” disky s aplikáciou zlatej farby. Napriek tomu, že i tento Aston Martin si zachováva svoj typický zjav, Zagato vniesol do karosérie ešte zaujímavejšie a nevšednejšie riešenia. Vpredu tak nájdeme väčšiu masku s integrovanými okrúhlymi LED-kami a výrazným karbónovým splitterom. Za prednou nápravou evidujeme zaujímavé riešenie odvetrania so zlatým detailom a písmenom reprezentujúcim značku Zagato.

Dizajnové kreácie vrcholia v zadnej časti, kde zaujme nielen masívny karbónový difúzor a štvorica výfukov, ale aj mimoriadne efektne navrhnuté koncové svetlá. Tie svojim spracovaním a zasadením do karosérie pripomínajú model Vulcan, zatiaľ čo štýl spätných zrkadiel poukazujú na limitovaný superšport One-77. Čerešničkou na torte je následne ukrytý spojler, ktorý sa automaticky vysúva podľa potrieb zo zadnej časti.

Vzniklo len 99 kusov a jeden za vyše milión € je v Prahe. Unikátne Zagato zaujme na prvý pohľad
Zdroj: www.instagram.com

Obdobne vyšperkovaný je aj interiér, respektíve kokpit. V tomto prípade dominuje červeno-čierna kombinácia a početné použitie kože a uhlíkových vlákien. Výplň dverí o poťah sedadiel sa nesie v znamení písmena Z, ktoré napokon nájdeme výrazne vyšité aj na červenej opierke hlavy.

Základný koncept palubnej dosky ostáva v globále zachovaný, či už ide o stredový panel ukončený výsuvným displejom alebo budíky s tradične zrkadlovo ciachovaným otáčkomerom. Pohľad na volant jasne naznačuje, že predsa len už nejde o najväčšiu novinku, nič to však nemení na tom, že aj tento model s rukopisom Zagato je ozdobou ciest, či už po stránke exteriéru alebo interiéru. Asi nám dáte každý za pravdu, že práve renomovaná karosárska dielňa dodala už i tak krásnemu Vanquishu ešte väčší šmrnc a patričnú unikátnosť.

Vzniklo len 99 kusov a jeden za vyše milión € je v Prahe. Unikátne Zagato zaujme na prvý pohľad
Zdroj: www.instagram.com

To najdôležitejšie sa samozrejme schováva pod kapotou, tam ale nenájdeme nič iné ako dobre známu atmosférickú 6-litrovú V12-ku s výkonom 444 kW / 604 koní. Oproti štandardnému vyhotoveniu tak evidujeme len pár desiatok koní navyše. Vďaka dvanásťvalcu dokáže nádherný Aston Martin akcelerovať na stovku len za približne 3,7 sekundy. Aby sme boli presnejší, daný kúsok je momentálne na predaj, a to konkrétne v AP Corse, čo je pražský multibrendový showroom zaoberajúci sa predajom a servisom exkluzívnych automobilov.

Červený Vanquish Zagato Volante má za sebou len 10 kilometrov, čo len potvrdzuje skutočnosť, že ide skôr o zberateľský počin. Ostatne, svedčí o tom aj cenovka - na jednom z inzerátov na známom serveri Mobile.de svieti pri fotkách tohto exemplára v kolónke ceny astronomický údaj 1 208 790 €.

Domov
Zdieľať
Diskusia