Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2018, 20:39
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V Bratislave začínajú jazdiť elektrobusy. Prevratná novinka posúva hlavné mesto do 21. storočia

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Wi-fi, nabíjačka na mobil či elektronické počítanie cestujúcich robia z vozidiel modernú záležitosť.

26. januára vyrazili do ulíc hlavného mesta štyri nové elektrobusy. Celkovo ich však bude osemnásť. Osem a dvanásť metrov dlhé vozidlá na elektrický pohon sú plne klimatizované, nízkopodlažné, disponujú wi-fi pripojením a dokonca i USB nabíjačkou pre smartfóny. Ide vôbec o prvé elektrobusy bratislavského dopravného podniku.

12-metrový SOR NS 12 Electric pojme až 106 osôb, do 8-metrového SOR EBN 8 sa ich zmestí 54. Každé z vozidiel prejde na jedno nabitie približne 160 kilometrov. Elektrobusy sú vybavené elektronickým informačným systémom a pribudlo viacero digitálnych vnútorných tabúľ. 12-metrová verzia stála 589 000 €, 8-metrová 488 000 €, pričom sa väčšina preplácala z fondov Európskej únie.

Vozidlá na elektrický pohon dnes v Bratislave prevážajú 40 percent všetkých cestujúcich a vďaka týmto vozidlám čísla ešte porastú. Elektrobusy sa cez noc nabíjajú vo vozovni Krasňany v bratislavskej Rači, mesto však plánuje vybudovať nabíjacie miesta aj na Kollárovom námestí a Patrónke, aby sa predĺžila ich výdrž bez nutnej návštevy vozovne.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Autobusy na elektrický pohon sú dizajnovo výrazne odlišné od súčasných vozidiel hromadnej dopravy hlavného mesta, v najbližších dňoch ich budeš môcť stretnúť na linkách 27, 43, 52, 53, 65, 66, 80, 94 a 151. Fotky z ich prvých jázd môžeš nájsť na tomto odkaze.

Domov
Zdieľať
Diskusia