Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. decembra 2017, 22:08
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Muž geneticky upravuje samého seba vo vlastnom dome. Svoju DNA mení tak, aby mal svalnatejšie predlaktie či prirodzené tetovanie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Josiah sa následkov genetických modifikácií nebojí.

Keby si niekde na verejnosti počul názov CRISPR, zrejme by si netušil, o čom je reč. Na druhej strane, CRISPR je pritom úsek prokaryotickej DNA a súčasť bakteriálnych procesov, ktorý plní dôležitú úlohu pri ochraňovaní organizmu voči vonkajším vplyvom, a dokáže začleňovať cudziu DNA do tej existujúcej. Na jeho základe potom vznikla technológia s názvom CRISPR/Cas9, ktorá dokáže účinne rozseknúť sekvenciu génov, odstrániť ich súčasti, nahradiť ich alebo len pridať nové gény do organizmu.


Aj keď je genetická úprava organizmov ako človek ešte iba v plienkach, s určitosťou vieme povedať, že by jej potenciálne nemalo stáť nič v ceste. Samotná technológia sa bude v budúcnosti vyvíjať a množstvo ľudí sníva o tom, že jedného dňa budú môcť zo svojho genetického kódu vďaka nej odstrániť gén, ktorý im nevyhovuje a nahradiť ho prívetivejšou verziou, avšak pri editovaní ľudského genetického fondu prichádzajú aj otázky etiky.

Nič si z nich však nerobí Josiah Zayner, ktorý sa do povedomia verejnosti zapísal vďaka viacerým šialeným experimentom pomocou upravovania vlastnej genetiky. Zayner sám seba označuje za biohackera a nejde pritom o amatéra, pretože v roku 2013 dokončil doktorát z biofyziky na University of Chicago a pracoval aj v NASA, lenže práca v americkej agentúre ho nenapĺňala, a tak odtiaľ začiatkom roku 2016 odišiel a pustil sa do genetického upravovania samého seba doslova na kolene.

Svoje divoké nápady veľmi rýchlo premenil na vlastnú spoločnosť a už viackrát sa dostal do problémov s americkými úradmi, pretože vo svojej firme ODIN začal vyrábať CRISPR sady, ktoré potom predával širokej verejnosti a povzbudzoval ľudí, aby na sebe skúšali menšie genetické úpravy. Josiah verí, že genetickej modifikácie vlastného tela sa netreba obávať a najlepšie to podčiarkujú skutky, do ktorých sa odvážne púšťa on sám. Na vlastnom tele už vyskúšal viacero úprav bakteriálnej DNA pomocou používania technológie CRISPR a nebojí sa ani toho, že by mohol sám sebe spôsobiť rakovinu či iné ochorenie, pretože všetko robí v mene vedy a pokroku.

Svoje bláznivé experimenty na vlastnom organizme posunul za posledné dva roky na vyššie a vyššie úrovne, o ktorých sa odborníci boja rozprávať, pretože si nevedia predstaviť, ako môže byť niekto taký naivný, že svoju vlastnú DNA modifikuje v obyčajnom nesterilnom prostredí domu či bytu. Josiah sa ešte dávnejšie pokúšal presvedčiť bunky vo svojom tele, aby vylučovali viac melanínu a sfarbili mu tak časť predlaktia do tmavého odtieňa pripomínajúceho dočasné tetovanie. Amatérsky biohacker využil molekulu DNA so špeciálnym enzýmom, ktorý mal naštartovať práve produkciu melanínu, avšak po pár týždňoch zistil, že jeho experiment nefunguje.


Neodradilo ho to od objavovania sveta genetických modifikácií, pretože jeho dosiaľ zrejme najúspešnejším experimentom bola transplantácia črevných baktérií, ktorou chcel vyriešiť svoje dlhoročné tráviace problémy. Odborníci ho v tom čase varovali, že riskuje vznik vážneho ochorenia, pretože nedbá na žiadne vedecké pravidlá, ale transplantácia pravdepodobne skutočne zafungovala, pretože rozbor jeho nasledujúcich fekálií zistil, že sa ich stavba priblížila k stavbe fekálií darcu. Dodnes však nevieme s istotou povedať, či experiment fungoval presne tak, ako mal, alebo Josiah zamlčal množstvo dôležitých detailov.

Väčšinu detailov pritom nemal ako zamlčať pri pokuse vložiť si do tela špeciálnu bielkovinu z medúzy, ktorá spôsobuje, že jej telo svetielkuje. Josiah si vďaka nej chcel zo svojho tela spraviť svietiacu kožu, avšak experiment napokon nevyšiel ani napriek tomu, že bielkovina bola do tela vložená úspešne a chvíľočku sa v ňom dokonca aj replikovala.

Zatiaľ najextrémnejší experiment však Josiah podstúpil v momente, keď si doslova upravil svoj genetický fond pomocou spomínanej technológie CRISPR/Cas9. Pár mesiacov pred ním vyhlasoval, že používanie tejto technológie je zrejme ešte príliš riskantné, pretože sa vložená látka dostane priamo do krvného obehu a môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, ale onedlho už Josiah stál na pódiu jednej konferencie a do svojho tela si vpichol injekciu plnú CRISPR/Cas9 a génu, ktorý mu mal výrazne pomôcť s budovaním svalov v ľavom predlaktí. Zatiaľ stále nie je jasné, či mu nový gén so svalmi pomohol, ale aj keby pokus skončil neúspechom, Josiah by sa svojej zaľúby v genetickej úprave vlastného tela nevzdal.


Josiah verí, že v budúcnosti porastie komunita biohackerov obrovským tempom a pokrok budeme môcť pozorovať pri liečbe mnohých ochorení a zdravotných problémov, pričom on si v tom čase bude môcť povedať, že stál pri základoch tejto novej disciplíny. Ak by si sa ho opýtal, či sa nebojí, že si pri upravovaní svojich génov ublíži, on by ti zrejme iba odpovedal, že kedysi zvykol fajčiť a práve pri fajčení je riziko rakoviny pravdepodobne ešte o čosi vyššie ako pri genetických modifikáciách svojho organizmu, a tak radšej prestal fajčiť.

V jeho šľapajách dnes kráčajú viacerí odvážni a možno aj nerozvážni ľudia, ktorí experimentujú s vakcínami či novými génmi priamo v garážach a potom na internet nahrávajú výsledky pokusov, ale domáca genetická úprava je stále iba v plienkach.

Domov
Zdieľať
Diskusia