Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
V spolupráci s DULCIA NATURAL
12. decembra 2017, 16:44
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Čo pomáha na problematickú pleť? Zakladateľka slovenskej prírodnej kozmetiky sa s nami podelila o cenné rady i výrobný proces

MÓDA
Uložiť Uložené

Ich rodinná tradícia bylinkárstva sa prenáša z pokolenia na pokolenie už niekoľko generácií.

V poslednej dobe akoby sa roztrhlo vrece s prírodnou kozmetikou, čo je pre nás, ženy, samozrejme, viac ako potešujúca informácia. Pre našu pokožku nie je nič blahodárnejšie ako mastičky, krémiky a mydlá, ktoré neobsahujú žiadnu chémiu. Možno si už počula o kozmetickej značke DULCIA, ktorá sa môže pochváliť svojimi ručne vyrábanými prípravkami z tých najlepších surovín, originálnymi receptúrami, rodinným prístupom a kvalitným poradenstvom. Pokiaľ nie si stále presvedčená o tom, či ti prírodné kozmetické značky splnia naozaj to, čo sľubujú, rozhodli sme sa stretnúť s Luciou Klebercovou, zakladateľkou značky DULCIA. Porozprávali sme sa s ňou o tom, ako taký prírodný krém vzniká, ako vplýva na našu pleť a kde vlastne berie receptúry.

 

Čo pomáha na problematickú pleť? Zakladateľka slovenskej prírodnej kozmetiky sa s nami podelila o cenné rady i výrobný proces
Zdroj: Dulcia

Lucia, ahoj! Na úvod nám prezraď, ako si sa k tejto nevšednej, no krásnej práci dostala?

Ahojte! Pochádzam z veľmi peknej, malebnej oblasti, z Horehronia. Moja rodina je veľmi tradične orientovaná a príroda bola vždy našou prirodzenou súčasťou. U nás doma sa lieky nikdy nejedli, práve naopak, vždy sa vyrábali rôzne mastičky proti bolesti, čaje na zápaly či mydlá z byliniek. Takže ja som v podstate v tejto kultúre vyrastala a dalo mi to dobrý základ. Tento dar som si v sebe zachovala aj potom, ako som odišla študovať na vysokú školu. 

Po škole si sa rozhodla vrátiť k tomuto remeslu?

Vyštudovala som vysokú školu, narodilo sa mi dieťa a nejak prirodzene som sa prinavrátila k tejto našej rodinnej tradícii. Začala som najprv tak, že som viac menej zo zábavy a pre radosť svojich blízkych vyrábala voňavé darčeky ako sú napríklad mydielka. Recepty som si nejak intuitívne vymýšľala zo začiatku sama. Čas ukázal, že sa tieto veci ľuďom naozaj páčia ba čo viac, pomáhajú im. Začali sa ku mne vracať s prosbou, aby som im namiešala ďalšiu mastičku, a konzultovali so mnou ich problémy.

Vyrábať mastičky tak, aby pomohli ľuďom s ich problémami, nie je jednoduché. Určite na to nestačí len dobrá intuícia. Ako si sa v danej problematike vzdelávala?

Samozrejme, keď ľudia za mnou začali chodiť s ich problémami, okrem svojich poznatkov som si podrobnejšie študovala alchýmiu a neskôr som sa začala zaujímať o dermatológiu. Aby som presne vedela, ako naša pokožka funguje, čo na ňu vplýva a čo jej škodí. Mojím veľkým šťastím bolo stretnutie s jednou veľmi vzácnou osobou, pani bylinkárkou, ktorá v tej dobe žila mimo Slovenska. Spoločne sme diskutovali a učila ma najrôznejšie kombinácie a recepty. Najprv som robila toto všetko zadarmo, aby som potešila blízkych, no všade musí fungovať výmena energií. A tu bol niekde zrod tejto značky. 

Čo pomáha na problematickú pleť? Zakladateľka slovenskej prírodnej kozmetiky sa s nami podelila o cenné rady i výrobný proces
Zdroj: Dulcia

DULCIA je na trhu viac ako dva roky. Ako sa postupne vyvíjala?

Všetko to išlo nejak prirodzene. Spoločne s partnerom a rodinnými známymi sme vytvorili túto, dá sa povedať, rodinnú značku, ktorou žijeme. To je veľmi dôležité, robiť to, čo vás baví. Začali sme s malým e-shopom a dnes už spolupracujeme s nemeckým vývojovým laboratóriom, všetky receptúry sú stopercentne prírodné, z našej hlavy a vyrábané našimi rukami. Dlhé noci som presedela nad knihami a internetom, samoštúdiom a praxou som postupne prišla k tým najefektívnejším kombináciám a dôkazom toho sú spokojné zákazníčky, ktoré na našu kozmetiku nedajú dopustiť. Máme aj malú útulnú kaviarničku, kde si môže dať zákazník zdravý koláčik s kávou a samozrejme, kúpiť si našu kozmetiku pre potešenie. 

Hovoríš, že za tebou ľudia chodia s kožnými problémami. Špecializuje sa vaša kozmetika predovšetkým na to?

Nie je vyslovene určená na kožné problémy. Je na bežnú starostlivosť o pleť, ale tým, že je čisto prírodná, samozrejme neublíži, naopak pomôže. Špecializujeme sa hlavne na pleťové krémy. Starostlivosť o pleť, tvár, dekolt, ruky ale aj celé telo. V príncípe najviac  čomu sa aj vývojovo venujeme je pleťová kozmetika. Typov kože je veľa. My sa snažíme vytvoriť tie najlepšie kombinácie pre všetky. Základom je, nepoužívať chémie, rafinované oleje či konzervanty. Neustále byť inovatívny, napredovať aj v receptúrach. Dnes už robíme vo väčšom, svoje vzorky posielame na kontrolu do laboratória, aby sme mali všetko pekne podložené. Veľa ženám sme za tie roky pomohli a to je pre nás hnacím motorom. 

Ako taký proces výroby prebieha?

Celý proces je veľmi komplikovaný. Musíme poznať každú jednu látku a jej správanie a vlastnosti. Kedy sa topí, s čím reaguje, na akú teplotu ju môžeme zohriať. To je mojou náplňou práce. Robiť vývoj a technologické postupy. Všetko sa robí ručne, veľmi poctivo sa meria teplota, lebo napríklad, keď prehrejeme určitý olej, jeho blahodárne účinky nám už budú na figu. Musíme zachovať všetko to, čo je v látke prospešné. Používame špeciálne technológie, aby sa vzduch nevmiešaval do krémov atď. Je to náročné, no o to kvalitnejšie. 

Krémy vyrábate z rôznych surovín. Ako zisťujete, či sú naozaj kvalitné?

Veľmi prihliadame na to, aby mali suroviny bio certifikát. Naozaj to nie je len nálepka. Sú dodržiavané prísne normy, ako sú suroviny dopestované, upravované, skladované alebo spracované. Za tie roky sme si našli naozaj serióznych dodávateľov, s ktorými udržiavame dobré vzťahy a dôverujeme ich práci, tak ako naši klienti dôverujú nám. 

Čo pomáha na problematickú pleť? Zakladateľka slovenskej prírodnej kozmetiky sa s nami podelila o cenné rady i výrobný proces
Zdroj: Dulcia

Čo by si odporučila dievčatám, ktoré majú problém s akné?

Pri akné sa treba zamerať aj na vnútorný stav organizmu. Môže mať hormonálnu príčinu, alebo mať pôvod v nejakom gastroprobléme. Netreba dávať na pleť chémiu a ešte viac ju narúšať. V prvom rade treba upraviť životosprávu. Mlieko môže byť spúšťačom, nakoľko kvasí a v pubertálnom veku môže pokožke uškodiť. Samozrejme, nikomu neberiem pohár jeho obľúbeného mlieka, no dá sa nájsť pre telo vhodnejšia alternatíva ako napríklad kozie alebo ovčie mlieko. Je menej spracované a je v ňom menej hormónov. V období, keď máme hormonálne zmeny netreba sa zahlcovať ďalšími hormónmi. Treba si dať pozor na problémy s trávením, skúsiť piť žihľavový čaj alebo aloe vera. Je toho dnes už naozaj neúrekom.

Nie je to tak, že kozmetika vyrieši všetko, ale môže pomôcť. Zásadná vec je byť jemný a šetrný voči pokožne. Netreba to preháňať s pleťovými vodami ani maskami. Jednak treba aj čas, dôslednosť a nebyť na pleť agresívny. Odmasťovače môžu spôsobiť aj vysušenie pleti. Pokožka je tak dokonale stvorená, že začne vyrábať nadbytok a je opäť mastnejšia. Čistenie dôsledné a šetrné. Na akné máme však novinku! Pleťový krémik sme obohatili o čistiaci komplex, masku na čistenie, mydielko na problematickú pleť. Alebo odporúčam ovocný krém doplnený o extrakty z magnólie a z čierneho kmínu. Látky, ktoré vytvorili tento komplex, krásne čistia pokožku. A všetko je z prírody! Sérum z kolagenom pre suchú dehydrovanú pokožku ale aj proti akné upokojí, skľudní a hydratuje. 

Máš pocit, že ľudia sa stále viac navracajú k prírodným produktom? Na trhu je už viac takýchto značiek, ktoré sa snažia konkurovať aj tým väčším, známejším. Ako to vidíš ty?

Áno, ľudia sa navracajú k prírode, už sme sa nasýtili obchodných centier a všetkého neosobného. Je veľmi fajn sa stretnúť s človekom, porozprávať sa a preniesť tú našu človečinu aj do výrobkov. Nesnažíme sa konkurovať veľkým značkám, ideme trochu iným smerom. My tým, že nepoužívame žiadne chémie, je to čerstvé, živé, velké firmy si toto nemôžu dovoliť, podliehajú úplne iným pravidlám. My sa vnímame trochu inak. My ani nechceme takto veľmi rásť, máme osobný prístup. Čím viac bude prírodnej kozmetiky, tým lepšie. Vytvoríme silného konkurenta chemickej kozmetike. To vnímam dobre. Čo je horšie, že veľakrát chýba firmám kreativita a okopírujú recepty, ktoré niekto iný vymyslí. 

Čo pomáha na problematickú pleť? Zakladateľka slovenskej prírodnej kozmetiky sa s nami podelila o cenné rady i výrobný proces
Zdroj: Dulcia

Ako jednoducho zistiť, či je kozmetika naozaj tak kvalitná, ako to jej obal sľubuje?

Treba si aj pozerať koľko čoho produkt obsahuje, môže byť krém z kozieho mlieka ale toho tam môže byť len pol percenta. Veľmi záleží aj na tom, ako je to spracované. Veľká výhoda malých lokálnych výrobcov či už potravín alebo kozmetiky je tá, že vidíte ten osobný prístup. K nám môže ktokoľvek prísť a pozrieť sa ako robíme, čo vyrábame a  konzultujeme s nimi. Takýto prístup si klienti naozaj cenia najviac.

Viac nájdeš na ich web stránke alebo Instagrame.

Domov
Zdieľať
Diskusia