Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2017, 13:11
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Niekto vysolil 450 miliónov dolárov za obraz Leonarda da Vinciho, ktorý ani nemusel namaľovať on. Nákup vytvoril aj nový svetový rekord

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Najdrahšie umelecké dielo ukrýva množstvo tajomstiev.

Svet sa prebudil do novej éry, v ktorej prebral žezlo najdrahšieho vydraženého umeleckého diela obraz Salvator Mundi od legendárneho Leonarda da Vinciho. Aukčná sieň Christie’s síce predpokladala, že by sa Leonardo mohol predať až za 2 miliardy dolárov, ale konečná suma sa zastavila na 450 miliónoch dolárov. Meno kupcu nie je známe a ak ho on sám neprezradí, zrejme sa ho tak skoro nedozvieme, ale na druhej strane sa už o nákupe storočia začalo polemizovať, pretože Leonardov obraz nie je v komunite odborníkov všeobecne uznávaný.

Aj keď bol považovaný za jediné dielo Leonarda da Vinciho, ktoré ešte zostalo v súkromných rukách, obraz má bohatú minulosť, pretože kedysi patril do zbierky kráľa Karola I. a postupne prešiel cez viacero vysoko postavených vlastníkov. V roku 1958 bol vydražený za 45 libier v aukčnej sieni Sotheby’s a autorstvo bolo prisúdené Boltraffiovi, ktorý pracoval v Leonardovej dielni ako asistent. V roku 2005 sa potom dostal do ďalších rúk za 10-tisíc dolárov a za posledných 10 rokov prebiehali mnohé výskumy a analýzy toho, či ide skutočne o Leonarda alebo nie.


Potvrdenie Leonardovho autorstva prišlo až v roku 2007, keď dostala obraz do rúk Dianne Dwyer Modestini a jej úlohou bolo vyčistiť ho a dať ho do poriadku. Pôvodne sa do práce púšťala s informáciou, že ide o kópiu známeho Leonardovho diela, ale neskôr si všimla, že detaily pripomínali Leonardovu techniku a následné skúmanie odhalilo viaceré vrstvené zmeny, ktoré pozmenili obraz viackrát za sebou. Kópia by žiadne zmeny v kompozícii neobsahovala, a tak sa viacero odborníkov na základe detailov zhodlo, že ide o originál zo štetca Leonarda da Vinciho.

Na druhej strane, existuje aj množstvo skeptikov ako profesor Charles Hope z University of London, ktorý sa zameral nielen na úbohý stav obrazu, ale aj na ešte úbohejšiu kompozíciu a zhodnotil, že je len ťažko uveriteľné, aby majster ako Leonardo namaľoval čosi tak podpriemerné a nudné. Všetky Leonardove obrazy zachytávajú postavy v zložitejších pózach, všetky majú komplexnejšiu kompozíciu a do všetkého sa pridáva aj rok, v ktorom mal byť obraz namaľovaný. Salvator Mundi má pochádzať z roku 1500, čo je presne medzi Poslednou večerou z roku 1498 a obrazom Mona Lisa z roku 1502, takže kritici spochybňujú jeho autenticitu a veria, že ho má na svedomí Leonardov asistent namiesto samotného majstra. Nech je to však akokoľvek, názor viacerých odborníkov postačil na to, aby verejnosť uverila autenticite obrazu, a tak prekonal svetový rekord a predal sa za 450 miliónov dolárov, pričom jeho cena tak skoro klesať nebude.

Domov
Zdieľať
Diskusia