Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. októbra 2017, 12:44
Čas čítania 0:00
Emil A.

5000 € za rozmrazenie lietadla, 490 € za priblíženie sa ku Bratislave. Koľko stojí leteckú spoločnosť jeden let?

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Niektoré spoločnosti radšej na jeseň vyhlásia krach, pretože by pre dlhodobé dlhy zimnú sezónu neutiahli.

Dnes je bežnou záležitosťou nájsť na portáloch leteckých spoločností lacné letenky za pár eur. V skutočnosti však aerolinky nemajú takýmto spôsobom šancu pokryť náklady na let, tak prečo ich vlastne ponúkajú? Často sa dokonca stáva, že na jeseň dopravca jednoducho vyhlási krach pre dlhodobú stratu, ktorú by v slabších zimných mesiacoch neutiahol.
 
Podobná situácia nastala aj v prípade nemeckej spoločnosti Air Berlin a aj Monarchu vo Veľkej Británii. Na prvý pohľad sa môže zdať, že nízkonákladové spoločnosti ponúkajúce letenky pod 10 € sú výrazne výhodnejšie, no nie je to vždy pravidlom. Dopravca využíva odlišnú stratégiu a speňažiť dokáže aj bežné služby. Takýmto spôsobom dopravca nezarába len na letenkách ale aj na príručnej batožine či výberových sedadlách.
 
Najvyťaženejšia linka z bratislavského letiska je dlhodobo trasa Bratislava - Londýn. Nízkonákladový prepravca Raynair minulý rok prepravil viac ako 234-tisíc cestujúcich. Za 2 a pol hodiny cesty si letecká spoločnosť pýta rôzne ceny: od 9 € až po vyše 100 €. Cena závisí od viacerých faktorov, ako napríklad dopyt, atraktívnosť letiska, konkurencia na trhu, ale samozrejme aj výška nákladov na prevádzku linky.
 
5000 € za rozmrazenie lietadla, 490 € za priblíženie sa ku Bratislave. Koľko stojí leteckú spoločnosť jeden let?
Zdroj: Roman Toldy/ commons.wikimedia.org
 
Niektoré lety samé o sebe nie sú ziskové. Avšak ziskovosť leteckej spoločnosti sa neodráža na cene letenky. Tu však prichádza na rad šikovnosť a sofistikovanosť aeroliniek, ktoré sa snažia hľadať neustále nové spôsoby, ako z cestujúcich vytiahnuť čo najviac peňazí. Niektoré spoločnosti dokonca ponúkajú na palube lietadla lístky do kina a cestujúci si niekedy priplatí aj za to, že chce sedieť vedľa svojho rodinného príslušníka či známeho.
 
Na začiatku tak človeka síce upúta nízka cena letenky, no v konečnom dôsledku dopravca aj tak nájde tovar alebo službu, za ktorú si rád priplatí. Pri plnej obsadenosti lietadla, ak by si každý cestujúci objednal občerstvenie a služby v hodnote 10 €, letecká spoločnosť by si prilepšila až o 1680 €. Bežné sú aj dotácie od štátu za prispenie k rozvoju lokálneho turizmu v menej populárnych oblastiach sveta. Náklady na let jednoducho nepustia, aj keď má každý dopravca vlastný tajný postup a algoritmy pri vytváraní cien. Skúsme si teda priblížiť, koľko stojí let do Londýna pri 168-miestom Boingu 737.

1. Pozemné služby (Handling fees)

Aerolinky si objednávajú pozemné služby u letiska alebo u handlingovej letiskovej spoločnosti. Zahŕňajú celý proces na letisku, to znamená check-in, odvoz a dovoz cestujúcich, nakladanie a vykladanie batožiny, triedenie, vyvažovanie lietadla, prevádzka lietadla na zemi (voda a toaleta), čistenie a prepojenie na pozemný zdroj, kým lietadlo nežačne vyrábať elektrinu svojimi vlastnými motormi. V zime si letecké spoločnosti priplatia nemalou sumou za rozmrazovanie lietadla. Poplatok začína na sume 5000 €. „Ceny za handling sa v Európe väčšinou pohybujú okolo 2000 eur, ale napríklad vo Francúzsku je to až 4000 eur a v Afrike to stojí okolo 3000 eur,“ uviedol pre aktuality.sk šéf slovenskej leteckej spoločnosti Go2Sky Daniel Ferjanček.
 
5000 € za rozmrazenie lietadla, 490 € za priblíženie sa ku Bratislave. Koľko stojí leteckú spoločnosť jeden let?
Zdroj: www.publicdomainpictures.net

 

2. Preletový poplatok (Overfly fees)

Okrem služieb letiska je pre dopravcu ďalším nákladom aj preletový poplatok. Ten pokrýva služby riadenia letovej prevádzky. Zjednodušene povedané, niekto z veže naviguje pilota a zodpovedá za to, že ho nenaviedol vo vzduchu do trasy iného lietadla. Cena za 1 hodinu, teda zhruba 800 km, sa pohybuje okolo 200 €, pričom celková výška preletového poplatku závisí od dĺžky trasy. Každá krajina má stanovenú svoju cenu a centrálne má preletové poplatky na starosti medzinárodná organizácia Eurocontrol, ktorá inkasuje za prelety na európskom nebi. V rámci Slovenska to zabezpečujú Letové prevádzkové služby.

5000 € za rozmrazenie lietadla, 490 € za priblíženie sa ku Bratislave. Koľko stojí leteckú spoločnosť jeden let?
Zdroj: Thomas Farr/ commons.wikimedia.org

 

3. Približovacie poplatky (Approach fees) a poplatok za pristátie (Landing fees)

V Bratislave je približovací poplatok lietadla až 490 €, pričom európsky štandard je od 200 € až 300 €. Letecké spoločnosti musia zaplatiť aj za pristátie a výška poplatku závisí od maximálnej vzletovej hmotnosti lietadla. Dopravca zaplatí okolo 890 € pri 68-tonovom stroji iba za to, že môže na letisku stáť.

5000 € za rozmrazenie lietadla, 490 € za priblíženie sa ku Bratislave. Koľko stojí leteckú spoločnosť jeden let?
Zdroj: Ballota/ commons.wikimedia.org

 

4. Poplatok za pasažiera (PAX TAX) a cena za palivo (Fuel)

Nemalou položkou pri celkových nákladoch letu je palivo, pričom tvorí až 25 %. Za každého cestujúceho musí dopravca zaplatiť jednotnú taxu, na bratislavskom letisku je to 16,25 €, no viedenské letisko má stanovenú sumu až 35 € za jedného pasažiera. Práve poplatky za pasažierov patria medzi najvyššie náklady dopravcu, ide až o 30 % z celkovej sumy.

5000 € za rozmrazenie lietadla, 490 € za priblíženie sa ku Bratislave. Koľko stojí leteckú spoločnosť jeden let?
Zdroj: commons.wikimedia.org

 

5. Lietadlo, posádka, údržba, poistenie (ACMI)

V nákladoch leteckej spoločnosti sú zahrnuté aj položky, ako administratíva, poistenie a samozrejme aj zamestnanci. Súhrn týchto nákladov predstavuje okolo 18 % z celkovej sumy, ktorú letecká spoločnosť minie na jeden let.

5000 € za rozmrazenie lietadla, 490 € za priblíženie sa ku Bratislave. Koľko stojí leteckú spoločnosť jeden let?
Zdroj: Austrian Airlines/ commons.wikimedia.org

V čom však spočíva tajomstvo lacných letov nízkonákladových dopravcov? V tomto prípade detaily rozhodujú.

Vďaka priaznivej cene si výlet môže dovoliť takmer každý, čo vyhovuje aj samotnej destinácii a taktiež aj dopravcovi, keďže zaujme masu ľudí. Väčšina cestujúcich sa uspokojí s ekonomickou triedou a nečaká na palube lietadla zbytočný luxus.

Ako bolo spomenuté na začiatku, nízkonákladové spoločnosti majú zavedené rôzne príplatky za prekročenie povolenej batožiny či poskytujú extra služby na palube. Nízka cena letenky je aj vďaka polohe letiska, ktoré je často vzdialené desiatky kilometrov od centra metra ako v prípade Londýna (letisko Stansted - 55 km od centra Londýna) alebo Paríža (letisko Beauvois - 75 km od centra Paríža). Okrem toho je pristávací poplatok za hlavné letiská vyšší ako za tie vedľajšie. Vo vzduchu letecké spoločnosti operujú vždy len s jedným typom lietadla a tak aj personál je tomu patrične vyškolený. Občerstvenie v podobe nápojov a jedla nie sú na palube takmer nikdy zadarmo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia