Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2017, 21:33
Čas čítania 0:00
Emil A.

Piešťanská DJ-ka Changing Faces pravidelne hráva na najväčšom Drum & Bass festivale na svete (Rozhovor)

HUDBA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vo voľnom čase si okrem Drum & Bass rada vypočuje aj old school rap či indie.

Ema patrí medzi známe tváre hudobného žánru Drum & Bass. Pod umeleckým menom Changin Faces sa pravidelne objavuje na najlepších D&B festivaloch po celom svete. Pochádza z Piešťan a má iba 21 rokov. V rámci rozhovoru nám priblížila svoje začiatky, skadiaľ berie inšpiráciu a ako práca DJ-ky v skutočnosti vyzerá. 

Má umelecké meno Changing Faces nejaký hlbší význam? Ako si k nemu prišla?

Changing Faces je názov jedného môjho obľúbeného tracku, ktorý poznám už dlho, no má to aj taký význam že ľudia menia svoje tváre. Nevýhoda je tá, že tento istý alias používa jedno už nefungujúce staré R&B duo z Ameriky alebo sa takto nazývajú rôzne charitatívne akcie, dokonca aj všelijaké vizážistické spoločnosti a tak mi na moju Facebook fanpage neustále chodia upozornenia, že ma niekto tagol v niečom takom (smiech).

Prečo akurát Drum & Bass? Počúvala si ho odmalička, či si si prešla rôznymi štýlmi?

Z hudby počúvam všetko, čo sa mi páči. Zo začiatku ma oslovil najviac asi rap, no postupne to prechádzalo do elektronickej hudby. Myslím, že najskôr to bol nejaký house a neskôr mi postupne YouTube dával návrhy na rôzne iné tracky až to prešlo k Drum & Bass-u. Ako spomínam v skoro každom rozhovore, track, ktorý ma dostal do tohoto žánru bol Calvin Harris - Ready For The Weekend (High Contrast Remix). High Contrast bol pár rokov dozadu na Pohode a tento remix tam hral. Na nete bolo video a bola to láska na prvé počutie.

Piešťanská DJ-ka Changing Faces pravidelne hráva na najväčšom Drum & Bass festivale na svete (Rozhovor)
Piešťanská DJ-ka Changing Faces pravidelne hráva na najväčšom Drum & Bass festivale na svete (Rozhovor) Zdroj: Changing Faces

Kedy si zistila, že sa chceš stať DJ-kou?

Nikdy predtým by ma nenapadlo že sa budem tomuto venovať, ale už od malička ma bavilo všetko, čo sa týkalo umenia a kreativity. Bavilo ma kreslenie aj hudba a v 15-tich mi napadlo, že chcem niečo vlastné skúsiť vytvoriť aj ja. Najskôr teda bola produkcia a neskôr aj ten DJing, pretože bez toho by sa nedali robiť shows. To, čo ma zo začiatku len bavilo ako záľuba, popri škole postupne prerástlo k práci a je to najlepší pocit robiť niečo, čo ťa naozaj baví a napĺňa.

Stíhaš sa popri hraní venovať aj iným aktivitám ako napríklad štúdiu?

Ako som už spomínala, u mňa bola prvá produkcia a až potom DJing. DJingu sa venujem asi 3-4 roky, produkcii 5-6. Ak mám veľa hraní je však veľmi tažké nájsť si čas a energiu na produkciu, pretože veľa času strávim najmä cestovaním. Ale aj to je veľká výhoda a super vec. Vďaka Drum and Bass-u som mala možnosť spoznať veľa super ľudí zo zahraničia a niektorí z nich patria medzi mojich najbližších aj napriek tomu, že sa vidíme raz za čas.

Piešťanská DJ-ka Changing Faces pravidelne hráva na najväčšom Drum & Bass festivale na svete (Rozhovor)
Piešťanská DJ-ka Changing Faces pravidelne hráva na najväčšom Drum & Bass festivale na svete (Rozhovor) Zdroj: Changing Faces

Dá sa touto prácou uživiť? Aké boli tvoje začiatky?

Dá sa tým živiť, no nie zo začiatku. Je to dlhá cesta a aj veľa známych zahraničných producentov má popri hudbe ešte normálnu prácu. V tomto biznise je to tak, že vynáša práve viacej DJing ako produkcia. Teda ak máš dobrú fanbase a vlastné vydavateľstvo, dá sa aj produkciou, no ani to nieje až tak jednoduché. Pre mňa je to však len bonus. Ten pocit, keď hráš vlastné a obľúbené tracky pre veľké publikum je neopísateľný. Pre DJ je priorita vidieť ľudí ako ich to baví, nie to, že za to dostaneš zaplatené.

Koľko ti trvá spraviť nový track a kým alebo čím sa pri tvorbe inšpiruješ?

ťažko povedať, záleží od inšpirácie a od toho, ako mám čas. Niektoré tracky urobíš aj za pár hodín, niektoré za pár týždňov alebo aj mesiacov. Niektoré tracky mi trvali dokonca aj rok. Inšpirujem sa hlavne situáciami, ktoré mám vo svojom každodennom živote a aj rôznymi miestami. Všetky vnútorné emócie sa snažím dať von pomocou hudby a každý jeden track má pre mňa osobný význam a pomocou toho si aj ukladám svoje spomienky do niečoho, čo mi ostane už na celý život.

Čo vo voľnom čase počúvaš a kto je tvoj najoblúbenejší interpret, vzor?

Najviac počúvam Drum & Bass aj keď niekedy je už toho moc a na inšpiráciu potrebujem aj inú hudbu. Z iných žánrov sa mi páči oldschool rap ako napríklad Wu-Tang Clan, 2Pac, N.W.A., ďalej iné žánre ako napríklad indie, house, future bass, uk garage. Mojou inšpiráciou a zároveň aj obľúbenými interpretmi sú mená ako High Contrast, Dimension, Flume, The XX, Coldplay, MJ Cole.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Toto leto si sa dokonca objavila na line-upe na najväčšom drum & bass festivale – Let it roll. Ako sa ti hralo a čím je LiRko pre teba odlišné od iných festivalov?

Na Let It Rolle hrávam pravidelne, pretože som súčasťou ich bookingu. Tento festival má pre mňa veľký význam a dosť mi pomohol posunúť sa v hudbe. Okrem iného je super, že máš možnosť sa stretnúť so svojimi DJ friends, ktorých vidíš iba raz za čas. LiR je odlišný hlavne tým, že je to zamerané na konkrétny žáner a je super vidieť, koľko fanúšikov sa vie stretnúť na jednom mieste. Je tam super atmosféra a všetky stage majú super tematiku. Odporúčam navštíviť!

 

Myslíš si, že na Slovensku a v Česku  je Drum & Bass obľúbené, prípadne čo by sa mohlo zmeniť v porovnaní so zahraničím?

Na SK aj CZ máme dosť dobrú fanbase, no osobne sa mi nepáči, že v poslednej dobe sa tu parties dosť premnožili. Pár rokov dozadu ich bolo menej a malo to aj väčšie čaro. Čo sa týka zahraničia mám pocit, že ľudia tam idú na akciu viac kvôli hudbe ako tu u nás. U nás si myslím, že platí pravidlo že čím tvrdší DnB, tým lepší, pretože sa nato dá najlepšie zabaviť keď si niečo dáš, teda aspoň tak to všetci hovoria a na druhej strane tak aj vyzerajú (smiech). 

Piešťanská DJ-ka Changing Faces pravidelne hráva na najväčšom Drum & Bass festivale na svete (Rozhovor)
Piešťanská DJ-ka Changing Faces pravidelne hráva na najväčšom Drum & Bass festivale na svete (Rozhovor) Zdroj: Changing Faces

Aké sú odozvy tvojich kamarátov či rodiny?

Dosť mojich kamarátov je práve takých, že moc DnB nepočúvajú, ale občas idú so mnou na akciu a vždy sa zabavia. Od tých najbližších mám samozrejme dobrý support. Čo sa rodiny týka, najväčší fanúšik je asi babka (smiech). 

Počas tvojej kariéry sa ti určite stali vtipné situácie. Ktorá je tvoja najobľúbenejšia?

Stalo sa mi veľa vtipných situácií, no táto mi prišla prvá na rozum. Minulý rok na jar ma chytila nejaká mega chrípka a vyšlo mi to na víkend, kedy som mala hrať v Bratislave. Mama mi vtedy zohnala nejaké silné antibiotiká a posledný deň užívania mi vyšiel na deň hrania. V klube mi ostalo nejak blbo, keďže som nejako zabudla užívať probiotiká, tak že idem na záchod. To by ešte bolo v poriadku, ale podarilo sa mi tam aj zaseknúť a keby tam neni barman, čo ma odtiaľ potom po asi 20 minútach dostal von, tak nestihnem vystúpenie.

Kde ťa tvoji fanúšikovia môžu najbližšie zastihnúť a aké máš plány do budúcna?

Momentálne sa už blíži zima, čo znamená že hraní bude o niečo menej a zároveň potrebujem stráviť veľa času aj v štúdiu. Tento rok, hlavne leto a september boli silné. Teraz mám ešte v októbri hranie v Brugges v Belgicku, a potom pár akcií, ktoré ešte nie sú zverejnené, takže viac povedať nemôžem. Všetko mám zverejnené na svojej FB stránke, takže mal záujem, tam nájde všetky potrebné informácie. V rámci mojich plánov do budúcna, chcem sa venovať hudbe ešte viacej ako doteraz, plniť si svoje ciele a sny a taktiež veľa cestovať. Tento rok by mali vyjsť ešte asi 2-3 tracky, ktoré budú zverejnené aj na mojom soundcloud profile. Okrem iného plánujem nejaký ten merch a zvýšiť počet spoluprác so známymi menami a vydavateľstvami. Všetky novinky sa dozviete na sociálnych sieťach - facebooku a instagrame

Piešťanská DJ-ka Changing Faces pravidelne hráva na najväčšom Drum & Bass festivale na svete (Rozhovor)
Piešťanská DJ-ka Changing Faces pravidelne hráva na najväčšom Drum & Bass festivale na svete (Rozhovor) Zdroj: Changing Faces

Čo by si odkázala našim Refresher čitateľom?

Ďakujem každému, kto si prečítal tento rozhovor a ďakujem všetkým fanúšikom za podporu. Ľúbim vás a vypočujte si môj nový mix :D <3.

Domov
Zdieľať
Diskusia