Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2017, 15:06
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovenskí ochranári posielajú ironický pozdrav z obrovskej pohľadnice. Nízke Tatry sa menia na veľké rúbanisko

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nízke Tatry majú od vzorového národného parku naozaj veľmi ďaleko.

Na Slovensku máme aktuálne deväť národných parkov, mnoho z nich je však v zdevastovanom stave. Snímky Global Forest Watch naznačujú, že za trinásť rokov zo Slovenska zmizlo približne 700 štvorcových kilometrov lesa. Medzi najdotknutejšie oblasti patrí okolie Chopku a Demänovskej doliny, Veľká i Malá Fatra, Kysuce či Vysoké Tatry. Na mnohých miestach sa z masívneho lesa jednoducho kus vykrojí. Dôvody pritom môžu byť rôzne. V Demänovskej doline, na severnej strane Chopku, sa takto získava stavebná pôda, kde vyrastajú chatky či apartmány, v iných prípadoch sa jednoducho získava drevo.

Problém však je, že väčšina týchto lokalít sú chránené tretím, štvrtým či piatym stupňom ochrany. A aj napriek najvyššej možnej zákonnej ochrane, ktorá je na úrovni, že nemôžeš zísť z chodníka, zažívajú slovenské lesy neľútostnú deštrukciu. A tu začína nepríjemná diskusia. Aj keď sú také Nízke Tatry národným parkom, no v zime sa na Bielu púť do hodiny otočí aj stodvadsať skibusov, hneď vedľa sa stavia obrovský hotel a o niečo nižšie sa zruší obrovské územie lesa kvôli nevzhľadným chatkám, aká je vlastne pointa tretieho stupňa ochrany.

Slovenskí ochrancovia prírody však neostávajú len pri prázdnych rečiach a snažia sa problém aj intenzívne medializovať a šíriť. Všimli si čerstvé rúbanisko v Národnom parku Nízke Tatry neďaleko obce Nižná Boca, a tak hneď oproti nemu postavili rám s textom Pozdrav z Nízkych Tatier. Pointou celého projektu je, aby sa ľudia do rámu postavili a vznikla tak ironická pohľadnica, pretože prvé, čo turista z národného parku uvidí, budú naozaj len vyrúbané pláňe.

Domov
Zdieľať
Diskusia