Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2017, 12:07
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

iPhone 7 vs. iPhone 8: Oplatí sa prejsť na novú generáciu alebo je lepšie ešte rok počkať?

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Plánuješ inovovať? Toto všetko by si mal vedieť.

Spoločnosť Apple tento rok vyrukovala nie s dvomi, ale rovno s tromi novými iPhonmi. A zatiaľ, čo ten najdrahší ponúka futuristický dizajn, zostávajúce kúsky sa oproti minuloročnej generácii vizuálne príliš nezmenili. Áno, pribudol ďalší kus skla, hliník nahradila nehrdzavejúca oceľ a zo zadnej strany nadobro zmizli kontroverzné pásiky, ale to je asi tak všetko.

Najviac medzigeneračných zmien sa totiž aj tento rok udialo práve pod kapotou. Pribudol pokročilý AI procesor, ten hlavný je citeľne výkonnejší a energeticky efektívnejší, pričom nejaké to vylepšenie súvisí aj s hlavným fotoaparátom, ktorý len nedávno dobyl prestížny rebríček webu DxOMark. Stojí však jedna z dvoch iOS noviniek za nemalú investíciu?

iPhone 7 vs. iPhone 8: Oplatí sa prejsť na novú generáciu alebo je lepšie ešte rok počkať?
Zdroj: Apple

Čo je nové a lepšie?

iPhone 8 je ukážkovým príkladom, ako vyzerá náklad malých inovácií bez jedinej veľkej revolúcie. Je to v podstate iPhone 7, akurát s mierne lepšou konštrukciou a lepšími technickými špecifikáciami. Uhlopriečky a rozlíšenia zostali tie isté, Home tlačidlo s Touch ID a aj 3D Touch funkcionalitu, pričom zmena obišla i rozlíšenie záberov alebo celý selfie foťák. 

Tomu hlavnému v 4,7-palcovej verzii pribudla optická stabilizácia obrazu, displeje obohatili o True Tone, čiže o k realite bližšie farby, a v oboch prípadoch ubudlo z kapacity batérie. Zabudnúť ale nemôžeme ani na lepší obrazový procesor ISP, prítomnosť offline strojového učenia, podporu pre dlho žiadané bezdrôtové a dokonca ani na čerstvo pridané rýchle nabíjanie.

Odborníci na fotografovanie navyše ohodnotili zábery z nového iPhonu tak dobre, že naňho nestačil ani jeden kúsok s Androidom.

iPhone 8 dostal od DxOMark 92 a iPhone 8 Plus až 94 bodov. Oba fotoaparáty tak svojou nadštandardnou kvalitou rozdrvili všetky ostatné high-end smartfóny, ktoré prešli testovaním, a zaradili sa na prvé dve priečky rebríčka. Poďme si to ale teraz všetko zhrnúť.

Novinky iPhonu 8 (cena od 799 eur)

  • optická stabilizácia obrazu
  • bezdrôtové nabíjanie (univerzálny štandard Qi)
  • rýchle nabíjanie
  • True Tone displej
  • čipset A11 Bionic (lepší obrazový procesor + AI procesor)
  • sklené telo s nehrdzavejúcou oceľou
  • hlasnejšie stereo reproduktory (o 25 % + lepšie basy)
  • nové video režimy (4K pri 24 fps, 4K pri 60 fps, Full HD pri 240 fps)

Novinky iPhonu 8 Plus (cena od 909 eur)

  • bezdrôtové nabíjanie (univerzálny štandard Qi)
  • rýchle nabíjanie
  • True Tone displej
  • čipset A11 Bionic (lepší obrazový procesor + AI procesor)
  • sklené telo s nehrdzavejúcou oceľou
  • mierne premiestnený hlavný foťák
  • hlasnejšie stereo reproduktory (o 25 % + lepšie basy)
  • nové video režimy (4K pri 24 fps, 4K pri 60 fps, Full HD pri 240 fps)
iPhone 7 vs. iPhone 8: Oplatí sa prejsť na novú generáciu alebo je lepšie ešte rok počkať?
Zdroj: Apple
 

Prejsť či počkať?

Neviem, ale nevidím tu okrem lepších fotoaparátov nič také, čo by mohlo byť považované za opodstatnený dôvod nečakať na budúcoročnú generáciu, čo bude buď iPhone 8s alebo iPhone 9. Tým, ktorí si zaobstarali sedmičku, prechod na jednu z noviniek až tak veľa nedá. Ak však hodlajú prejsť z modelu 6s, situácia sa potom zmení, pretože už hovoríme o výraznejšom medzi-generačnom skoku. 

V takom prípade pribudne aj zvýšená odolnosť voči vode, stereo reproduktory a Home tlačidlo získa vibračný motorček Taptic Engine.

Áno, bezdrôtové nabíjanie je lákavé, no nejde o nič nevyhnutné. Drvivá väčšina z nás aj tak každý večer pred spaním siahne po drôte, ktorý ráno zase odpojí. Je tu navyše vyžadovaná dodatočná investícia, pretože základné balenie neobsahuje bezdrôtovú podložku. A dodatočným nákladom sa nevyhnete ani pri rýchlom nabíjaní, pretože kombinácia špeciálneho USB C adaptéra a kompatibilného káblu vyjde až na niekoľko desiatok eur.

Ďalšia generácia by mohla ponúkať všetky tieto veci, alebo aspoň rýchle nabíjanie, už od samotnej kúpy smartfónu. Rovnako existuje celkom slušná pravdepodobnosť, že ju Apple obohatí o badateľne lepší pomer medzi konštrukciou a displejom. iPhone 8 predsa z niektorých uhlov pohľadu pripomína ako iPhone 7, tak aj iPhone 6s a iPhone 6. Stručne povedané, už štyri generácie takmer tá istá predná strana.

Anketa:
Aký je tvoj názor? Oplatí sa prejsť z iPhonu 7?
Prejsť
Počkať
Prejsť
25 %
1003 Hlasov
Počkať
75 %
2950 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia