Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2017, 16:55
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Maličký ostrov uprostred New Yorku, kam nikto nemôže vstúpiť kvôli prísnemu zákazu. Veľa miestnych si ho nikdy ani len nevšimne

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

U Thant Island je skutočne nenápadným kúskom pevniny.

Pri americkom meste New York leží niekoľko väčších či menších ostrovov, ktoré ľudia každodenne navštevujú a obdivujú. Na prílivovom prielive s názvom East River by si našiel Roosevelt Island či Rikers Island, ale okrem toho aj maličký ostrovček, kam má vstup zakázaný každý človek. Nejde o prirodzene vytvorený ostrov, pretože jeho vznik sa datuje ešte do konca 19. storočia, keď bolo potrebné spájanie Manhattanu s pevninou aj pomocou tunelov. Podnikateľ August Belmont celú stavbu financoval, ale nikto neočakával, že budovanie tunela zanechá na hladine East River permanentnú stopu. Materiál z tunela sa postupne hromadil a napokon časť z neho vyplávala na povrch, kde vznikol ostrov tvorený kameňmi.

Názov Belmont Island dostal podľa spomínaného podnikateľa, avšak v súčasnosti sa už s pričinením Organizácie Spojených národov volá U Thant Island. Ešte na konci 70. rokov minulého storočia sa jedna skupina v rámci OSN rozhodla ostrov prenajať od mesta New York a premenovaním si poctila diplomata U Thanta, ktorý pôsobil ako generálny tajomník OSN v časoch občianskej vojny v Kongu či atómovej krízy na Kube. Reportér z portálu Vox si chcel dokonca dohodnúť aj oficiálnu návštevu ostrovu, po čom zistil, že vstup naň je pre každého človeka zakázaný a ostrov dnes slúži aj ako prírodná rezervácia pre sťahovavé vtáky.

Domov
Zdieľať
Diskusia