Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2017 o 23:25
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vedcom sa podarilo upraviť dieťa ešte pred narodením. Prvýkrát úspešne zmenili gény ľudského embrya

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Genetické inžinierstvo bábätku zrejme zachránilo život.

Je to tu. Vedcom sa prvýkrát podarilo ovplyvniť gény človeka ešte pred jeho narodením. Experti zo Spojených štátov amerických úspešne editovali genóm ľudských embryí, aby tak napravili mutáciu. Bábätko sa tak narodí bez závažného ochorenia srdca, ktorým by inak trpelo. Vedci použili metódu s odborným názvom CRISPR/Cas9. Je lacná a predovšetkým efektívna. Pomocou nej dokážu ľudia kontrolovať genetickú informáciu uloženú v DNA organizmov.

Embryo, ktoré malo predispozície na hypertrofickú kardiomyopatiu, má teraz upravené gény. Vedci z oregonskej univerzity pracujú s niečím ako miniatúrne nožničky. Tie dokážu mimoriadne presne nasmerovať na danú časť genetickej informácie a zhubný gén jednoducho vystrihnú preč, konkrétne išlo o gén MYBPC3. Genetická informácia sa potom sama opraví podľa vzoru predchádzajúcich génov.

Vedcom sa podarilo upraviť dieťa ešte pred narodením. Prvýkrát úspešne zmenili gény ľudského embrya
Zdroj: pixabay.com

Nastáva tu však otázka genetického inžinierstva. Mnoho ľudí pochopiteľne protestuje voči upravovaniu detí pred ich narodením. Nikto nevie, čo sa v skutočnosti narodí, pretože sa môžu poškodiť ľuďom neznáme štruktúry. Ďalej sa zasahuje do toho, aký samotný človek bude a technicky vzaté, ten človek s tým nesúhlasil. Na druhú stranu, genetické inžinierstvo môže zachrániť život ľuďom, ktorých genetické predispozície sú skutočnou hrozbou, a to či už sa týka rakoviny alebo napríklad Alzheimerovej choroby.
Domov
Zdieľať
Diskusia