Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2016, 20:28
Čas čítania 0:00
Tamara S.

Ursula Andress: Prvá Bond Girl, ktorej šarmu podľahol Marlon Brando, James Dean aj Jean-Paul Belmondo

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V roku 1962 sa vynorila z morských vĺn a odvtedy ju poznal celý svet.

„Za svoj úspech a naplno prežitému životu vďačím bielym bikinám kúpeným za zopár dolárov vo výpredaji,“ takto si na začiatky vlastnej hereckej kariéry zaspomínala jedna z najsexi žien minulého storočia, ktorá je vďaka svojmu účinkovaniu po boku legendárneho Seana Conneryho považovaná za prvé oficiálne dievča agenta 007. Plážová scéna, v ktorej dovtedy neznáma kráska s výzorom pravej femme fatale vychádza z tyrkysového mora s čerstvo vylovenými mušľami vo svojich rukách sa stala kultovou a z rodenej Európanky urobila hviezdu svetového formátu.

 

Na prerazenie v Hollywoode jej pritom stačila len pekná tvár, a to doslova. V bondovke bola kvôli nedostatočnej znalosti anglického jazyka a silnému nemeckému prízvuku predabovaná Nikki Van der Zyl a namiesto jej spevu počujeme nôtenie herečky Diany Coupland. Herecké kvality Ursuly Andress považovanej za ženu jednej role neboli nikdy vyzdvihované až do nebies, no napriek tomu získala Zlatý Glóbus a pred kamerou sa objavovala po boku tých najlepších. Jej fyzické prednosti boli oceňované omnoho viac ako jej herecké umenie. A opäť sa tak vraciame na začiatok - všetko sa to udialo kvôli bielym bikinám presne tak, ako to krásna blondínka bez akejkoľvek hanby priznala. Mimochodom, tie lacné bikiny z výpredaja sa v roku 2001 v aukčnej sieni Christie's v Londýne vydražili za 35 000 libier, pričom nového majiteľa so všetkými poplatkami a daňami vyšli na sumu navýšenú o ďalších šesť tisíciek.

V súčasnosti 80-ročná Ursula Andress sa narodila 19. marca 1936 v Ostermundigene, teda v kantóne Bern vo Švajčiarsku. Jej rodičmi sú švajčiarska záhradníčka Anna a nemecký diplomat Rolf Andress, ktorý bol z politických dôvodov vyhostený zo Švajčiarska a počas druhej svetovej vojny sa pod ním z nejakého, nám neznámeho dôvodu, zľahla zem. Ursula má štyri sestry a jedného brata a zo šiestich potomkov prišla na svet ako tretie dieťa v poradí. Prísna výchova v protestantskej rodine snažiacej sa vyhnúť akémukoľvek škandálu a túžba po inom, liberálnejšom živote ju prinútila k úteku do Francúzska, no kvôli dokončeniu strednej školy sa vrátila. Druhý útek ambiciózneho dievčaťa sa však zaobišiel bez návratu a po tom, ako sa v Paríži stala slušne obsadzovanou fotomodelkou, viedli jej kroky do Ríma. Mala čerstvých osemnásť, peknú tvár a postavu dospelej ženy, pohybovala sa v spoločnosti talianskych hercov, kde zažila svoje prvé lásky a režiséri s lákavými ponukami za ňou podľa vlastných slov prišli sami, pretože sa im páčila. Čo viac si mohla začínajúca herečka priať?

Ursuline prvé tri filmy sa natočili na území Talianska, na stole jej pristála zmluva s Paramount Pictures, ktorá však pre neschopnosť naučiť sa angličtinu neviedla absolútne nikam a v polovici 50. rokov sa medzi jej známosti zaradil aj idol mnohých mužov a žien - Marlon Brando. Ako už iste tušíte, práve Marlon mal byť tým, kto začínajúcej 19-ročnej herečke pomohol s cestou do sveta amerického filmového priemyslu, no v Hollywoode ho už nahradil niekto iný a keďže Ursula si vedela vybrať, jej novou známosťou sa stal ďalší herecký velikán James Dean. Rebel bez príčiny sa kvôli svojej priateľke dokonca učil po nemecky, no romantiku by ste v jeho pohnútke hľadali márne. „Učil sa nemčinu, aby sa so mnou mohol lepšie pohádať.“ Ich vzťah sa odohrával v období, kedy najznámejší rebel prišiel pri tragickej autonehode o život. Marlon na nečakanú výmenu za iného muža nezabudol a po rokoch dal Ursule vtipným spôsobom najavo, akú úlohu zohrala v jeho živote. „Keď Marlon zbieral informácie pre svoju biografiu a chcel sa tam zmieniť o Ursule, zavolal jej a opýtal sa, či s ňou niekedy spal, pretože si na to vraj nedokáže spomenúť a nerád by zavádzal.“

Krátko po Deanovej smrti sa 19-ročná Ursula zahľadela do hereckého kolegu Johna Dereka, ktorý kvôli nej neváhal opustiť manželku - baletku rusko-tureckého pôvodu Pati Behrs a dve deti a v roku 1957 sa za neho v Las Vegas vydala. Nie je žiadnym tajomstvom, že práve John starší o desať rokov z nej spravil skutočný sexsymbol a pomohol jej dostať úlohu Honey Ryder v prvej oficiálnej bondovke Dr. No. Dva týždne pred začiatkom natáčania totiž ukázal producentom fotografiu svojej krásnej manželky (podľa dostupných zdrojov sa malo jednať o fotografiu zo súťaže Miss mokré tričko) a zabezpečil jej tak legendárnu úlohu bez toho, aby ju páni pracujúci na bondovke vôbec videli. „Bola som veľmi nervózna a dúfala som, že môj štart v Hollywoode bude v nejakom neznámom filme, o ktorého existencii nebude nikto vedieť, no bola to bondovka Dr. No,“ vyjadrila sa Ursula, ktorá sa v tom čase o herectvo príliš nezaujímala a na účinkovanie po boku Seana Conneryho sa dala presvedčiť až hercom Kirkom Douglasom.

So Seanom Connerym a manželom Johnom Derekom

Za svoj americký debut zinkasovala 6 000 dolárov, Zlatý Glóbus pre nováčika, titul sexsymol 60. rokov 20. storočia a prirovnanie k Marlene Dietrich, s ktorým však mnohí nesúhlasili a tvrdili, že jediné, čo majú Ursula a Marlene spoločné, sú nemeckí predkovia. Popularita, ktorú jej prinieslo jej sexi telo obmývané karibskými vlnami, ju neopúšťala ani nasledujúce roky nesúce sa v znamení hviezdnych spoluprác. Po jej boku sa objavili Jean-Paul Belmondo, Elvis Presley, Frank Sinatra, Marcello Mastroianni, Alain Delon a mnohí ďalší. V roku 1965, teda tri roky po bondovke, si Ursula zapózovala na dvanástich stránkach a titulke pre Playboy a keď sa jej novinári opýtali, prečo to urobila, zakaždým im poskytla rovnako stručnú odpoveď: „Pretože som krásna.“

V tom istom roku si zahrala v Mužovi z Hongkongu, kde sa do nej zahľadel ženatý Belmondo. Ursula bola v rozvodovom konaní s Derekom a čoskoro sa so svojou manželkou a matkou troch detí rozvádzal aj Belmondo a jeho partnerkou sa na niekoľko nasledujúcich rokov stala všetkými mužmi obdivovaná herečka. Hviezdny pár sa po siedmich spoločne strávených rokoch a žiadosti o ruku rozišiel a Ursula po románikoch s Ryan O´Nealom a Warrenom Beattym zakotvila v náručí talianskeho kolegu Fabia Testiho.

Začiatky 70. rokov sa niesli v znamení „Ursuly Undress“ - ako ju pre časté obnažovanie sa prezývali médiá. Na stránky pikantného Playboya sa vrátila ešte šesťkrát, vo filmoch sa objavovala polonahá, no nevyhýbala sa ani úplnej nahote a odvážnym scénam vyznievajúcim skôr lacno než dráždivo. Po niekoľkých filmoch talianskej produkcie a kritike pre pričasté ukazovanie predností prišiel Súboj titanov a zoznámenie sa s jeho hlavnou hviezdou Harrym Hamlinom. Vzťah, ktorému pre pätnásťročný vekový rozdiel spočiatku nikto neveril, bol v podstate ihneď spečatený spoločným potomkom - synom Dimitrim Alexandrom Hamlinom. V tom čase mala Ursula štyridsaťštyri rokov, Harry o pätnásť menej, a to že sa im podarí dieťa, nepredpokladal ani jeden z nich. Náhla nevoľnosť v Indii však nebola zapríčinená zmenou prostredia, ale nečakaným tehotenstvom, ktoré rozídený párik opäť spojilo, no o tri roky neskôr sa ich cesty definitívne rozišli.

 

S otcom svojho jediného dieťaťa, Harrym Hamlinom

Nasledujúce roky sa Ursula ocitla v náručí mužov mladších aj o tri dekády, objavila sa v rozprávke Fantaghiro, bodovala v rebríčkoch 100 Sexiest Stars in Film History a 100 Greatest Sexy Moments a venovala sa výchove svojho syna, ktorý vyštudoval filozofiu na Princeton University, pracoval ako model pre Abercrombie & Fitch a v súčasnosti sa venuje herectvu.

„Mala som šťastie. Mala som taký bohatý a úžasný život, že nemôžem povedať nič iné, len ďakujem!“

Domov
Zdieľať
Diskusia