Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2016, 14:37
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

O elektromobily od Tesly je veľký záujem. Predaje automobilky sa oproti minulému roku zdvojnásobili

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Elon Musk má nemalý dôvod na oslavu.

Keďže je termín spustenia výroby očakávaného Modelu 3 už onedlho tu, Elon Musk a jeho tím z automobilky Tesla musia nahromadiť dostatočný finančný obnos, aby mohli zabezpečiť dokončenie momentálne prebiehajúcej výstavby strategickej fabriky Gigafactory. A ako hovoria čísla z čerstvých obchodných výsledkov za uplynulý štvrťrok, tak sa im to aj darí dosahovať. Americký výrobca populárnych elektromobilov zaznamenal v medziročnom porovnaní až zdvojnásobenie počtu predaných kusov.

Ako píše web The Wall Street Journal, Tesla dokázala za tri mesiace predať cez 24 500 osobných vozidiel, z čoho bolo 15 800 kusov Modelu S a 8 700 kusov Modelu X. Okolo 5 000 elektromobilov je práve na ceste k zákazníkom, takže ich započítajú do nového kvartálu, ktorý by byť podľa predpokladov mierne lepší.

Za zmienku taktiež stojí, že predaje negatívne neovplyvnili ani nedávne incidenty, počas ktorých nastali havárie, kde bol za vinu označovaný autopilot. V jednom z nich vodič prišiel dokonca i o život.

Aby mohla hromadná výroba dostupnejšieho Modelu 3 vôbec začať, je najskôr nevyhnutné dokončiť 5 miliardovú fabriku Gigafactory a potom ju dôkladne pripraviť. Koncom júla, kedy prebehlo jedinečné sprístupnenie technologickej výbavy očiam novinárov, bola hotová len na 14 percent. Po strategickej stránke predstavuje dôležitý faktor umožňujúci zredukovať náklady. Bez nej by tak nízku cenovku zrejme nedosiahli. Nové výrobné kapacity automobilke poskytnú nielen dostatočne veľkú produkciu batérií, ale aj ich recykláciu. Tie v súčasnosti zabezpečuje japonský dodávateľ Panasonic.

Od spustenia predbežných objednávok na Model 3 bolo zaregistrovaných viac ako 400-tisíc vážnych záujemcov, pričom čísla neustále rastú. Tesla preto celkom vážne predpokladá, že ambiciózny cieľ vyrobiť 500-tisíc kusov do konca roka 2020 stihne naplniť podstatne skôr, možno už v roku 2018. Prvé kúsky dorazia majiteľom koncom budúceho roka.

Domov
Zdieľať
Diskusia