Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2016, 12:00
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Čarovná cesta na francúzsky ostrov Noirmoutier, ktorá dvakrát do dňa jednoducho zmizne

ZAUJÍMAVOSTI FRANCÚZSKO
Uložiť Uložené

Na čo by nám boli mosty?

Mohol by existovať ostrov, na ktorý by sa človek mohol dostať autom aj napriek tomu, že naň nevedie žiadny most a nepremáva ani trajekt? Bez zachádzania do extrémov by sme sa zrejme zhodli na tom, že to zatiaľ nie je technicky možné, ale o opaku ťa presvedčí francúzsky ostrov Noirmoutier. Nachádza sa pri západnom pobreží Francúzska a je síce pravdou, že by si sa naň dokázal dostať aj mostom, avšak existuje aj iná cesta. Passage de Gois je názov svetoznámeho kúsku cesty z francúzskej pevniny na ostrov Noirmoutier a nebolo by na nej zaujímavé takmer nič, keby dvakrát do dňa celučičká nezmizla pod vodnou hladinou.

Možno nerozumieš tomu, prečo by niekto riskoval svoje vozidlo a namiesto mostu si zvolil niečo viac ako 4-kilometrovú cestu naprieč vodou, ale presne v tom je to kúzlo. Príliv sa postará o to, že cesta zmizne a autá vtedy prechádzať nemôžu, lenže onedlho sa zase vynorí spod hladiny a premávka môže pokračovať. Rýchlosť na nej je obmedzená na maximálne 50 kilometrov za hodinu a pri jej šmykľavých vlastnostiach ani nechápeme, kto by sa pokúšal jazdiť rýchlejšie. Okrem iného sa na nej organizujú bežecké preteky a v histórii sa už párkrát stala aj dejiskom jednej z etáp najznámejšej cyklistickej súťaže Tour de France. Nabudúce leto sa preto pokojne namiesto francúzskej riviéry vyber na západné pobrežie, ale dávaj pozor na to, aby tvoje auto neskončilo na dne Biskajského zálivu.

Domov
Zdieľať
Diskusia