Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2016, 9:04
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Oplatí sa prejsť na iPhone 7 alebo je lepšie zostať pri iPhone 6s a počkať na ďalšiu generáciu?

TECH
Uložiť Uložené

Stoja tohtoročné zmeny a vylepšenia za to?

Hoci sú dve nové jabĺčka z Kalifornie už pár dní na pultoch obchodov, Slovenska a ani Českej republiky sa to zatiaľ netýka. Deň iD nielen u nás a u susedov nastane až tento piatok, teda 23. septembra. V rámci druhej várky sú totiž na zozname aj ďalšie krajiny, ktoré dostanú iPhone 7 vrátane rozmernejšieho iPhone 7 Plus prostredníctvom oficiálnej distribúcie. Podstatné ale je, že veľa používateľov minuloročnej generácie stále nevie, či má investícia do jednej z noviniek nejaký zmysel alebo je s aktualizáciou hardvéru lepšie počkať až na budúcoročný iPhone 7s. A aj keď o ňom zatiaľ veľa informácií nevieme, už len samotné zmeny a vylepšenia v sedmičkách môžu pre niekoho predstavovať dostatočný dôvod čakať ďalších 12 mesiacov. Preto si teraz vďaka prvým predpokladom odborníkov a analytikov zhrnieme, čo všetko by mohla ďalšia generácia potenciálne priniesť, a porovnáme to s tým, čo v týchto dňoch prichádza na pulty obchodov.

Oplatí sa prejsť na iPhone 7 alebo je lepšie zostať pri iPhone 6s a počkať na ďalšiu generáciu?
Zdroj: www.apple.com

Konštrukcia a dizajn

Apple sa tento rok zameralo najmä na aktualizáciu hardvéru a vizuálne zmeny odsunulo na bok, čo znamená, že pôvodný dizajn, ktorý niesol iPhone 6s z minulého roka zostal viac-menej bez zmien. Zmizli dva plastové pásiky zo zadnej strany, stále trčiaci fotoaparát fyzicky porástol a pribudli dve nové farebné prevedenia - matná čierna a lesklá čierna, alebo inými slovami Jet Black. Konštrukcia je vyhotovená z pevnej zliatiny hliníka (séria 7000) a ako ukázali nedávno zverejnené testy, jej ohnutie v obtiahnutom vrecku nohavíc tentokrát tak ľahko nenastane. Z rovnakého materiálu bola ale vyrobená aj minuloročná generácia, ktorej dokonca nechýbala ani zvýšená odolnosť voči vode, hoci to výrobca oficiálne nepriznával. Model 6s zvládol kúpeľ v nápoji Coca-Cola a nezlomil ho ani pobyt v mraziacom boxe. Dnes vieme, že iPhone 7 chráni tesnenie, ktoré prešlo cez certifikáciu IP67. Veľa zmien teda po konštrukčnej či vizuálnej stránke nenastalo. Inžinieri doladili iba pár nedostatkov, oficiálne sa odhalilo verejné tajomstvo a dizajn okorenili lesklou povrchovou úpravou, ktorá však na druhú stranu priťahuje škrabance.

Za nemalú výhodu iPhone 7 v porovnaní s iPhone 6s môžeme označiť stereo výstup - jeden reproduktor umiestnili do oblasti slúchadla a druhý zostal na pôvodnej pozícii. Miesto legendárneho 3.5mm jacku zase nájdeme iba akúsi plastovú súčiastku pre mikrofón a nad ňou fyzicky väčší vibračný systém Taptic Engine. Pokiaľ si teda niekto v poslednej dobe zaobstaral nové káblové slúchadlá alebo externé repro za nemalé peniaze, asi by mal chvíľku ešte počkať. Za nové AirPods dáme 179 eur.

Oplatí sa prejsť na iPhone 7 alebo je lepšie zostať pri iPhone 6s a počkať na ďalšiu generáciu?
Zdroj: www.apple.com

Budúcoročný iPhone 7s by sa mal podľa prominentného Apple analytika menom Ming-Chi KuoKGI Securities vrátiť ku sklu, už však bez kovu, pričom sa občas spomína i zaoblená konštrukcia v štýle slávneho Galaxy S7 edge. Povrchová úprava Jet Black s čiernymi pásikmi má vraj byť akási pred-príprava. Staručký iPhone 4 aj jeho generačný nástupca 4s pozostával z kovového rámika a dvoch kusov ochranných skiel na oboch stranách k dnešným pomerom badateľne hrubej konštrukcie. iPhone z roku 2017 dostane iba čisto sklené telo a AMOLED displej, ktorým sú preslávené Samsung smartfóny. O tom si povieme viac trošku nižšie, dôležitá tu totiž je razantnejšia zmena konštrukcie, pretože tá momentálne viacerým potenciálnych zákazníkom chýba.

Pôvodný mechanický Home button z iPhone 6s nahradila dotyková, lepšie povedané kapacitná alternatíva, ktorej nechýba ani vibračná odozva či 3D Touch kapacity. Rovnako má integrovaný neskutočne rýchlo biometrický senzor, ktorý však môže mať menšie nedostatky. A to najmä v zime, kedy nosíme zimné rukavice. Dotyková vrstva funguje prostredníctvom vodiča, ako je napríklad dotyk nášho prsta, a keď k nej priložíme bežné (nie špeciálne) zimné rukavice, bez funkcie Slide to unlock uzamknutú obrazovku jednoducho neodomkneme. Pokiaľ neprebehne dotyková interakcia, nereaguje ani trojrozmerný dotyk, takže ani nepocítime za bežných okolností prítomnú jemnú a krátku vibráciu simulujúcu fyzickú spätnú väzbu. Existuje teda pomerne dostatočný dôvod, prečo budúci rok pripadá do úvahy skener očí (dúhovky) alebo rovno celej tváre prostredníctvom jednoduchšej formy umelej inteligencie, akou je vybavený aj dvojitý foťák v iPhone 7 Plus.

Displej a fotoaparát

iPhone 7 prišiel s rovnakými uhlopriečkam, rovnakým rozlíšením a vybavených známou funkcionalitou 3D Touch. Inovácie Retina displeju poskytli technológiu Wide Color Gamut s pestrejšími farbami (ako iOS tablet iPad Pro 9.7) a je aj o 25% jasnejší. Vylepšenia majú za úlohu doháňať kvality Super AMOLED alternatív z Južnej Kórei, ktorým sa bude údajne môcť pochváliť budúcoročný iPhone 7s. Trošku trpezlivosť môže teda poskytnúť nielen väčšiu konštrukčnú či vizuálnu zmenu, ale i pokročilejšiu zobrazovaciu technológiu s dobrou energetickou efektivitou. Displeje v smartfónoch z dielne spoločnosti Samsung vynikajú vypínaním nepoužívaných pixelov, čo potom zabezpečuje nižšiu spotrebu energie prítomnej batérie. A viac energie znamená dlhšiu výdrž.

Podstatné zmeny sa ukrývajú vo fotoaparátoch. Apple vybavil oba kúsky optickou stabilizáciou obrazu a 5.5-palcová verziu aj teleobjektívom vrátane ďalšieho 12 MPx foto senzoru. Novinka dokáže poskytnúť optický zoom, vďaka čomu záber nestratí kvalitu. Avizovanou softvérovou aktualizáciou pribudne bokeh efekt, ktorý spolu so strojovým učením vyšperkujú fotenie portrétov. Od modelu 7s neočakávame žiadne významné zmeny v oblasti fotenia. Dual-lens foťák zostane exkluzívne pre iPhone 7s Plus a možno pribudne laserové zaostrovanie, respektíve nejaký RGB senzor alebo niečo podobné. V tom najhoršom prípade jeden senzor a teleobjektív ubudne, čo potvrdzujú aj čerstvé špekulácie.

Výkon a batéria

O tom, že iPhone 7 poskytne v kombinácii s vynoveným operačným systémom iOS 10 rýchlejšie reakcie ako iPhone 6s po aktualizácii, nie je samozrejme žiadnych pochýb. Zlepšenie vo výkone medzi čipsetom A9 (2-jadrá) a A10 Fusion (4-jadrá) predstavuje asi 40 percent a po grafickej stránke až 50 percent, pričom v útrobách Pluska porástla aj operačná pamäť RAM, a to z 2 na 3 GB. 4.7-palcová sedmička v teste rýchlosti spúšťania aplikácií navyše hravo porazila horiaci Galaxy Note7, takže na poriadny výkon už netreba trpezlivosť. A dokazujú to aj výsledky z benchmark aplikácií, kde si novinky vedú naozaj špičkovo, hlavne pri jedno-jadrovom výkone. iPhone 7s prinesie s najväčšou pravdepodobnosťou iba ďalšie, dosť podobné evolučné zlepšenie. Ak Apple neplánuje nejak výrazne pokročiť s umelou inteligenciou, tak revolučné kroky v oblasti výpočtového výkonu zatiaľ ani netreba.

Oplatí sa prejsť na iPhone 7 alebo je lepšie zostať pri iPhone 6s a počkať na ďalšiu generáciu?
Zdroj: www.extremetech.com

Od nadchádzajúceho iPhonu sa podľa slov spomínaného analytika taktiež dá očakávať bezdrôtové alebo rýchle nabíjanie batérie. Mnohí to síce čakali už od iPhone 7, to však realitou nakoniec nebolo. Vo výdrži veľké zlepšenia zrejme nepocítime, spomínané inovácie, ktoré sú medzi Android smartfónmi brané ako samozrejmosť, to však veľmi rýchlo vykompenzujú.

Prejsť alebo počkať?

Skrátene by sa to dalo povedať takto - komu záleží na kvalite fotografií, funkcionalite fotoaparátu a vlastní bezdrôtové slúchadla, s iPhone 7 bude spokojný. Ak ale niekto túži po sklenej konštrukcii so zahnutými bokmi, displeji so sýtymi farbami a nižšou spotrebou, bezdrôtovom či rýchlom nabíjaní, bez akéhokoľvek váhania mu odporúčam poznačiť si do kalendára september 2017.

A tí ostatní nech počkajú na výsledky nášho momentálne prebiehajúceho testu iPhone 7. Zatiaľ to vyzerá celkom ambiciózne.

Anketa:
Plánuješ kúpu nového iPhonu?
Áno
Nie
Áno
37 %
844 Hlasov
Nie
63 %
1439 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia