Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2016, 21:07
Čas čítania 0:00
Marek R. Tibor P.

Najbláznivejšie prestupové okno je za nami. Je Pogba transferom leta alebo máš iného adepta?

ŠPORT FUTBAL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Nezabúdame ani na Slovákov.

Letné prestupové obdobie je za nami. A s čistým svedomím môžeme skonštatovať, že išlo o jedno z najlepších prestupových období posledných rokov. Kluby tasili miliónové sumy viac ako inokedy, aby do svojich radov priviedli zvučné mená, na ktoré spoliehajú v bojoch o ligový titul či Európu. Vybrali sme preto podľa nás najlepšie prestupy tohto leta a nezabudli sme ani na Slovákov. Budeme radi, ak sa s vašim názorom podelíte v komentároch. 

Paul Pogba, Juventus Turín -> Manchester United, 105 miliónov eur

Červení diabli sa počas tohto prestupového obdobia poriadne plesli po vrecku. Za francúzskeho reprezentanta zaplatili rekordnú sumu, ktorá je najvyššou v histórii, aby im dvadsaťtriročný stredopoliar pomohol počas piatich rokov jeho kontraktu naplniť ciele, ktoré si stanovili nielen do tejto sezóny. Je totiž vidieť, že United chcú ísť tento rok na titul, zvlášť po tom, ako od odchodu Sira Alexa Fergusona z postu hlavného trénera tímu nedosiahli na výraznejší úspech. Pogba pritom na Old Trafforde už pôsobil, a to v rokoch 2009 - 2011. Následne prestúpil do Juventusu Turín za 800 000 libier, aby sa teraz vrátil späť na známe miesto. Výška prestupu prekonala doterajší rekord Garetha Balea z roku 2013, keď za waleského krídelníka zaplatil Real Madrid 101 miliónov eur. Na mnohých futbalových fórach som sa stretol s názorom, že suma, za ktorú Pogba na Britské ostrovy prestúpil, je prehnaná a neodzrkadľuje jeho kvality. Nuž, necháme na vás, či sa s týmto názorom stotožníte. Je však celkom isté, že jediný, kto môže futbalovú verejnosť presvedčiť o svojich kvalitách, je samotný hráč. Nechajme sa preto prekvapiť, ako mu to pôjde. 

Bon dimanche good Sunday everyone #bomdomingo @manchesterunited @equipedefrance #mufc #firstneverfollows

Fotka uverejnená používateľom Paul Labile Pogba (@paulpogba),

Granit Xhaka, Borussia Mönchengladbach -> Arsenal Londýn, 45 miliónov eur

Tréner londýnskeho celku Arséne Wenger neskrýval nadšenie z príchodu švajčiarskeho záložníka kosovského pôvodu. Nechal sa počuť, že Xhaka je úžasným mladým hráčom, ktorého mal Arsenal už dlhšiu dobu v hľadáčiku a ktorý by mal zvýšiť kvalitu celého tímu. Xhaka upútal svojim výkonmi, ktoré dosahoval nielen v drese národného tímu, ktorému bol na európskom šampionáte výraznou oporou, ale predovšetkým v nemeckej Bundeslige, kde v drese Borussie Mönchengladbach podával počas 4 rokov stabilné výkony a v uplynulej sezóne ju ako kapitán doviedol na štvrté miesto v lige. Stal sa druhou najdrahšou posilou v histórii Arsenalu - viac londýnsky klub zaplatil iba za Mesuta Özila, ktorého v roku 2013 priviedol z Realu Madrid za 50 miliónov eur. Zároveň ide o najdrahší prestup v histórii jeho predchádzajúceho zamestnávateľa - Mönchengladbachu. Celkovo ide o win-win pre obe strany. Xhaka môže kvalitatívne dozrieť v lepšom klube ako bol ten predchádzajúci a Arsenal získal v jeho osobe výraznú posilu za relatívne nízku sumu. Relatívne uvádzame zámerne, nakoľko v dnešnom futbale ide skôr o priemernú prestupovú čiastku než o výrazné výdavky. 

Fotka uverejnená používateľom Granit Xhaka (@granitxhaka),

#gunnergranit29

Fotka uverejnená používateľom Granit Xhaka (@granitxhaka),

Álvaro Morata, Juventus Turín -> Real Madrid, 30 miliónov eur

Po Pogbovi tu máme ďalšieho hráča, ktorý sa vracia do starého známeho prostredia. Španielsky útočník Álvaro Morata sa vrátil do Realu Madrid po dvoch sezónach strávených v Juventuse Turín. Biely balet sa totiž rozhodol uplatniť si na tohto hráča výkupnú klauzulu, ktorú pri jeho predaji do Juventusu jeho odchovanec v zmluve mal. 23-ročný útočník zrejme zaujal vedenie španielskeho veľkoklubu po dvoch vydarených sezónach na Apeninskom poloostrove, keď v drese Juventusu zaznamenal v 93 súťažných zápasoch 27 gólov. Bude veľmi zaujímavé sledovať, akú úlohu v tíme získa pod vedením súčasného kouča Zinedine Zidana. 

De vuelta en casa! Un día espectacular e inolvidable!! Gracias a todos #halamadrid ⚽

Fotka uverejnená používateľom Álvaro Morata (@alvaromorata),

Feliz por la victoria y por el gol!! ⚽#HalaMadrid

Fotka uverejnená používateľom Álvaro Morata (@alvaromorata),

Zlatan Ibrahimović, Paris St. Germain -> Manchester United, zadarmo

Mnohí futbaloví odborníci ale aj fanúšikovská verejnosť špekulovali, kam švédsky kanonier po sezóne zamieri. Vedelo sa, že PSG si svoj klenot neudrží, nikto však nevedel so stopercentnou istotou predpokladať, aký dres bude od novej sezóny Zlatan obliekať. Prestupovú bitku vyhrali napokon Červení diabli, ktorí tak po Pogbovi získali ďalšiu výraznú posilu do základu. Kým za Francúza zaplatili spomínanú rekordnú čiastku, za Švéda ani cent. A ukazuje sa, že by to Zlatanovi mohlo v červenom drese klapať. Veď v úvodných troch kolách Premier League skóroval trikrát - zjavne mu koučing Josého Mourinha prospieva. Veď pod Portugalcom hrával už v Interi Miláno. Ibra sa tak v novom pôsobisku môže naplno sústrediť na klubové úspechy, nakoľko po nevydarenom európskom šampionáte vo Francúzsku ukončil reprezentačnú kariéru. 

Nr 31

Fotka uverejnená používateľom IAmZlatan (@iamzlatanibrahimovic),

Finally my shirt brought him back. @paulpogba

Fotka uverejnená používateľom IAmZlatan (@iamzlatanibrahimovic),

Mario Götze, Bayern Mníchov -> Borussia Dortmund, 22 miliónov eur

Návrat strateného syna. Asi takto by sme mohli v krátkosti charakterizovať príchod Maria Götzeho do Dortmundu. Pred troma rokmi z neho odišiel do konkurenčného Bayernu Mníchov, čím si pohneval fanúšikov vestfálskeho klubu, ktorí ho s obľubou prezývali Zradca či Judáš a na znak hnevu verejne pálili jeho dresy. Teraz musí fanúšikov presvedčiť, aby mu dali druhú šancu. Pretože ktovie, ako by to bolo dopadlo, ak by sa stále ešte len 24-ročný futbalista u nemeckého majstra bol uchytil. Jeho angažmá u Bavorov totiž nevyšlo ideálne a samotný hráč neskrýval niekoľko mesiacov dozadu svoje sklamanie z aktuálnej situácie. A hoci dnes už bývalý tréner Bayernu Pep Guardiola hovoril, že Mariov odchod z klubu nehrozí, opak bol pravdou. Götze sa tak vracia späť do klubu, v ktorom futbalovo dospel. 

Thanks for the warm welcome.

Fotka uverejnená používateľom Mario Götze (@gotzemario),

Gonzalo Higuain, Neapol -> Juventus, 90 miliónov eur

Kto by to bol pred pár týždňami povedal, že práve Gonzalo Higuain bude jedným z najdrahších hráčov histórie. Dnes je to však skutočnosťou a hoci nemožno pochybovať o jeho kvalitách, suma to bola určite neskutočne prestrelená. Napriek tomu bude pre Juventus určite obroskou posilou a peniaze za Paula Pogbu tak vhodne investovali, keďže tím Starej dámy je ešte silnejší ako pred rokom a taliansky veľkoklub je tak považovaný za jedného z najväčších favoritov na triumf v Lige majstrov. Argentínsky kanonier je v talianskej Serii výborne aklimatizovaný, keď napríklad v minulej sezóne strelil v lige v drese Neapola až 36 gólov, čím prekonal rekord starý niekoľko desaťročí. A svoje kvality potvrdil hneď aj v prvom ligovom zápase v drese Juventusu, kedy gólom rozhodol o víťazstve Starej dámy. Dá sa teda predpokladať, že Juventus vyhrá nielen tento, ale aj minimálne ďalšie dva ročníky domácej ligy, keďže ich tím je naozaj nesmierne preplnený výbornými hráčmi, no tento rok budú pomýšlať opäť aj na Ligu majstrov. Či je teda akvizícia Higuaina tou správnou voľbou, nám ukáže čas, keďže za posledné roky stihol Higuain v kľúčových zápasoch zahodiť aj nemožné a práve v kľúčových momentoch bude Juventus spoliehať na jeho góly.

Empezando la mañana con unos buenos mates..que tengan un buen dia/ Iniziando la mattina con il mate.. Buona giornata a tutti.

Fotka uverejnená používateľom Gonzalo (@ghiguain20_9),

Mats Hummels, Borussia Dortmund - > Bayern Mníchov, 38 miliónov eur

Najskôr Mario Gotze (ktorý sa už vrátil, rovnako aj predním aj Kagawa), potom kanonier Lewandowski a teraz aj opora zadných radov, Mats Hummels. Bayern Mníchov v poslednom období nakupuje u svojho najväčšieho konkurenta a zatiaľ sa tieto posily osvedčili. A niet pochýb o tom, že aj Mats Hummels bude obrovským prínosom pre tím. Nemecký reprezentačný obranca síce vyrastal práve v bavorskom klube, ale až v Dortmunde sa dočkal potrebných minút a stal sa z neho jeden z najlepších stopérov na svete. A ak si udrží výbornú formu z minulej sezóny, dovolím si povedať, že Bayern Mníchov bude mať najlepšiu stopérsku dvojicu na svete. Jerome Boateng totiž patrí posledné roky spolu s Godinom a Bonuciim k najlepším a najspoľahlivejším stopérom na svete a keďže táto dvojica hrá bok po boku aj v nemeckom národnom drese, nemusia si na seba ani zvykať a chémia medzi nimi tak už funguje. A hoci je 38 miliónov poriadna suma, Bayernu sa určite oplatila.

mood: ich bin verdammt müde, vermisse Mats wie die Hölle und könnte anfangen zu heulen, haha. - Gute Nacht, ihr tollen Menschen.

Fotka uverejnená používateľom ༄i will always support you. (@mats.hummels.fanpage),

Renato Sanches, Benfica Lisabon -> Bayern Mníchov, 35 (+45) miliónov eur

Vedenie Bayernu Mníchov sa s prestupmi nemazná. Pred rokom z ničoho nič podpísali Artura Vidala a tento rok to zopakovali s Renatom Sanchesom. Ten bol spájaný s mnohými klubmi, no bol to práve Bayern Mníchov, ktorý ho z ničoho nič uchmatol. A spravil dobre. Tento portugalský klenot oslávil v polovici augusta 19. narodeniny a už v takomto veku bol stabilným členom základnej zostavy slávnej Benficy Lisabon a dokonca si svojimi výkonmi vyslúžil postupne aj miesto v základnej zostave portugalskej reprezentácie, s ktorou vyhral v lete európsky šampionát. Už v tak mladom veku môžeme pozorovať vyspelosť v jeho hre, a preto sa nevyhol obvineniam, že svoj vek sfalšoval. Testy však dokázali, že Renato má naozaj len 19 rokov a že je tým pádom jedným z najväčších talentov svetového futbalu. Záloha Bayernu tak má minimálne na dvoch miestach o budúcnosť postarané, a to zásluhou Renata Sanchesa a ďalšieho mladíka, Kingsleyho Comana.

Treinar da melhor maneira para voltar forte ⚽ #RS35

Fotka uverejnená používateľom RS35 OFICIAL (@renatosanches35),

Treino ⚽

Fotka uverejnená používateľom RS35 OFICIAL (@renatosanches35),

 

N´Golo Kanté, Leicester - > Chelsea, 35,8 milióna eur

Ako fanúšik Chelsea možno nie som nestranný, ale prestup Kantého do Chelsea je pre mňa transferom leta. Už v drese Leicestru bol jedným z najväčších dôvodov, prečo líšky senzačne vyhrali Premier League a jeho čierna robota bola neoceniteľná. Niet sa čo čudovať, že ho prirovnávajú ku Claudovi Makélélému, keďže tento francúzsky hráč bol známy svojou bojovnosťou a získavaním lôpt a Kanté zatiaľ tieto predpoklady napĺňa. Jeho absencia v Leicestri sa dokonca hneď ukázala, keď tím nedosahuje také množstvo odobratých lôpt, ako tomu bolo minulý rok s Kantém v zostave. A jeho akvizícia nemohla mať lepšie načasovanie. Obrana Chelsea totiž starne, už nie je takým postrachom ako dva a viac rokov dozadu, kedy patrila k najlepším na svete, no človek sa naozaj nemusí obávať, keďže vie, že väčšinu problémov vyrieši práve Kanté. A hoci teda prišiel túto sezónu o Ligu majstrov, nemusí zúfať, keďže s Chelsea si ju zahrá nasledujúce roky.

Paco Alcácer, Valencia - > FC Barcelona,  25,5 milióna libier

Barcelona je podľa dosiahnutých výsledkov zatiaľ najlepším tímom 21. storočia a hoci základná zostava bola je neférovo silná, lavička bola, prekvapujúco, nie tak kvalitná ako v prípade Realu Madrid či Bayernu Mníchov. Ak sa teda nevyvíjal zápas podľa ich plánu, z lavičky mohol naskočiť Arda Turan, ktorý minulú sezónu nemal formu, Munir, ktorý je ešte stále mladý a keďže Rafinha bol zranený, pripravení boli už väčšinou len obrancovia. Tomu je však koniec a Barcelona v lete vyplnila nákupmi hĺbku kádra a je opäť pripravená získať treble. Zaujímavým transferom je určite Paco Alcácer, ktorý opustil potápajúcu sa loď Valencie a bude tak pripravený hocikedy zaskočiť za Suáreza, keďže Paco má obrovský potenciál a v La Lige sa už osvedčil. Zaujímavosťou taktiež je, že väčšina nových barcelonských hráčov mala v deň prestupu len 22 rokov, takže o budúcnosť sa nemusia strachovať. Budeme teda zvedaví, ako nové posily zapadnú, no zatiaľ to vyzerá výborne a dokonca aj tá minuloročná, Arda Turan, chytila obrovskú formu.

⚽⚽

Fotka uverejnená používateľom Paco Alcacer (@paco93alcacer),

Týchto desať prestupov teda my osobne považujeme za najlepšie, no toto leto ponúklo oveľa viac. Medzi ďalšie zaujímavé prestupy môžeme zaradiť takých hráčov ako Gundogan, Mane, Nolito, Sane, Claudio Bravo, Mkhitaryan, Michy, Stones, Luiz, Slimani, Mustafi, Gomes, Gameiro, Dani Alves, Pjanič, Milik alebo Joao Mario. Ako teda vidíte, toto prestupové okno bolo poriadne bláznivé a tímy sa naozaj výborne posilnili.

SLOVENSKÝ ŠPECIÁL

Nezabúdame ani na našich Slovákov, ktorí nám v zahraničí robia skvelé meno. O mnohých z nich bol medzi poprednými európskymi klubmi veľký záujem, a tak si aspoň v krátkosti môžeme povedať, kto získal miesto v zostave u atraktívneho zamestnávateľa. László Bénes sa koncom júna rozlúčil so Žilinou a presunul sa z nej rovno do nemeckej Bundesligy, kde od novej sezóny oblieka dres Borussie Mönchengladbach. Ešte len 18-ročný Bénes prestúpil do Nemecka za najvyššiu sumu v ére slovenskej samostatnosti. Ďalší talentovaný mladík Matúš Bero sa len prednedávnom rozlúčil s majstrovským Trenčínom a zamieril do tureckého Trabzonsporu. Tam sa stretol s ďalším skúseným slovenským reprezentantom Jánom Ďuricom, ktorý si to do Turecka namieril z ruského Lokomotivu Moskva. V krajine polmesiaca  si nové angažmá našiel aj Martin Škrteľ, ktorý stratil dôveru u trénera Liverpoolu Jürgena Kloppa a musel sa po dlhých rokoch v Premier League porúčať do Fenerbahce Istanbul. Vynikajúce pôsobisko si našiel aj Tomáš Hubočan, ktorý podobne ako Ďurica opustil Rusko a namieril si to do Olympique Marseille. Zamestnávateľov menili aj Ondrej Duda a Róbert Mak. Kým prvý menovaný opustil Legiu Varšava, v ktorej drese hviezdil v poľskej najvyššej súťaži, aby mohol hrať za Herthu Berlín, druhý menovaný vymenil grécky PAOK Solún za ruský veľkoklub Zenit Petrohrad. O niečo menej medializovanou sa stala informácia, že brankár slovenskej reprezentácie do 17 rokov Alex Fojtíček sa v lete stal prvým Slovákom v Manchestri United. Mladý Prešovčan a odchovanec tamojšieho Tatrana tak zožal ovocie za dlhodobo vynikajúce výkony, ktoré v rámci mládežníckych kategórii podával v dresoch svojho domovského klubu či reprezentácie a pobral sa na Britské ostrovy reprezentovať slovenskú brankársku školu.

Najbláznivejšie prestupové okno je za nami. Je Pogba transferom leta alebo máš iného adepta?
Zdroj: T.P.
Anketa:
Ktorý hráč sa podľa teba najlepšie osvedčí v novom tíme?
Paul Pogba
Zlatan Ibrahimovič
Granit Xhaka
Alvaro Morata
Mario Gotze
Mats Hummels
Gonzalo Higuain
N´Golo Kanté
Paco Alcácer
Renato Sanches
Iný
Paul Pogba
10 %
99 Hlasov
Zlatan Ibrahimovič
49 %
477 Hlasov
Granit Xhaka
5 %
44 Hlasov
Alvaro Morata
4 %
38 Hlasov
Mario Gotze
3 %
33 Hlasov
Mats Hummels
4 %
43 Hlasov
Gonzalo Higuain
4 %
35 Hlasov
N´Golo Kanté
8 %
76 Hlasov
Paco Alcácer
3 %
31 Hlasov
Renato Sanches
5 %
50 Hlasov
Iný
4 %
38 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia