Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2016, 20:38
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vymyslel Heimlichov manéver, ale až teraz ho vyskúšal prvýkrát a rovno zachránil život žene. Henry Heimlich zachoval chladnú hlavu aj v 96 rokoch

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Skvelý príbeh o mužovi, ktorý stojí za Heimlichovým manévrom.

Na každom kurze prvej pomoci sa človek stretne aj s tým, ako postupovať, ak niekto v jeho okolí vdýchne cudzí predmet a začne sa dusiť. Najznámejšou technikou, ako takémuto človeku pomôcť, je Heimlichov manéver, ktorý vymyslel ešte v roku 1974 Henry Heimlich. Odborníci túto techniku začali aktívne využívať a v prípade, že sa niekto dusí, človek postihnutého objíme rukami zozadu, päsť ruky priloží na nadbruško a položí na ňu svoju druhú ruku. Dusiaceho potom predkloní a po údere priloženou päsťou smerom k sebe by malo cudzie teleso po niekoľkých pokusoch z dýchacích ciest vyletieť.

Ak si už na tento manéver spomínaš, potom ťa môžeme pobaviť milou historkou, ktorá sa odohrala len pred pár dňami v domove dôchodcov, kde si spokojne nažíva aj Henry Heimlich. Čiperný 96-ročný Heimlich sa stal svedkom toho, ako sa jedna 87-ročná žena začala dusiť na kosti z mäsa, ktoré práve konzumovala. Heimlich si všimol, že sa mení farba jej tváre a pochopil, čo sa deje, avšak uvedomil si, že ešte nikdy v živote svoj vlastný manéver nevyskúšal naostro. Zachoval však chladnú hlavu, pristúpil k žene a asi po troch úderoch jej kosť z úst vyletela a žena mohla voľne dýchať. Hneď, ako si zdravotný personál všimol, že sa pani dusí, pribehol k stolu, ale keď zbadali samotného Heimlicha chystajúceho sa na svoj manéver, odstúpili a nechali ho vykonať všetko tak, ako to koniec koncov sám navrhol.   

Domov
Zdieľať
Diskusia