Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2016, 15:05
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

VisionS oficiálne! Prvé SUV od Škody bude hybridná štvorkolka s atraktívnym dizajnom

TECH ŠKODA
Uložiť Uložené

Kodiaq bude vôbec prvé SUV a zároveň prvý sériový plug-in hybrid značky Škoda.

Nie je tomu tak dávno, čo Škoda uverejnila malú sadu počítačových návrhov naznačujúcich podobu vôbec prvého SUV-čka značky, ktoré, ako už vieme, ponesie názov Kodiaq. Keďže sa jeho koncepčná verzia ukáže už o pár týždňov na autosalóne v Ženeve, česká značka začala samotný koncept, priblížený pod menom VisionS, pomaly odhaľovať, a to prostredníctvom dvoch hlavných fotografií exteriéru. Ten sa v zasade vôbec nelíši od pôvodných skíc, čo je však dôležitejšie, je skutočnosť, že to, na čo sa pozeráme, je do skutočne veľkej miery aj finálna podoba, keďže od tejto štúdie sa bude sériovka odlišovať už len minimálne. Charakteristickým znakom je široká predná maska a horizontálne rozdelené čelné svetlomety. Tie by sa mali pretransformovať do portfólia Škody aj v prípade ďalších modelov, vrátane faceliftovanej Octavie. Karoséria je do veľkej miery zhodná s nedávno odhaleným koncernovým Seatom Ateca, nechýbajú však viaceré detaily, ktoré sú typické pre mladoboleslavskú automobilku - výrazná bočná línia známa ako Tornádo, trojuholníkové prvky pripomínajúce český krištáľ, ale aj podobnosť s českým kubizmom, ako opisuje samotná značka. Pod hlavný dizajn sa samozrejme nepodpísal nik iný ako Jozef Kabaň, ktorý si pre VisionS pripravil detailne prepracovan predné aj zadné svetlomety či efektné disky. Na rozdiel od prvotných náčrtov je chystané 6- až 7-miestne SUV pokryté tradičnou zelenou farbou Island.

Odporúčané
Škoda prešla najvýraznejšou zmenou identity za 30 rokov. Predstavila nové logo a do roku 2026 uvedie aj 6 elektromobilov Škoda prešla najvýraznejšou zmenou identity za 30 rokov. Predstavila nové logo a do roku 2026 uvedie aj 6 elektromobilov 27. decembra 2023, 10:30

VisionS je postavený na predĺženej platforme MQB, čo ho odlišuje od nového Volkswagenu Tiguan. Na dĺžku meria 4,7, na šírku 1,91 a na výšku 1,68 metra. Pomerne atraktívne pôsobiaca štúdia nového SUV-čka zaujme aj tým, čo skrýva pod onými plechmi. Škoda si totiž pri tejto príležitosti pripravila kombináciu benzínovej 1,4-ky TSI a elektromotorov. Celá sústava počítajúca s lithium-iontovými akumulátormi o kapacite 12,4 kWh a automatickou prevodovkou pochádza z nového Passatu GTE, pričom v prípade sériového modelu Kodiaq bude zastávať vôbec prvé sériovo vyrábané hybridné vozidlo značky Škoda. Jeho štvorvalec ponúka 156 koní a 250 N.m a spolu s elektromotorom o výkone 54 koní a 220 N.m roztáča predné kolesá. Druhý elektromotor poháňa výhradne zadnú nápravu a to silou 116 koní a 270 N.m. Akcelerácia konceptu VisionS trvá 7,4 sekundy, zatiaľ čo kombinovaná spotreba sa údajne pohybuje na úrovni 1,9 l/100 km. To však platí predovšetkým v prípade, ak sa konvenčný agregát o slovo prihlási len občas - nakoľko ide o plug-in hybrid, na čisto elektrický pohon vie VisionS absolvovať až 50 kilometrov. Viac informácií ako i pohľad do interiéru sa nám naskytne pravdepodobne až o dva týždne v Ženeve. Sériovú verziu môžeme očakávať začiatkom budúceho roka.

VisionS oficiálne! Prvé SUV od Škody bude hybridná štvorkolka s atraktívnym dizajnom
VisionS oficiálne! Prvé SUV od Škody bude hybridná štvorkolka s atraktívnym dizajnom
Domov
Zdieľať
Diskusia