Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2015, 11:20
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Barcelonu opustila ďalšia klubová legenda. Xavi sa emotívne lúčil ďalším majstrovským titulom

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Camp Nou včera podvečer zažil nesmierne nádherné, emotívne, adrenalínové, no v prvom rade dojímavé chvíle. Legenda klubu Xavi totiž definitívne opúšťa katalánsku metropolu.

Všetci sme to čakali už minulé leto. Sám som bol za odchod tejto ikony, keďže už to nebolo ono. A dlhodobo. Našťastie Xaviho prehovoril Lucho, nový tréner, ktorý ho dobre poznal. Ten rok navyše bol nesmierne dôležitý nielen z hľadiska udržania si ikony klubu, ale aj samotnej hodnoty hráča. Xavi totiž chytil v aktuálnej sezóne druhú mladosť a hral vždy minimálne nadpriemerne. Okrem toho ale utužoval kabínu a mal veľký vplyv na uzmierení a vyriešení situácie medzi Messim a Enriquem. Inými slovami, bez neho by sa fanúšikovia Barelony celú jar neradovali. 


Xavi bol v Barcelone už od detstva, konkrétne od 11 rokov. Rodák z Terassy prežil v A-tíme nádherných 17 rokov, bol kapitánom, vodcom, lídrom, ikonou, mentorom, bol všetkým tým, čo viacerí vnímajú ako pravé hodnoty futbalového klubu Barcelona. Ako jediný katalánsky hráč sa umiestnil v TOP 3 pre Zlatú loptu. Bol to práve pamätný rok 2010, kedy sa troma najlepšími hráčmi na svete stali traja kamaráti, traja spoluhráči, tri výplody jedinej futbalovej akadémie, La Másie. Xavi, Iniesta, Messi. Nerozlučná trojka sa začala rozpadať po miernom poklese formy u Xaviho, čo v poslednej sezóne zapríčinilo aj slabšie výkony od Dona Andrésa (i keď, výrazne sa na jeho výkonoch podpísal potrat jeho ženy). Všetci fanúšikovia ale majú na čo spomínať. Xavi vyhral 2-krát Klubové Majstrovstvá sveta, 3-krát Ligu Majstrov, 2-krát Európsky superpohár, 9-krát La Ligu, 2-krát Copa del Rey (španielsky kráľovský pohár) a 6-krát Španielsky superpohár. Tieto čísla sa pritom môžu ešte navýšiť. Xavi v drese Barcelony totiž odohrá ešte dve finále. Som si istý, že celý tím pôjde naplno, aby získali trebe a tento hráč by tak odišiel na vrchole. Odchod ale nebol jednoduchý, viď fotka tu. Na štadióne ostal ako posledný (ten v strede).

Barcelonu opustila ďalšia klubová legenda. Xavi sa emotívne lúčil ďalším majstrovským titulom


Xaviho prínos pre barcelonský hru bol neodmysliteľný, nepopierateľný a potrebný. El Cerebro (mozog), ako ho častokrát prezývali, sa zaslúžil o nespočetné rekordy, tituly či nádherné a mrazivé momenty. Dokonalá technika, sympatický prejav, charakter dobrého a skromného človeka, dôležité prihrávky a góly, neuveriteľný prehľad na ihrisku a oveľa viac definuje tohto hráča a poslednú dekádu, v ktorej žiaril ako málokto. Xavi je bezpochyby najlepším záložníkom v histórii klubu FC Barcelona. Pravdepodobne je aj najväčšou ikonou a legendou klubu. Odišlo mnoho významných mien a srdciarov, behom dvoch rokov dokonca opustili Barcu traja kapitáni, a to Puyol, Valdés a Xavi. Tím prechádza zmenami, no takéto, pre fanúšikov Barcelony kedysi nepredstaviteľné zásahy do jej histórie zrazia jednoducho každého, kto prechováva k tomuto hráčovi, klubu či samotnému futbalu nejaké city. Nakoniec, nebolo to tak dávno, čo sme skláňali poklonu pred Gerrardom. Ja vám ale nejdem ukazovať najdôležitejšie či najkrajšieho momenty Xaviho kariéry. Jednak ich bolo príliš veľa, jednak máme v mysli všetci nejakú inú. I keď, góly do Ikerovej siete mali vždy svoju vlastnú, špecifickú príchuť (áno, objíma ho po góle terajší kouč, Luis Enrique). 

Barcelonu opustila ďalšia klubová legenda. Xavi sa emotívne lúčil ďalším majstrovským titulom


Dnešná rozlúčka bola silná. Xavi odchádza z klubu, ktorý mu dal tak veľa, no pritom od neho dostal oveľa viac, s vedomím, že sa do katalánskej metropoly raz vráti. Či už ako kouč, alebo jej najväčší fanúšik. Slzám sa neubránil ani on a neubránil som sa im ani ja. Opúšťať by som sa ale vedel aj na ďalších 1000 slov. Xavi je meno, ktoré pozná každý, kto už raz kopol do toho guľatého balónu. Stále však nemôžeme uveriť, že to meno sa už s Barcelonou spájať (istý čas) nebude. Pritom bol jeho odchod už viac-menej jasný dávnejšie. Človek si to asi nepripustí, kým nevidí El Maestra v slzách pred vypredaným Camp Nou tlieskajúc a skandujúc meno futbalistu a človeka, ktorý spravil lepším ako klub, tak aj jeho hráčov. Vyčaril nám na tvárach úsmev, uviedol nás do tranzu a ukázal nám pravú lásku k futbalu. A nám neostáva nič iné, než spomínať na všetky tie krásne roky, všetky tie milióny sekúnd a krátkych intervalov, ktoré mu stačili, aby ohúril svet, a poďakovať mu. A ja vďačný som! Visca el Barca y Visca el Catalunya. 

6RÁCIES MAESTRO!
 

Barcelonu opustila ďalšia klubová legenda. Xavi sa emotívne lúčil ďalším majstrovským titulom
Barcelonu opustila ďalšia klubová legenda. Xavi sa emotívne lúčil ďalším majstrovským titulom
Barcelonu opustila ďalšia klubová legenda. Xavi sa emotívne lúčil ďalším majstrovským titulom
Domov
Zdieľať
Diskusia