Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2015, 16:53
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Marvel sa stal najzárobkovejšou filmovou sériou! Na konte majú už takmer 8 miliárd dolárov

FILMY A SERIÁLY MARVEL MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

A Disney sa zalizuje za ušami aj naďalej.

Bolo to očakávané a pred premiérou Age of Ultron aj celkom isté. Pri doterajšom pláne Marvelu, kedy vydávali dva filmy ročne, sa v posledných 4 rokoch hravo prehupli cez miliardu dolárov zarobených v kinách. Skúsme sa teda sústrediť len na ne, vynecháme reklamu, sponzoring, merchandising a tak ďalej. V roku 2012 prišli Avengeri, zarobili miliardu a pol a žiadny iný film tak Marvelu nebolo treba. V roku 2013 zasie prišiel tretí Iron Man s druhým Thorom a takmer si poradili s dvojmiliardovou hranicou. Minulý rok nás prekvapil Marvel hneď dvoma vysokokvalitnými počinmi. Captain America: Winter Soldier zhrabol 715 miliónov dolárov a vesmírna, zábavná a pestrá space opera o 35 miliónov viac. Tento rok zase prišli druhí Avengeri s podtitulom Age of Ultron a ak im Čína bude priať, bezpochyby padne rekord Marvelu v podobe bájnej miliardy aj pol spred 3 rokov. Milióny sa jednoducho hrnú do pokladníc ako Marvelu, tak aj Disney, ktoré toto štúdio vlastní. Disney, distribučne známe už ako Buena Vista, má nepopierateľne na trhu najsilnejšiu pozíciu a rozhodne slabnúť nebude. 

Marvel sa tak dokopy s takmer 8 miliardami dolárov prehupol na prvé miesto najzárobkovejších sérii. Niet pochýb o tom, že na ňom mieste ostanú ešte dlho. Do roku 2019 nás čaká ešte okolo 10 filmov, medzi ktorými budú minimálne 4 adepti na miliardu (a viac). Nimi sú Captain America: Civil War, Guardians of the Galaxy 2 a oba diely Avengers: Infinity War. 

Prvý oficiálny concept art pre Civil War

Marvel sa stal najzárobkovejšou filmovou sériou! Na konte majú už takmer 8 miliárd dolárov

1. Marvel Cinematic Universe (11 filmov) - 7,787 miliardy dolárov
2. Harry Potter (8 filmov) - 7,723 miliardy dolárov
3. James Bond (24 filmov) - 6,198 miliardy dolárov
4. Stredozem (6 filmov) - 5,880 miliardy dolárov
5. Star Wars (6 filmov + reedície) – 4,538 miliardy dolárov
6. Spider-Man (5 filmov) - 3,963 miliardy dolárov

7. Fast and Furious (7 filmov)3,808 miliardy dolárov
8. Transformers (5 filmov)3,767 miliardy dolárov
9. Pirates of Caribbean (4 filmy) - 3,729 miliardy dolárov
10. Batman (7 filmov) 3,713 miliardy dolárov
Bonus - Pixar (14 filmov) - 8,510 miliardy dolárov

Myslím, že vám je asi jasné, čo z tejto tabuľky vyplýva. Harry Potter bude pokračovať spin-off trilógiou, James Bond sa taktiež nezastaví snáď nikdy, Stredozem si dá pauzu a rozhodne prepadne, keďže od všetkých filmových sérii pod ňou sa očakávajú miliardové úspechy, a to už v najbližších rokoch. Star Wars si výrazne prilepší a podľa mňa sa časom dostane aj na druhé miesto. Marvel sa do roku 2020 bez problémov prehupne cez 15 miliárd a dostihnúť ho bude takmer nemožné.  

Marvel sa stal najzárobkovejšou filmovou sériou! Na konte majú už takmer 8 miliárd dolárov

Séria Fast & Furious bude samozrejme pokračovať aj naďalej. Nikto netuší, aký marketing zvolia pri 8. časti, no meno Paula Walkera sa akiste ešte párkrát v médiách preperie. Hranica 5 miliárd hneď v roku 2017, kedy má Fast & Furious 8 premiéru, je teda celkom možná, aj keď sa si myslím, že osmička už nezarobí ani miliardu. Batman si polepší najočakávanejším komiksovým filmom storočia, Piráti Karibiku sa bez väčších problémov dostanú na hranicu 4, 5 miliardy dolárov vďaka 5. časti, ktorá sa práve natáča, no a Spidey od Marvelu bude rozhodne zaujímavý počin, najmä čo sa týka Box Office. Ak Warner Bros. alebo nejaké iné štúdio nezíska v najbližíšch rokoch práva na Silmarillion či Hurvínove deti, Stredozem bude postupne v rebríčku klesať. No a Marvel, ten si už mydlí ruky. V najbližíšch rokoch to bude skutočne iba o tom, ktorý film prekročí miliardu, a ak aj Ant-Man pohorí, čo je viac než možné, Marvel to nijak zvlášť trápiť nemusí. Sequel dostane, k Avengerom sa prepracuje a Marvel rozhodne nebude v mínuse. A Disney už kuje plán, ako odkúpiť práva na inú filmovú sériu. Už teraz vlastnia okrem svojich animákov a remakov klasických rozprávok Pixar, Star Wars a Marvel. Jednoducho gigant. 

Domov
Zdieľať
Diskusia