Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 13. marca 2025 o 7:30
Čas čítania 7:31
Radka Klučárová

Máš potravinovú intoleranciu? Ako sa prejavuje, kedy ísť k lekárovi a akým spôsobom sa jej zbavíš? (RADÍ ODBORNÍK)

Máš potravinovú intoleranciu? Ako sa prejavuje, kedy ísť k lekárovi a akým spôsobom sa jej zbavíš? (RADÍ ODBORNÍK)
Zdroj: Unsplash/Mario Raj
ZDRAVIE ALERGIE CHOROBY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Máš potravinovú intoleranciu? Ako sa prejavuje, kedy ísť k lekárovi a akým spôsobom sa jej zbavíš? (RADÍ ODBORNÍK)

Intolerancie a alergie súvisiace s jedlom dnes trápia čoraz viac percent populácie vyspelých krajín. Prinášajú so sebou množstvo obmedzení v stravovaní a zdravotných ťažkostí. Mnohí sa zároveň musia vysporiadať s výrazne vyššími výdavkami na jedlo.

Najčastejšími intoleranciami, s ktorými sa stretávajú ľudia v 21. storočí, sú podľa gastroenterológa Juraja Ďurinu laktózová, histamínová a fruktózová intolerancia. Najčastejšie potravinové alergény sú arašidy, orechy, mlieko, vajcia, ryby, morské plody, sója a pšenica.

Odborníka sme sa pýtali, aké možnosti liečby pacienti majú a či je šanca, že sa ich v budúcnosti dokážu zbaviť a prijímať stravu bez obmedzení. 

Páči sa ti naša tvorba? Pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tvojej podpore dokážeme prinášať kvalitné články. Okrem množstva benefitov, ktoré na teba čakajú, získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sú dnes potravinové intolerancie a alergie bežnejšie ako v minulosti.
  • Či sa ľudia môžu úplne „vyliečiť“ z intolerancie alebo potravinovej alergie.
  • Prečo je špeciálna strava taká drahá a aké môže byť systémové riešenie.
  • Aké sú najčastejšie príznaky potravinových intolerancií a alergií.
  • Ktoré potraviny odborník považuje za najškodlivejšie pre zdravie tráviaceho systému.
  • Či musí človek s intoleranciou úplne vylúčiť problematické potraviny zo stravy.

Potravinová intolerancia vs. potravinová alergia

Ako vysvetľuje odborník, potravinová intolerancia vzniká, keď telo nevie správne stráviť určité jedlo pre nedostatok enzýmov. Nezapája sa do nej imunitný systém a príznaky ako nadúvanie, hnačka či bolesti brucha sa objavujú oneskorene. Medzi najčastejšie patrí laktózová intolerancia.

Odporúčané
Adela a Samuel si otvorili vlastnú optiku v Bratislave: „Na Slovensku chýba vysokoškolské štúdium optometrie“ (Rozhovor) Adela a Samuel si otvorili vlastnú optiku v Bratislave: „Na Slovensku chýba vysokoškolské štúdium optometrie“ (Rozhovor) 26. februára 2025 o 15:00

Naopak, potravinová alergia je reakcia imunitného systému na konkrétne zložky jedla. Príznaky sa zvyčajne dostavujú rýchlo a môžu byť vážne – vyrážky, opuch, ťažkosti s dýchaním alebo až anafylaktický šok.

menštruácia, menštruačné bolesti, žena, kŕče
Zdroj: Pexels/Sora Shimazaki

Dajú sa potravinové intolerancie alebo alergie liečiť alebo úplne vyliečiť?

Pri potravinových alergénoch je podľa odborníka hlavnou stratégiou vyhýbanie sa alergénu. „V niektorých prípadoch sa využíva orálna imunoterapia (postupné podávanie alergénu v malých dávkach na vybudovanie tolerancie), ale nie je to riešenie pre každého. Potravinové intolerancie sa dajú do určitej miery zvládnuť úpravou stravy, zníženým množstvom danej potraviny v strave, prípadne doplnkami výživy (napr. laktázové enzýmy pri laktózovej intolerancii),“ hovorí gastroenterológ Juraj Ďurina z gastroenterologického a hepatologického centra z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatného Mám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sú dnes potravinové intolerancie a alergie častejšie ako v minulosti.
  • Či sa ľudia môžu úplne „vyliečiť“ z intolerancie alebo potravinovej alergie.
  • Prečo je špeciálna strava taká drahá a aké môže byť systémové riešenie.
  • Aké sú najčastejšie príznaky potravinových intolerancií a alergií.
  • Ktoré potraviny odborník považuje za najškodlivejšie pre zdravie tráviaceho systému.
  • Či musí človek s intoleranciou úplne vylúčiť problematické potraviny zo stravy.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 175814 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Spice Guys sandwich ZDARMA , 1+1 pizza zdarma v Gatto Matto alebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobraziť všetky (24)
Späť
Zdieľať
Diskusia