Máš potravinovú intoleranciu? Ako sa prejavuje, kedy ísť k lekárovi a akým spôsobom sa jej zbavíš? (RADÍ ODBORNÍK)
Intolerancie a alergie súvisiace s jedlom dnes trápia čoraz viac percent populácie vyspelých krajín. Prinášajú so sebou množstvo obmedzení v stravovaní a zdravotných ťažkostí. Mnohí sa zároveň musia vysporiadať s výrazne vyššími výdavkami na jedlo.
Najčastejšími intoleranciami, s ktorými sa stretávajú ľudia v 21. storočí, sú podľa gastroenterológa Juraja Ďurinu laktózová, histamínová a fruktózová intolerancia. Najčastejšie potravinové alergény sú arašidy, orechy, mlieko, vajcia, ryby, morské plody, sója a pšenica.
Odborníka sme sa pýtali, aké možnosti liečby pacienti majú a či je šanca, že sa ich v budúcnosti dokážu zbaviť a prijímať stravu bez obmedzení.
Páči sa ti naša tvorba? Pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tvojej podpore dokážeme prinášať kvalitné články. Okrem množstva benefitov, ktoré na teba čakajú, získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu.
- Prečo sú dnes potravinové intolerancie a alergie bežnejšie ako v minulosti.
- Či sa ľudia môžu úplne „vyliečiť“ z intolerancie alebo potravinovej alergie.
- Prečo je špeciálna strava taká drahá a aké môže byť systémové riešenie.
- Aké sú najčastejšie príznaky potravinových intolerancií a alergií.
- Ktoré potraviny odborník považuje za najškodlivejšie pre zdravie tráviaceho systému.
- Či musí človek s intoleranciou úplne vylúčiť problematické potraviny zo stravy.
Potravinová intolerancia vs. potravinová alergia
Ako vysvetľuje odborník, potravinová intolerancia vzniká, keď telo nevie správne stráviť určité jedlo pre nedostatok enzýmov. Nezapája sa do nej imunitný systém a príznaky ako nadúvanie, hnačka či bolesti brucha sa objavujú oneskorene. Medzi najčastejšie patrí laktózová intolerancia.
Naopak, potravinová alergia je reakcia imunitného systému na konkrétne zložky jedla. Príznaky sa zvyčajne dostavujú rýchlo a môžu byť vážne – vyrážky, opuch, ťažkosti s dýchaním alebo až anafylaktický šok.

Dajú sa potravinové intolerancie alebo alergie liečiť alebo úplne vyliečiť?
Pri potravinových alergénoch je podľa odborníka hlavnou stratégiou vyhýbanie sa alergénu. „V niektorých prípadoch sa využíva orálna imunoterapia (postupné podávanie alergénu v malých dávkach na vybudovanie tolerancie), ale nie je to riešenie pre každého. Potravinové intolerancie sa dajú do určitej miery zvládnuť úpravou stravy, zníženým množstvom danej potraviny v strave, prípadne doplnkami výživy (napr. laktázové enzýmy pri laktózovej intolerancii),“ hovorí gastroenterológ Juraj Ďurina z gastroenterologického a hepatologického centra z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Prečo sú dnes potravinové intolerancie a alergie častejšie ako v minulosti.
- Či sa ľudia môžu úplne „vyliečiť“ z intolerancie alebo potravinovej alergie.
- Prečo je špeciálna strava taká drahá a aké môže byť systémové riešenie.
- Aké sú najčastejšie príznaky potravinových intolerancií a alergií.
- Ktoré potraviny odborník považuje za najškodlivejšie pre zdravie tráviaceho systému.
- Či musí človek s intoleranciou úplne vylúčiť problematické potraviny zo stravy.