Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Tento článok je PR správa spoločnosti Glidy.
24. júna 2024 o 10:50
Čas čítania 2:54
Sponzorovaný obsah

Kombinácia relaxu a starostlivosti: ideálny únik z reality

Kombinácia relaxu a starostlivosti: ideálny únik z reality
Zdroj: Unsplash/Alex Bertha
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V dnešnom svete, ktorý – povedzme si pravdu – je teda dosť uponáhľaný, sa stáva čoraz dôležitejším nájsť si čas pre seba, ale hlavne na svoje zdravie.

Ak si človek nájde taký ten balans a dokáže kombinovať relax a starostlivosť o svoje zdravie, je viac než možné, že ten človek našiel kľúč k harmonickému životu. Či už sa nachádzate v strese z každodenných povinností, alebo z niečo iného, nájdite si aj vy ten balans, vďaka ktorému si poriadne oddýchnete a doprajete svojmu telu zdravie.

Relax pre telo aj dušu

Možno aj vás čaká, že si za nejaký krátky čas poviete so svojou drahou polovičkou ÁNO a vymeníte si svadobnú obrúčku. To je dosť náročné obdobie, ktoré vás stálo mnoho vybavovania, nervov, stresu a možno aj plaču. Takže rozhodne si treba dopriať oddych, a to aj pre telo a dušu. Možno vás čakajú dôležité skúšky, náročný projekt v práci, pohovor alebo čokoľvek iné, čo vám ukradne energiu.

Skúste ísť napríklad na nejaký romantický pobyt s partnerom alebo na nejaký „sólo“ pobyt, kde doprajete svojmu telu procedúry, masáže, ktoré pomôžu vášmu telu i duši zregenerovať. Masáže, kúpele a sauny uvoľňujú svalové napätie a pomáhajú sa zbaviť stresu. Taktiež skúste nejaké relaxačné procedúry, ako je arómoterapia alebo meditácia, ktoré vám pomôžu upokojiť myseľ a zbaviť sa negatívnych myšlienok.

Doprajte si dostatok pohybu

Fyzická aktivita je neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o zdravie a o naše telo. Je to v podstate tá najlepšia vec, ktorú môžete urobiť aj na posilnenie imunity. Nemusíte chodiť do posilňovne každý deň, nemusíte ani nabehať kilometre, stačí, ak si nájdete taký typ pohybu, ktorý vás bude baviť. Prechádzky v prírode, joga, plávanie, tancovanie, bicyklovanie, bojové športy alebo hocičo iné, toto všetko je skvelým spôsobom, ako si môžete udržať telo v kondícii a zároveň zo seba uvoľniť nervy a stres.

Spánok nad zlato

Zo všetkého najviac je hlavne dobrý kvalitný spánok. Spánok je taký náš liečiteľ. Vďaka nemu dokážeme za noc nabrať novú silu a dokáže nám zregenerovať naše telo aj myseľ. Je to fakt neskutočne podstatná vec v našom živote. Snažte sa o to, aby ste dodržiavali pravidelný spánkový režim. To znamená, že skúste chodievať spať a vstávať v približne rovnakom čase. Aby sa vám lepšie spalo, môžete si vytvoriť príjemné prostredie na spánok pomocou nejakých svetielok, arómolampy alebo niečím, čo vás upokojuje. Ale zabudnite na telefón. Nesnažte sa unaviť si svoje oči ťukaním do telefónu alebo sledovaním seriálov, to je to najhoršie, čo môžete spraviť.

Jedzte vyváženú stravu a nezabúdajte na vitamíny

Veľkú úlohu má v našom živote strava. Len ako príklad: ak budete jesť nezdravo a nebudete prijímať dostatok výživných zložiek, nebudete vládať, nebudete mať energiu, budete priberať, a tak bude trpieť vaše sebavedomie a vaša myseľ, pribalia sa k tomu aj nejaké tie zdravotné problémy, no a budete tam, kde ste nechceli byť.

Nie nadarmo sa vraví, že sme to, čo jeme. Snažte sa do svojho jedálnička zaradiť čo najviac čerstvého ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a kvalitných bielkovín. Vyhýbajte sa prejedaniu a konzumácii nezdravých potravín, ktoré môžu prispieť k pocitu únavy a stresu. Zamerajte sa aj na dostatočný príjem vitamínov a minerálov. Taktiež môžete svoju stravu obohacovať aj o výživové doplnky, ako je napríklad čaga, cordyceps a iné, vďaka ktorým sa môžete preventívne chrániť pred mnohými zdravotnými problémami.

Starajte sa o svoje zdravie

Starostlivosť o zdravie nie je len o predchádzaní chorobám, ale aj o zlepšovaní kvality života a predĺžení jeho dĺžky. Pravidelné preventívne prehliadky u lekára sú kľúčovou súčasťou tejto starostlivosti, pretože umožňujú včasnú diagnostiku a liečbu zdravotných problémov. Ak vás trápia nejaké bolesti alebo iné, choďte k obvodnému, kde máte nárok na preventívku každé dva roky. Ak vás trápi astigmatizmus, krátkozrakosť, ďalekozrakosť alebo iné problémy s očami, navštívte aj očného. Odporúča sa chodiť na pravidelné preventívne prehliadky aspoň raz za dva roky.

Ženy by, samozrejme, nemali vynechať každoročné preventívne prehliadky u svojho gynekológa. Investícia do svojho zdravia sa vám vráti vo forme lepšej fyzickej a psychickej pohody, vyššej produktivity a dlhšieho, plnohodnotného života. Nezabúdajte, že zdravie je najcennejším majetkom, ktorý máte, takže presne preto je dôležité sa oň aj patrične starať.

Relax v podobe wellnessu

Čo je lepšie ako ten pocit, že sa niekto stará o vás a vy nerobíte nič, len si tento čas užívate plnými dúškami? No tak presne toto vám dá taký fakt dobrý wellness pobyt. Tieto pobyty často zahŕňajú škálu terapií a procedúr, ktoré nielenže pomôžu uvoľniť vaše telo, ale aj podporia celkové zdravie. Príjemné celotelové masáže, kúpanie sa vo vode, zábaly, sauny a iné procedúry môžu pomôcť znížiť stres, zlepšiť spánok a obnoviť vašu energiu.

Domov
Zdieľať
Diskusia